joi, 22 decembrie 2016

Semnele timpului ... update la final de 2016!

Inchei anul 2016 cu un citat din gandurile Parintelui Arsenie Boca, vorbe ce ne petrec in vremurile prezente, dar la care cei mai multi dintre voi sunteti orbi sau lipsiti de vaz!

"Vine un timp, și e foarte aproape, când toți preoții vor repara bisericile, iar alții vor construi altele noi, dar nelucrând ei la sufletul omului, vor rămâne bisericile goale, cucuvelele vor cânta în ele". - Parintele Arsenie Boca.

Mai stiti despre - Vindecarea orbului! - de am fi vindecati si noi cei care "Vedem" sa putem intr-adevar vedea!


Pentru 2017 daca mai apucam va pot dori doar un singur lucru - deschideti bine ochii .... drumul spre Iad e pavat de asemenea cu intentii "bune".


marți, 20 decembrie 2016

Un doctor pentru trup si suflet

Neurochirurgul ŞTEFAN MINDEA ~ Doctor pentru suflet si trup!. Deci se poate si la noi. Poate intr-o zi exodul de atatea creiere bune se va stopa .... In schimb nu toti care termina medicina (aka UMF-ul) au si vocatie pentru asa ceva, si asta pot sa o spun din experienta personala, pentru ca am vazut si personal medical care nu este bine pregatit si care nu isi da interes sa fie bine pregatit. Sunt multe cazurile la noi cand se pun diagnostice gresite, cand esti obligat (fortat) sa mergi la nu stiu cati doctori pentru analize comparative, cand spitale care poseda aparatura medicala care ar fi trebuie sa fie folosita pentru pacienti zace sub cheie pentru cunostinte, iar omul de rand e indreptat culmea spre cabinetele particulare ale medicilor din spitale, s.a.m.d. La ce bun mai platesti asigurari de sanatate cand pentru toate tb sa platesti intr-un spital de ex .... In statele civilizate un pacient ce este asigurat, beneficiaza de toate analizele intr-un spital, de spatii foarte bine amenajate, de ingrijire adecvata. Spitalele nu se confrunta cu acea criza a dezinfectantilor (vezi cazul Hexi Pharma), a spagilor date la operatii, a nepotismului in structurile de conducere si multe altele ....

Dr. Ştefan Mindea : ,,Sunt clipe in operaţie când simţi cã te ajutã un Sfânt!"

Acum de inteles este si faptul ca itinerariul lui nu a fost unul obisnuit ca al unui om de rand de la noi, dar un lucru ramane de extras din tot acest story - poti ajunge sus, prin munca si determinare, daca pui pasiune in ceea ce faci si daca esti ambitios. Sunt ingredientele care lipsesc din viata multora, la altii trebuiesc trezite, altii poate se nasc cu ele, altii poate au parte de ele in functie de mediul din care provin. Altii le pot invata din mers ... Dumnezeu oranduieste pentru fiecare ce si cat, si vede tot ceea ce facem atat bune cat si rele. Vom plati pentru toate la final de drum!

vineri, 25 noiembrie 2016

Mesajul emoționant al unui preot pentru România de astăzi


Părintele paroh al Bisericii „Sfântul Gheorghe Nou”, din Capitală, pr dr. Emil Nedela Caramizaru, transmite un mesaj în versuri românilor în care deplânge societatea de azi.


”Se-așterne noaptea hâdă peste lume
Nerușinarea nu mai are nume,
Păcate grele sunt luate drept virtuți
Și suflete se vând pe bani mărunți...

Credința este azi batjocorită,
Iar depravarea e sărbătorită,
Scălămbăiala-i socotită artă
Și pacea e considerată ceartă...

Ni se impune o altă eră
Unde pierzarea e prosperă,
Bezna se arată a fi lumină,
Furtuna groaznică-o zi senină...

Iar patrioții sunt numiți barbari
Și trădătorii acuma-s oameni mari,
Vor pe Hristos să-L dea afar' din țară,
Căci gheara lor se-ntinde ca o fiară...

Se-ntorc azi voievozii prin morminte,
Ei nu mai rabdă insulta celor sfinte,
Strămoșii strigă tare către noi:
Treziți-vă ! Căci suntem lângă voi...”.

joi, 22 septembrie 2016

Predica - Duminica dregatorului bogat si a pazirii poruncilor

Parintele Calistrat Chifan de la Manastirea Vladiceni din Iasi, despre predica din aceasta duminica - Duminica dregatorului bogat si a pazirii poruncilor.


Predica - Vindecarea slugii sutasului

Parintele Calistrat de la Manastirea Vladiceni din Iasi, ne vorbeste la predica de duminica despre vindecarea slugii sutasului ...


Predica din ziua de sarbatoare - Sfintii Apostoli Petru si Pavel

Parintele Calistrat Chifan de la Manastirea Vladiceni din Iasi ne vorbeste in ziua sarbatoririi Sfintilor Apostoli Petru si Pavel ...

Predica de la slujba din 29.06.2016:




Pogorarea Sfantului Duh

Parintele Calistrat Chifan de la Manastirea Vladiceni din Iasi, ne vorbeste in predica de astazi despre Pogorarea Sfantului Duh ...


miercuri, 21 septembrie 2016

Predica Parintele Calistrat la Taina Sf Maslu

Parintele Calistrat ne vorbeste despre religia crestin ortodoxa in raport cu celelalte religii de pe acest Pamant, precum si de rolul nostru ca, crestin ortodocsi fata de ceilalti. Inainte "apostolii stateau ascunsi de frica ideiilor ...".

Trebuie sa invatam sa renuntam la a mai vorbi urat, de a ne purta ca animalele, in orice mediu evoluam, de acasa si pana la viata care o petrecem in strada sau in diferite comunitati de oameni.

"Pentru a putea converti lumea la crestinism Apostolii au aratat lumii cateva elemente:
- verticalitatea credintei - corectitudine de fier;
- demnitatea credintei - iubire si respect total;
- au aratat ce inseamna sa nu respecti credinta - minciuna se pedepseste;
- Dumnezeu este al ordinii si nu al dezordinei ...."

"Cea mai mare lectie de marturisire si intoarcere la credinta o gasim la Apostolul Pavel in Epistola catre Unisifor ...... Pavel catre Filimon: Candva mi-ai spus frate ca toate ale tale sunt ale mele. Considera ca acest om a gresit luand din ale mele nu ale tale si iarta-l si trece-l cu vederea! Religia crestina - ingaduita si iertarea. Daca eu de maine i-am spurcat pe altii (din alte religii), nu inseamna ca de maine nu mai exista alte religii pe glob, cand va vrea Dumnezeu, se poate intampla si in mijlocul altor credinte, sa ii faca sa vada adevarul revelat si sa ii faca pe acestia sa se intoarca la adevarata credinta si sa ii intoarca de acolo de unde s-au rupt ..... cu referire la religia catolica (momentul ruperii acesteia - marea schisma). Ruptura tot Dumnezeu o va face, asa cum Dumnezeu a permis sa se faca aceasta ruptura ..." in continuare face deosebiri fata de ortodocsi crestini vs crestini catolici.

Urmariti ca e interesant ...


Sfintii Imparati Constantin si Elena

Predica Parintelui Calistrat in ziua de sarbatoare a Imparatilor Constantin si Elena - "triumful crestinismului. Sec III si inceputul sec IVs-a dat libertatea crestinismului, biserica a putut iesi din catacombe si a putut sa se manifeste liber sub domnia imparatului Constantin, omul misticii si a misiunii, prin faptul ca revelatiile primite de la Dumnezeu, l-au facut sa inteleaga ca, crestinismul trebuie sa intre in viata publica, nu ca o frana in calea societatii, ci ca un progres spiritual in calea pogoarelor pagane" ...


Parintele Calistrat - Predica in ziua de Inaltare a Domnului

Predica Parintelui Calistrat Chifan in ziua de sarbatoare de Inaltarea Domnului ... Hristos s-a inaltat!


Parintele Necula - Intrebari si Raspunsuri - Fata in fata cu tinerii - Conferinta

Parintele Necula (un fel de "tata ce-si primeste fiul risipitor") fata in fata cu tinerii...


Inca un pas "inainte", in realitate inca un pas inapoi ...

La sfarsitul lunii iulie a acestui an (2016) ... Italia e noua tara care a facut pasul si s-a alaturat trendului vestic, cu alte cuvinte a legalizat uniunile civile ale homosexualilor.

Uniunea civilă pentru cuplurile de același sex a devenit vineri o realitate în Italia, a doua zi după publicarea în Monitorul oficial a unui prim decret de aplicare a legii adoptate cu mari dificultăti în primăvară, relatează AFP



Despre Sfantul Ilie ...

Parintele Calistrat de la Manastirea Vladiceni din Iasi, ne vorbeste despre Sfantul Ilie ...


miercuri, 29 iunie 2016

Duminica orbului din nastere - Predica



Parintele Calistrat de la Manastirea Vladiceni din Iasi ne tine o predica despre - Duminica orbului din nastere.

Am urmarit intreaga predica si am extras cateva citate ce le veti regasi si in materialul video expus, pentru cei ce au rabdare si binevointa sa il priveasca. Oricum aveti de invatat destule daca il priviti cap-coada.

1. "Orbirea trupeasca te desparte de creatia lui Dumnezeu!"

2. "Psalmul spune asa: Domnul intelepteste orbii - Deschiderea ochilor mintii"

3. "Cel ce zice fratelui sau PROST este vrednic de ghena, pentru ca Dumnezeu a pus intelepciune si ratiune in tot omul" - aviz celor care ne grabim sa spunem despre altii ca ar fi prosti sau ceva similar. Decat sa spunem despre X ca e prost ar trebui sa incercam si sa avem rabdare sa-l educam. Sau mai bine tacem .... Omul nu e prost din nastere, starea lui se dobandeste in urma unor lipsuri pe parcursul vietii lui.

miercuri, 1 iunie 2016

"Dragostea" fata de lucrurile materiale ...

"Mania, pofta si alte instincte sufletesti, daca trec de anumite hotare, vatama sanatatea sufletului"

(Sfântul Ioan Gură de Aur, Problemele vieții, Editura Egumenița, Galați, p. 44):

"Trebuie să amintesc acum şi de cea mai rea patimă dintre toate, lăcomia sau iubirea de arginţi. De ce este cea mai rea? Deoarece din aceasta se nasc toate răutăţile. Ne-o spune limpede Apostolul: „iubirea de argint este rădăcina tuturor relelor” (I Timotei 6, 10). Mânia, pofta şi alte instincte sufleteşti, dacă trec de anumite hotare, vatămă sănătatea sufletului. Dacă cineva mănâncă exagerat îşi vatămă sănătatea trupului. Mintea, dacă va cugeta mai mult decât poate rezista, se va întuneca şi-şi va pierde însuşirea intelectuală. Ochiul, dacă este expus la lumină orbitoare, îşi pierde însuşirea de a vedea. Urechea, dacă este supusă la zgomote asurzitoare, îşi pierde însuşirea auditivă. Toate acestea arată unde duce lăcomia şi cât de nefirească este." (sursa text - aici)

Din ce in ce mai mult, observ pe zi ce trece ca devenim mai apropiati de lucrurile materiale. Am cunoscut si cunosc oameni care sunt foarte atasati de chestii fara viata, lucruri materiale, lucruri despre care ei considera ca ii fac fericiti (ca le au sau ca le-au dobandit).

Unii dintre acestia au manifestari ciudate in cazul in care cineva ar atenta la bunul lui, primele cuvinte rostite fiind de o violenta iesita din comun fata de o posibila persoana inculpata - la nivel de scenariu.

Stau, ma uit si analizez si ma gandesc .... unde s-a ajuns si ma intreb de ce? Primul impuls, cel irational, pleaca doar dintr-un instinct primar de simt al proprietatii. Cand cineva atenteaza la ce e al tau, caracterul egoist al omului iese la inaintare imediat. Unii inca cred ca lucrurile materiale de care se agata ii vor tine in viata mult timp si bine.

Sa nu uitam ca totul este desartaciune, toti la sfarsit de "drum" nu luam ABSOLUT nimic cu noi din ceea ce am agonisit. Nici macar cele 4 scanduri sau voalul de pe fata. In Pamant ne intoarcem toti ... luam cu noi doar bagajul de fapte bune sau rele pentru care in mod separat vom da socoteala.

In loc sa invatam sa ne iubim aproapele, si la bine si la greu, invatam din pacate sa iubim lucruri ce tin de lumea materiala. Pare la fel ca acum 2000 de ani, singura diferenta fiind scena pe care jucam.

Propaganda promovarii LGBT prin intermediul cinematografului.

Iata-ne ajunsi in 2016 ..... din ce in ce mai mult, productiile cinematografice doresc sa raspandeasca aceasta egalitate intre sexe prin intermediul filmelor.

Daca inainte se doreau scene fierbinti pentru atragerea publicului in numar cat mai mare, astazi sunt promovate prin intermediul filmelor motto-urile miscarii LGBT. Este cunoscut faptul ca aceasta se doreste a fi introdusa cat mai rapid in Europa de Est, in ultimile tari venite din blocul comunist. Tari din UE au adoptat de ceva vreme aceasta egalitate intre sexe, ea fiind pusa si in constitutie, cei care se impotrivesc cazand sub incidenta noilor legi.

In Romania, cel mai afectat segment de catre acest flagel, este cel tanar. De mic, varste de 15-16 ani, este educat sa accepte aceasta forma de convietuire. Aceasta educatie vine prin intermediul filmelor/productiilor cinematografice, care de ce sa nu recunoastem, in ultima vreme abunda! Scenele de "sex" intre actori de aceleasi sexe din filme sunt la ordinea zilei .... Toate aceste lucruri se inoculeaza incet, incet in mintea celor tineri, astfel incat, cand va veni momentul, fiind pusi in fata situatiei de a accepta acest curent in randul societatii, ei vor fi pregatiti cumva!

Este destul de clar ca se urmareste promovarea miscarii LGBT prin intermediul productiilor cinematografice din ziua de astazi. Grupul tinta: tinerii, ei fiind cei mai usor de manipulat. Ei isi pot pierde valorile morale cel mai repede. Decadenta cea mai mare e in randul tinerilor care pot fi acaparati cel mai usor, uneori chiar indiferent de educatia primita.

Incercati sa va feriti pe cat posibil de astfel de idei/ideologii/miscari/propagande ....

Sa incercam sa alegem Calea cea buna asa cum ne-a fost lasata. Chiar daca gresim sau suntem tentati greselii, oricand putem reveni pe calea cea buna daca constientizam si ne dorim acest lucru.

Lumea pare din ce mai mai nesigura, raul fiind prezent la tot pasul prin N si N forme de manifestare.

Un film ce vi-l recomand - Risen

De-a lungul timpului s-au facut si se vor mai face filme care au si vor avea darul de a ne mai deschide putin mintile, poate si ochii, spre o altfel de viata pe care ar trebui sa o traim cei mai multi dintre noi, spre un altfel de trairi, spre un altfel de acceptare a celor de langa noi. Pe langa filme mai exista si suficiente carti pe care le puteti rasfoi, mai ales cele legate despre viata Sfintilor.

Va recomand urmatorul film - Risen (2016). Link IMDB, aici.

Daca aveti posibilitatea sa il gasiti spre vizionare, nu ezitati, se merita.

Rugăciune pentru potolirea stihiilor

Rugacinea se rosteste la vreme de transnete, fulgere, grindina sau cutremure. Nu trebuie sa uitam de faptul cat de neisemnati suntem in fata acestor descatusari ale naturii care ne pot sterge de pe fata Pamantului.

Pentru multi care vin si poposesc pe acest blog probabil se intreaba la ce bun sau cu ce rost scriu toate astea. Sau unii se gandesc ca nu ajuta cu nimic din ce scriu/relatez.

Tine de fiecare pe ce drum doriti sa urmati, problema e ca intotdeauna vi se ofera semne si situatii in care puteti intr-adevar realiza pe ce fel de lume traiti. Ar trebui sa invatam sa ne uitam in jur sa vedem cum arata lumea in care traim astazi. Ce se promoveaza cu precadere pe N canale media online sau offline, cum se incearca sa ni se spele creierul cu tot felul de stiri, iar voalat pe la spate cum se spune se pregateste teren de joaca pentru diferite interese oculate. Asta, in timp ce, cei mai multi dintre noi suntem absorbiti de tehnologie ..... spunea cineva ca ne indreptam spre o tehno-religie.

In continuare, Rugaciunea:

Doamne, Dumnezeule, Cel ce de bunăvoia Ta ai adus toate dintru ne­ființă întru ființă, și cu puterea Ta păstrezi făptura, chivernisind lumea cu purtarea Ta de grijă; Tu, Care din patru stihii ai așezat făptura și cu patru vremi ai încununat cur­gerea anului, fii bine­cuvântat! Că de Tine se cutremură toate puterile îngerești, pe Tine Te laudă soa­rele, pe Tine Te slăvește luna, Ție se su­pun stelele, pe Tine Te ascultă lu­mina, de Tine se îngrozesc adâncurile, Ție slujesc izvoarele, Tu ai întins cerul ca un cort, Tu ai întărit pământul pe ape, Tu ai îngrădit marea cu nisip, Tu spre răsuflare ai revărsat aerul. Cel ce poruncești norilor și umbli pe aripile vântului; Cel ce cauți spre pământ și-l faci de se cutremură;  Cel ce Te atingi de munți, și ei fumegă.


Exista diferente intre Vechiul Testament din Biblia crestina si Tora?

INTREBARE:
Exista diferente intre Vechiul Testament din Biblia crestina si Tora? Care sunt acestea? Este permis oricui sa citeasca Tora? Exista o versiune a Torei in romana?

RASPUNS:
Da, exista diferente. In primul rand, Tora nu reprezinta decat primele cinci carti ale Bibliei (Geneza, Exodul, Leviticul, Numeri si Deuteronomul sau, pe numele lor ebraice, Bereishit, Shmot, Vaikra, Bamidbar si Devarim). Ceea ce este cunoscut in scrierile crestine drept Vechiul Testament este numit de iudaism Tanah, cuvant provenind de la initialele a trei categorii de scrieri iudaice: Tora, Neviim (Profetii) si Ktuvim (Scrierile).

In ceea ce priveste diferentele dintre Tanah si Vechiul Testament, acestea nu sunt decat diferente de traducere. In marea majoritate a editiilor Bibliei, traducerea in limba romana a fost realizata din limba latina sau din greaca, si nu direct din limba ebraica, asa cum este ea in original. Desi textele sunt aceleasi, nuantele de traducere sunt uneori semnificative.

joi, 24 martie 2016

Templul lui Baal (Bel)

Ce nu apare la noi in presa online pe nici un tabloid este urmatoarea stire:

Templul lui Baal (Bel) se va "re"construi in 2016, Aprilie in New York si in Londra. Desi pare a fi un "folk day news" se pare ca lucrurile respective e posibil sa se si intample. Pana in Aprilie 2016 nu mai este mult pentru a vedea sau nu daca ce se scrie in presa internationala e adevarat sau fals. Daca va fi fals voi sterge articolul respectiv.

Templul lui Baal (Bel) a fost o destinatie "turistica" importanta din orasul Palmyra (Siria) si a fost distrus cu putin timp in urma de catre membri ISIS. In dorinta de "pastra istoria", 2 replici ale acestui templu, inalte de 50 de picioare, vor fi construite in piata Time Square din New York si in zona Trafalgar Square din Londra. In timp se doreste ca numarul acestor replici ale templului lui Baal sa creasca si sa se construiasca in diferite locuri de pe glob.

Se pare ca aceasta contructie sau aceste constructii vor atrage numerosi adepti.

Templul lui Bel are o vechime de peste 2000 de ani cu o structura masiva, si el a servit drept motiv de inspiratie pentru cladirea Capitoliului din SUA, cladire ce adaposteste legislativul american.


De ce Ilie a ucis profetii lui Baal?

Uciderea de catre Ilie a profetilor lui Baal (III Regi 18, 40) nu este un simplu element anecdotic al povestirii, din contra, ea constituie elementul esential al unui rit efectuat in urma unei catastrofe de amploare nationala, rit care poate fi calificat ca rit de "iesire din catastrofa".

Presupunerile care stau la baza acestui rit se regasesc in codul sacerdotal si stau la baza legislatiei sale penale.

Convocati de regele Ahab, la initiativa lui Ilie, pe muntele Carmel profetii lui Baal si Ilie se intrec, in prezenta intregului Israel, intr-un surprinzator concurs de sacrificii destinat sa demonstreze cine dintre Baal si Iahve este Dumnezeu. Pentru aceasta fiecare la randul lui a pregatit cate un taur pentru sacrificiu punand bucatile de carne pe bucatile de lemn asezate pe altar, cerand apoi dumnezeului lor sa aprinda focul pe rugul de sacrificiu. Si, in timp ce cei 450 de profeti ai lui Baal, in ciuda rugaciunilor lor timp de ore intregi nu obtin nici cel mai mic semn de reactie din partea lui Baal, Iahve raspunde rugamintii lui Ilie si trimite focul din cer care consuma ofranda si pietrele altarului si praful si apa pe care Ilie le raspandi-se peste tot.

Dovada este adusa magistral: Iahve, singur, este Dumnezeu. Nefiinta si chiar inexistenta lui Baal este demonstrata in cel mai spectaculos mod, Ilie triumfa! Imediat isi prinde adversarii, ii duce la torentul Chison si acolo ii injunghie, unul cate unul (III Regi 18, 20-40).

Pentru ce, deci, Ilie i-a ucis pe profetii lui Baal? Aceasta problema, de fapt, nu pare sa fi impresionat peste masura pe exegeti si, de aceea, nu a fost abordata frontal, decat ocazional. La urma urmei, reactia brutala a lui Ilie nu este, poate, decat una din numeroasele manifestari de violenta de care abunda Biblia ebraica si in legatura cu care se credea ca erau apanajul societatii "primitive", "Duritatea vremurilor" constituie pentru De Vaux explicatie cat se poate de suficienta.

Singurul, sau aproape singurul dintre exegetii contemporani, Montgomery, a incercat sa scuze atitudinea lui Ilie, intrebandu-se, printre altele, asupra autenticitatii episodului, amintind ca acest gen de reactie nu este singular in istoria religiilor si in istoria politica, inclusiv istoria recenta. Acest fapt este adevarat si nu numai in epoca in care scrie Montgomery (1941), nu lipsita de exemple ale acestui tip de comportament fata de "inamicii natiunii".

Continuarea, aici.


luni, 21 martie 2016

Leacuri miraculoase din mânăstirile ruseşti


În vechime, oamenii aflaţi în suferinţă, bolnavii şi săracii, primeau, la mânăstiri, o vorbă bună, mângâiere sufletească şi vindecarea trupu­lui cu ajutorul cunoştinţelor medicale şi leacurilor de­ţinute de călugări.
Pe lângă mânăstirile mari, func­ţionau şi aşa-numitele "bolniţe", unde bolnavii primeau "tra­tamente" şi erau îngrijiţi la fel ca într-un spital. Monahii care le purtau de grijă erau buni cunoscători ai ştiinţei tămăduirii cu ajutorul plantelor, preluată din tradiţia mânăstirii şi a celei locale, săteşti.
Leacurile de mai jos au fost adunate, de-a lungul timpului, de maicile de la Mânăstirea Diveevo, aflată în apro­piere de oraşul Novgorod, din Rusia.
Maicile au ur­mat exemplul sfântului Se­rafim de Sarov, ale că­rui moaşte se află depuse în mânăstire şi care, în urmă cu aproape 300 de ani, şi-a dedicat viaţa aju­to­rării persoanelor aflate în suferinţă. Se spune că la uşa chiliei sfântului aştep­tau zi de zi sute de persoane ve­nite de la mare depărtare, pentru a primi vindecarea sufletului şi a trupului.

joi, 3 martie 2016

Indrumar de Spovedanie - despre Pacatele de moarte

Si credinta catolica si credinta crestin ortodoxa vorbesc despre Spovedanie si despre pacatele de moarte, pacate care cu sau fara voia noastra ne urmaresc in fiecare zi. Putem cadea prada usor acestora sau cei mai multi dintre noi au si cazut si cad in continuare prada acestora.

De multe ori pacatuim cu gandul, cu fapta si cu cuvantul. Mai exista si pacatul nestiintei. Banuiesc ca odata ce stii despre un lucru ca iti face rau, atunci pe cat posibil incerci si inveti sa il eviti. Odata constientizat sau trecut in revista daca il repeti intra in alta categorie. De asta e bine intr-o anumita masura sa stim sa fim educati.

Prin Sfanta Spovedanie, duhovnicului apropiat ne marturisim pacatele de-a lungul vietii. Ideal sau asa cum ar trebui sa fie, ar fi, ca acestea odata marturisite sa nu mai fie repetate, daca primim iertare pentru acestea. Pacatele pot fi iertate si prin pocainta adevarata. Vom fi incercati sa le repetam intotdeauna, dar daca stim sa luptam si sa ne infranam, sa le constientizam, intr-un final putem birui. Nimeni nu spune ca e usor, dar nu e imposibil. Liberul arbitru ne este lasat sa facem intotdeauna alegeri.

Uneori societatea ne antreneaza cu sau fara voia noastra sa cadem intr-o forma a pacatului care atrage dupa sine un sir lung de repercursiuni. De aceea, drumul spre mantuirea sufletului nu este simplu si nici usor. E un traseu sinuos, plin de cotituri, care are la baza destule alegeri. Dar toate au la baza constientizarea notiunilor. Acest lucru e valabil pentru toti - de la cel mai sarac pana la cel mai bogat!

Drumul sufletului dupa moarte

Desi am mai scris pe acest blog despre Vamile Vazduhului un articol, mai tin sa reamintesc despre acest subiect - Drumul sufletului dupa moarte. Pe acest Pamant suntem doar trecatori si calatori. Psaltirea spune: "Nemernic este omul pe pământ şi străin ca toţi părinţii săi. Nimeni nu rămâne în lumea aceasta. N-am venit să stăm aici. Aici este o trecere necontenită; am răsărit prin naştere şi asfinţim prin moarte."

Sfântul acela, dumnezeiescul Iov, zice aşa: Din pântecele maicii mele am căzut în groapă. Aţi auzit? Atât i s-a părut viaţa pe pământ, după 400 de ani. Că, după bătaia aceea Dumnezeu i-a mai dăruit 140 de ani de viaţa, după ce l-a încercat cu atâtea chinuri şi boli; şi atât i-a părut, că din pântecele maicii sale a sărit în groapă. O săritura i-a părut viaţa.

Voi nu auziţi cu ce ne aseamănă Duhul Sfânt? Omul ca iarba, zilele lui ca floarea câmpului; aşa va înflori. Şi iarăşi: Zilele lui ca umbra trec. Şi iarăşi: Zilele mele ca umbra s-au plecat şi eu ca iarba m-am uscat.

Şi iarăşi zice: S-au stins ca fumul zilele mele şi oasele mele ca uscăciunea s-au uscat. Şi iarăşi: Zilele anilor noştri ca pânza păianjenului. Cu pânza păianjenului s-au asemănat zilele vieţii noastre. Adică, cât este de slabă pânza păianjenului, aşa-i de slabă viaţa noastră pe pământ; suntem umbra, vis şi floare pe pământ!

Dumnezeu zice lui Isaia: Ascultă, proorocule, strigă şi zi aşa înaintea poporului: Tot trupul omului este iarbă şi toată slava omului este ca floarea ierbii. Uscatu-s-a iarba şi floarea ei a căzut, iar cuvântul Domnului rămâne în veac. Deci, să nu punem bază pe viaţa aceasta, că-i umbră şi vis.

Ştiţi ce rămâne în veci? Sufletul. Trupul vedeţi că se face ţărână. Că îngropăm şi dezgropăm morţii şi se fac în puţină vreme ţărână. Mai ales după o vreme nici oasele nu mai rămân; toate se fac nimic.

Continuarea articolului o gasiti, aici.

Evanghelia fiului risipitor

Evanghelia ce se citeste in Duminica a doua din Perioada Triodului, Duminica Fiului Risipitor, ne arata importanţa pocaintei sincere pentru viaţa crestina in general si mai ales pentru pregatirea noastra duhovniceasca in vederea intalnirii cu Hristos cel Răstignit si Inviat.



Parintele Calistrat de la Manastirea Vladiceni din Iasi ne vorbeste despre Duminica Fiului risipitor intr-o predica tinuta de acesta dupa slujba Sfintei Liturghii:




Citez:

" Chintesenta evangheliei de astazi. Crestinismul fara dragostea pe care Dumnezeu o cere in evanghelie este o credinta infantila .... Pot sa dam noi de pomana tot ce e prin magazine, poti sa imprastiem toti banii bancilor - are Parintele Cleopa o vorba - Poti sa dai paine si munti de aur de pomana, daca nu ai inima buna si nu esti curat si nu ai dragoste si nu esti om nimic nu foloseste - spunea Apostolul Pavel in Imnul dragostei - Daca nu am dragoste nimic nu sunt! - Aici este diferenta dintre Evanghelie si realitate - raul dintre oameni in ziua de astazi, rau la tot pasul - ura dintre semeni ..... "

Sf. Ierarh si Mucenic Policarp al Smirnei

Sf. Policarp al Smirnei a fost un parinte apostolic ierarh si mucenic din primele veacuri crestine. 

S-a născut în cetatea Efesului în anul 68 d.Hr., anul morții împăratului Nero. Teodora și Partenie, părinţii sfântului, fuseseră întemnițați pentru credința lor. Fiind însărcinată, Teodora a născut în temniță, la puțin timp după arestare. Părinții sfântului vor fi uciși, dar iar el va fi botezat și crescut de o creștină bogată. La vârsta tinereții, sfântul Policarp l-a cunoscut pe sfântul Ioan Evanghelistul. Mutat în cetatea Smirnei, este hirotonit diacon, preot și apoi episcop al Smirnei. Aici, la adânci bătrâneți, în anul 156, își va cunoaște sfârșitul mucenicesc pentru fidelitatea sa față de Hristos, adevăratul Dumnezeu.

Sfinții mucenici, modele de curaj și de libertate, ne sunt pedagogi în toate timpurile, inspirându-ne să ne învingem comoditățile și lașitatea în fața provocărilor veacului. Rugăciunea de noapte ne adună împreună, dar ne adună și gândurile și inima risipite în mulțime de lucruri cotidiene. În orele de noapte petrecute în biserică am avut prilejul de a ne întâlni cu noi înșine, așa cum suntem noi.   

De pe site-ul crestinortodox.ro citez urmatoarele:

"
Despre mucenicescul sfarsit al Sfantului Policarp stim ca i-a fost descoperit mai inainte cu trei zile, iar cand cei trimisi sa-l prinda l-au gasit, el i-a intampinat si i-a poftit la masa, rugandu-i doar sa-l lase sa se roage netulburat un ceas. „Iar acestia, ingaduindu-i, s-a rugat in picioare, plin de harul lui Dumnezeu, ca aproape doua ore n-a putut sa se opreasca, incat a umplut de mirare pe ascultatori, dintre care multora le parea rau ca au pornit impotriva unui batran asa de evlavios“. Si i-a pomenit „pe toti care s-au intalnit vreodata cu el, mici si mari, straluciti si smeriti, si intreaga Biserica universala din lume“.

Si apoi a fost dus in cetate, fiind Sambata cea Mare. Si toti incercau sa-l convinga sa se lepede de Hristos, macar si numai cu vorba, iar nu din suflet. El insa a raspuns proconsulului: „De optzeci si sase de ani Ii servesc (lui Hristos) si nici un rau nu mi-a facut. Cum pot sa blestem pe Imparatul meu, Cel ce m-a mantuit?“.

BOR impune preotilor sa semneze declaratii de integritate

In ultima perioada este cunoscut faptul ca increderea in BOR (Biseria Ortodoxa Romana) a scazut in randul "enoriasilor". Probabil si datorita opulentei din anumite situatii afisate de catre unii dintre membrii acesteia. Este cunoscut faptul ca probleme de conduita au existat si vor exista in sanul BOR, dar aceste lucruri se rezolva intern, fiind intr-un fel separati de legile care se aplica pentru toti. Si da, BOR ar trebui sa lucreze la imaginea sa intr-un fel pentru a putea sa revina la adevarata ei semnificatie. Biserica prin definitie ar trebui sa fie Casa Domnului loc de rugaciuni, un loc sfant, in care ar trebui sa existe armonie si intr-un fel egalitate intre semeni.

Cand spun egalitate, ma refer la statutul mireanului de rand, pentru ca in lume egalitate nu exista nici in fata legilor date de oameni. Societatea m-a invatat sa observ ca legile nu sunt la fel pentru toti si sunt multi mai presus decat legile date de oameni pentru oameni. Unii mai si fenteaza legea...

Singurul loc in care suntem egali in drepturi este dupa ce nu mai existam, cu alte cuvinte la Judecata de Apoi, unde fiecare va da socoteala pentru toate faptele, fie bune, fie rele, fapte pe care le-a desavarsit de-a lungul trecerii pe acest Pamant. De la acea judecata nu scapa, si nici va fi absolvit nimeni.

Revenind la subiectul din titlul - BOR impune preotilor sa semneze declaratii de integritate - citez din mediul online urmatoarele:

"

Biserica Ortodoxă Română vrea să aibă doar preoți integri, onești și care să nu se înfrupte din avutul Bisericii. Tot personalul cu funcții de conducere au care administrează bunuri bisericești va fi obligat să semneze un „Jurământ sau act de onestitate și fidelitate” față de instituție. Iată ce prevede această declarație de integritate.

Patriarhia Română vrea să îmbunătățească imaginea Bisericii Ortodoxe și a personalului său printr-o declarație de integritate și fidelitate, pe care trebuie să o semneze preoții cu funcție de conducere și personalul care administrează bunuri bisericești. Documentul, care poartă numele de „Jurământ sau act de onestitate și fidelitate”, este rezultatul întrunirii Sfântului Sinod din luna ianuarie a acestui an. Iată ce li se cere reprezentanților BOR cu funcții de conducere sau execuție din Patriarhia Română, Centrele eparhiale, protopopiate, parohii, mânăstiri, asociații și fundații bisericești, precum și persoanelor nesalarizate care utilizează sau administrează bunuri bisericești (epitropii și consilierii parohiali și voluntari).

"

In ce masura se va si aplica in "real life" va ramane de vazut .... stim ca lucrurile scrise pe hartie intotdeauna au fost si vor fi incalcate. Unii jura si cu mana pe Biblie dupa care fac asa cum cred ei de cuvinta. Una din cele 10 Porunci spune asa - Sa nu dai marturie mincinoasa impotriva aproapelui tau ....

Ce va fi vom vedea ..... sunt multi care spun ca - Da, cred! - dar in realitate au cu totul alt comportament.

luni, 1 februarie 2016

luni, 18 ianuarie 2016

Despre Sfantul Apostol Andrei

Parintele Calistrat de la Manastirea Vladiceni din iasi ne vorbeste despre Sfantul Apostol Andrei. De asemenea ne vorbeste si despre taina cununiei.

"Uitati-va ce face o persoana in videochat. Cat este umanic si cat este animalic. Cat este civilizat si cat este necivilizat. Cat este respectabil, demn de persoana si cat este de nedemn...". Aici e o mare problema pe la noi, acest curent/job a patruns foarte adanc in randul societatii noastre si cei mai afectati sunt in general cei saraci cu duhul. Dar Dumnezeu nu doarme dupa faptele facute va urma si "rasplata" ... sub diferite forme/poveri.

"25 de ani de libertate democratica de la Revolutie incoace, au creat niste reactii bolnave la ceea ce inseamna surplus si saturatie ..."

Cine a prins vremurile din 1990 pana in prezent si trage o linie, poate observa cu usurinta starea societatii romanesti. Cei mai afectati la ora actuala sunt tinerii prinsi in capcana tehnologiilor moderne sau cei viseaza ca traiul usor se obtine prin abordarea unor cai nu tocmai civilizate.

S-a lucrat intens in ultimii 25 de ani la prostirea neamului romanesc, si locul unde s-a actionat a fost in educatie ..... ne vor generatii de sclavi prosti si obidienti. Vor reusi oare?

In fata icoanelor aflate in casa, omul trebuie sa manifeste un anumit tip de respect .... daca are bun simt in primul rand. Uneori uitam acest lucru.

"De vrei sa mai cunosti credinta adevarata asa cum era ea pe vremuri, du-te in poporul simplu de la tara, ca Dumnezeu este ades in batatura lor ..."



Pilda Bogatului nemilostiv si a săracului Lazăr

Parintele Calistrat de la Manastirea Vladiceni din Iasi ne vorbeste intr-o predica despre "Pilda bogataului nemilostiv si a saracului Lazar".

Bun de luat aminte ... "cea mai grea lepadare este lepadarea de sine, lepadarea de lucruri materiale. Cel mai greu lucru este sa inveti sa te apropii de Dumnezeu."

"Bogatul arogant de astazi, lipsit de cultura teologiei .... Garduri bune asigurate, caini de paza, camere de luat vederi, lacaturi serioase la porti, s.a.m.d."

Evanghelia tanarului bogat ....

Parintele Calistrat (de la Manastirea Vladiceni - Iasi) tine o predica despre Evanghelia tanarului bogat ...



duminică, 17 ianuarie 2016

Nasterea Maicii Domnului

Parintele Calistrat, de la Manastirea Vladiceni (din Iasi), ne vorbeste despre sarbatoarea nasterii Maicii Domnului intr-o predica dupa slujba de liturghie.

"Rugaciunea trebuie facuta in deplina liniste ... ".

O rugaciune simpla dar puternica - Doamne Iisuse Hristoase, milueste-ma pe mine pacatosul! Asta o puteti spune in destule ceasuri ale zilei, fara a fi o povara. Oricum trebuie sa vina din interior, sa nu fie doar un lucru de suprafata rostit!



Pr. Iustin Pârvu - Îndemn la pocăinţă

Vorbe de duh cu Parintele Iustin Parvu despre pocainta, Dumnezeu sa-l odihneasca si sa-l mantuiasca, ca pe multi a ascultat, si pe multi a invatat!



Vindecarea celor 10 leprosi

Predica vindecarii celor 10 leprosi tinuta de catre Parintele Calistrat ...

Cf evangheliei, doar 1 singur lepros din cei vindecati (1/10) a venit si a multumit, ceilalti au uitat imediat cum s-au insanatosit sa aduca multumire .... asa e si cu oamenii.

Rugaciunea de multumire si de slava: Slava tie Dumnezeul nostru, slava Tie - scurta si convingatoare aceasta rugaciune care poate fi facuta in fiecare dimineata cand ne trezim. Rugaciunea de seara ar trebui spusa si ea pentru ca vorba aceea: Noi ne culcam, dar nu stim daca ne mai sculam ... La toate acestea oricum noi uitam sa multumim!

"Sa nu iei numele lui Dumnezeu in desert .... Ce inseamna acest lucru? - Desi in casa avem lucruri care ne leaga de divinitate, prioritatile omului intotdeauna sunt altele ... Degeaba spunem Doamne ajuta-ma, cand la doi pasi spunem de ala sa-l ia naiba! Degeaba spunem Doamne milueste-am si mai incolo spunem - Sa dea Dumenzeu sa-l transneasca!"




joi, 14 ianuarie 2016

Parintele Iustin Parvu - "Document" - Interviul lui Sorin Dumitrescu din 1997


Interviul lui Sorin Dumitrescu cu parintele Iustin Parvu din 1997 aduce in discutie lucruri foarte interesante printre care pot aminti rolul bisericii in viata obstei romanesti. Parintele Iustin Parvu a punctat asa cum trebuie pentru acele vremuri situatia de la acele vremuri. Trist este faptul ca observ ca astazi dupa 18 ani de la acest interviu, lucrurile in Romania s-au degradat foarte mult la nivel social si moral.

Extrag din materialul video un lucru care ar trebui perpetuat astazi prin exemple mai concrete:

"Preotul trebuie mai mult trebuie sa dea decat sa ia, iei de la 2/3 si dai la a - 4 - a casa. Cand ai umplut traista si dincolo ma duceam si o lasa complet... "

"Omul la televizor sta cu orele, daca il pui sa faca un acatist sa stea la o slujba, adoarme..."

"Viata noastra ortodoxa s-a departat putin de practica si de nevoile crestinului..." (putin mai mult poate as spune eu...)

"Eu pot sa imi iau a - 2 - a masina, a - 3 -a .... si in alte parti altii mori de foame..."

Putini am cunoscut si am vazut ca au mai facut la fel ca el, probabil trebuie sa mai caut, sa mai descopar ca sa nu trag o linie prea rapid si sa concluzionez ceva gresit prea repede.

Puterea exemplului si a initiativei din partea SCOLII sau a BISERICII trebuie sa se manifeste mai puternic pentru a avea de la cine sa putem invata, noi sau generatiile viitoare. Cum pot strainii prin ale lor mijloace sa ne subjuge si sa devenim pentru ei o societate de consum sau sclavi pentru generatiile viitoare e greu de crezut. Sau poate nu e greu de crezut, cand traim intr-o societate atat de indiferenta unde fiecare e DOAR ptr el!

Institutiile care au rolul cel mai important in formarea unui popor sunt: Biserica si Scoala. Guvernul va interveni in ultima instanta sau doar cand paharul de nemultumiri al poporului se va umple si va revarsa. Pana atunci ne va inrobi si ne va impovara cu fiecare ocazie posibila prin diferite taxe, biruri si impozite.

LIPSA DE UNITATE distruge un popor, iar in Romania anilor 2016, lipsa de unitate este la rang de cinste!



Grecia legalizează căsătoriile civile între persoanele de acelaşi sex


A cazut si Grecia, urmam noi...

„Este o zi importantă pentru drepturile omului", a declarat în fața deputaților premierul Alexis Tsipras.

Parlamentul Greciei a adoptat o lege inainte de Craciun care legalizează uniunile civile între persoane de acelaşi sex (probabil o prima "plata" din partea Greciei pentru care au fost mentinuti in Uniunea Europeana, cu alte cuvinte au adoptat ceea ce li s-a cerut mai demult s-o faca, acum fiind stransi cu usa), parte a programului anunţat de partidul de stânga Syriza de a schimba legislaţia LGBT într-o ţară în care Biserica Ortodoxă are o influenţă serioasă, relatează miercuri MIA.

Aproape 200 din cei 300 de membri ai Parlamentului au votat propunerea ce nu va redefini căsătoria, dar va extinde protecţiile legale la cuplurile de acelaşi sex.

Partidul socialist elen PASOK (Mişcarea Socialistă Panelenă), Partidul Potami (centru-stânga), Uniunea Centriştilor şi câţiva reprezentanţi conservatori s-au alăturat Syriza (stânga radicală) în votul asupra propunerii, în timp ce unii dintre grecii naţionalişti independenţi, care sunt acum în coaliţie cu Syriza, au votat împotrivă. 

Legea extinde o prevedere din 2008 care recunoaşte uniunile civile între cuplurile heterosexuale. Cuplurile de de acelaşi sex vor avea acum o protecţie similară celei în cazul uniunii civile între heterosexuali. 

La greci a durat 7 ani din 2008 pana in 2015 ca acele prevederi extinse sa fie si parte integranta a Constitutiei.

Cum se naste Ispita?

Parintele Calistrat ne vorbeste despre ispita ... "Si Apostolii au fost ispitati" ... cuvinte de duh, care va pot fi invataturi pentru cei care le accepta.

"Dumnezeu pe cine cearta iubeste, si pe cine vrea sa mantuiasca il incearca. Nu exista pe Pamant om care sa nu aibe ispita..."

"Cu cei cu care lucreaza faradelegea nu ma voi insoti cu alesii lor"

"Si nu ne duce pe noi in ispita" - din rugaciunea Tatal Nostru.

Ce are la baza Ispita? Lipsa dorintei de bine, invidia, zavistia, si pura rautate...

Despre Judecata de Apoi - acolo se vor vedea oamenii intre ei (sub un alt inteles) - cat de sinceri sau de prieteni au fost unii cu altii, s.a.m.d.

sâmbătă, 9 ianuarie 2016

Sfantul Ioan Botezatorul

In fiecare an pe data de 7 ianuarie (pe stil nou) se sarbatoreste Soborul Sfantului Ioan Botezatorul, zi in care este cinstit cel care l-a botezat pe Hristos in apele Iordanului. 

"Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut in cetatea Orini, in familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendenta a semintiei lui Aaron. Nasterea prorocului Ioan s-a petrecut cu sase luni inaintea nasterii lui Iisus. Nasterea sa a fost vestita de catre ingerul Gavriil lui Zaharia, in timp ce acesta slujea la templu. Pentru ca nu va da crezare celor vestite de ingerul Gavriil, Zaharia va ramane mut pana la punerea numelui fiului sau." - continuarea pe crestinordox.ro, aici.

De la ateu convins a luat drumul credintei ...

Tatal Deliei, pana la 40 ani a fost ateu, "ii dadea afara pe preoti" si ii lua la rost, acum insa este frate (primul pas catre calugarie) la muntele Athos, de circa 3 ani. S-a intors in tara in decembrie sa isi vada familia. 

Mi-a atras atentia acest articol din presa online si m-am gandit ca ar fi potrivit de impartasit ca un alt exemplu din multe altele despre calea omului si/sau puterea credintei, mai ales daca aceasta vine din interior. E bun de luat ca exemplu, mai ales de catre fiica lui, "vestita" Delia Matache... speram sa fie de durata aceasta vindecare spirituala spre care s-a indreptat.