joi, 3 martie 2016

BOR impune preotilor sa semneze declaratii de integritate

In ultima perioada este cunoscut faptul ca increderea in BOR (Biseria Ortodoxa Romana) a scazut in randul "enoriasilor". Probabil si datorita opulentei din anumite situatii afisate de catre unii dintre membrii acesteia. Este cunoscut faptul ca probleme de conduita au existat si vor exista in sanul BOR, dar aceste lucruri se rezolva intern, fiind intr-un fel separati de legile care se aplica pentru toti. Si da, BOR ar trebui sa lucreze la imaginea sa intr-un fel pentru a putea sa revina la adevarata ei semnificatie. Biserica prin definitie ar trebui sa fie Casa Domnului loc de rugaciuni, un loc sfant, in care ar trebui sa existe armonie si intr-un fel egalitate intre semeni.

Cand spun egalitate, ma refer la statutul mireanului de rand, pentru ca in lume egalitate nu exista nici in fata legilor date de oameni. Societatea m-a invatat sa observ ca legile nu sunt la fel pentru toti si sunt multi mai presus decat legile date de oameni pentru oameni. Unii mai si fenteaza legea...

Singurul loc in care suntem egali in drepturi este dupa ce nu mai existam, cu alte cuvinte la Judecata de Apoi, unde fiecare va da socoteala pentru toate faptele, fie bune, fie rele, fapte pe care le-a desavarsit de-a lungul trecerii pe acest Pamant. De la acea judecata nu scapa, si nici va fi absolvit nimeni.

Revenind la subiectul din titlul - BOR impune preotilor sa semneze declaratii de integritate - citez din mediul online urmatoarele:

"

Biserica Ortodoxă Română vrea să aibă doar preoți integri, onești și care să nu se înfrupte din avutul Bisericii. Tot personalul cu funcții de conducere au care administrează bunuri bisericești va fi obligat să semneze un „Jurământ sau act de onestitate și fidelitate” față de instituție. Iată ce prevede această declarație de integritate.

Patriarhia Română vrea să îmbunătățească imaginea Bisericii Ortodoxe și a personalului său printr-o declarație de integritate și fidelitate, pe care trebuie să o semneze preoții cu funcție de conducere și personalul care administrează bunuri bisericești. Documentul, care poartă numele de „Jurământ sau act de onestitate și fidelitate”, este rezultatul întrunirii Sfântului Sinod din luna ianuarie a acestui an. Iată ce li se cere reprezentanților BOR cu funcții de conducere sau execuție din Patriarhia Română, Centrele eparhiale, protopopiate, parohii, mânăstiri, asociații și fundații bisericești, precum și persoanelor nesalarizate care utilizează sau administrează bunuri bisericești (epitropii și consilierii parohiali și voluntari).

"

In ce masura se va si aplica in "real life" va ramane de vazut .... stim ca lucrurile scrise pe hartie intotdeauna au fost si vor fi incalcate. Unii jura si cu mana pe Biblie dupa care fac asa cum cred ei de cuvinta. Una din cele 10 Porunci spune asa - Sa nu dai marturie mincinoasa impotriva aproapelui tau ....

Ce va fi vom vedea ..... sunt multi care spun ca - Da, cred! - dar in realitate au cu totul alt comportament.