joi, 3 martie 2016

Indrumar de Spovedanie - despre Pacatele de moarte

Si credinta catolica si credinta crestin ortodoxa vorbesc despre Spovedanie si despre pacatele de moarte, pacate care cu sau fara voia noastra ne urmaresc in fiecare zi. Putem cadea prada usor acestora sau cei mai multi dintre noi au si cazut si cad in continuare prada acestora.

De multe ori pacatuim cu gandul, cu fapta si cu cuvantul. Mai exista si pacatul nestiintei. Banuiesc ca odata ce stii despre un lucru ca iti face rau, atunci pe cat posibil incerci si inveti sa il eviti. Odata constientizat sau trecut in revista daca il repeti intra in alta categorie. De asta e bine intr-o anumita masura sa stim sa fim educati.

Prin Sfanta Spovedanie, duhovnicului apropiat ne marturisim pacatele de-a lungul vietii. Ideal sau asa cum ar trebui sa fie, ar fi, ca acestea odata marturisite sa nu mai fie repetate, daca primim iertare pentru acestea. Pacatele pot fi iertate si prin pocainta adevarata. Vom fi incercati sa le repetam intotdeauna, dar daca stim sa luptam si sa ne infranam, sa le constientizam, intr-un final putem birui. Nimeni nu spune ca e usor, dar nu e imposibil. Liberul arbitru ne este lasat sa facem intotdeauna alegeri.

Uneori societatea ne antreneaza cu sau fara voia noastra sa cadem intr-o forma a pacatului care atrage dupa sine un sir lung de repercursiuni. De aceea, drumul spre mantuirea sufletului nu este simplu si nici usor. E un traseu sinuos, plin de cotituri, care are la baza destule alegeri. Dar toate au la baza constientizarea notiunilor. Acest lucru e valabil pentru toti - de la cel mai sarac pana la cel mai bogat!



Pe acest Pamant traim foarte putin daca comparam timpul existentei noastre pe Pamant cu timpul Universal. Ca o adiere de vant, avem un inceput si un sfarsit. Si nimeni nu este nemuritor. Multi asteapta cu sufletul la gura pastile miraculoase pentru a le putea fi prelungita viata in mod stiintific. Da poate candva vor aparea si aceastea pe piata, dar tot nu vom trai vesnic. Tuturor ne e frica de moarte desi in perioada incpienta a vietii o ignoram. Sunt prea tanar ca sa mor sau ca sa mi se intample ...! Suntem naivi in general, pentru ca nici unul dintre noi nu stie cand ii va fi sfarsitul sau in ce mod va fi acesta. Dar pana atunci macar sa stim sa fim cat de cat pregatiti pentru a-l intampina.

Am intalnit oameni care spun - O viata am, trebuie sa ma distrez si sa traiesc clipa! Pentru ei - traitul clipei - are intelesuri multiple. Unele explicatii m-au dat pe spate. Si vorba aceea de la unii oameni cu o asa zisa educatie. Uneori si prea multa educatie strica!

Revenind la natura titlului acestui articol am sa enumar pacatele de moarte din prisma credintei cresti ortodoxe (si in credinta catolica acestea sunt tot 7 la numar si se invart in jurul aceleasi tematici):

- mandria;
- iubirea de arginti (bani);
- lacomia pantecelui;
- desfranarea;
- invidia (pizma);
- mania;
- lenea;

Vedeti d-voastra daca toate cele 7 enumerate mai sus s-ar transforma in virtutii ale omului in sensul ocolirii acestora, oamenii ar fi cu totul altfel, societatea ar fi mult mai diferita. Raul, sub toate formele lui, a patruns atat de adanc printre oameni incat rar intalnim persoane ocolite de aceste pacate lumesti.

Cine doreste sa le studieze mai amanuntit, despre fiecare ce si cum inseamna sau sunt percepute, poate accesa linkul de aici (de pe site-ul crestinortodox.ro).