miercuri, 29 iunie 2016

Duminica orbului din nastere - Predica



Parintele Calistrat de la Manastirea Vladiceni din Iasi ne tine o predica despre - Duminica orbului din nastere.

Am urmarit intreaga predica si am extras cateva citate ce le veti regasi si in materialul video expus, pentru cei ce au rabdare si binevointa sa il priveasca. Oricum aveti de invatat destule daca il priviti cap-coada.

1. "Orbirea trupeasca te desparte de creatia lui Dumnezeu!"

2. "Psalmul spune asa: Domnul intelepteste orbii - Deschiderea ochilor mintii"

3. "Cel ce zice fratelui sau PROST este vrednic de ghena, pentru ca Dumnezeu a pus intelepciune si ratiune in tot omul" - aviz celor care ne grabim sa spunem despre altii ca ar fi prosti sau ceva similar. Decat sa spunem despre X ca e prost ar trebui sa incercam si sa avem rabdare sa-l educam. Sau mai bine tacem .... Omul nu e prost din nastere, starea lui se dobandeste in urma unor lipsuri pe parcursul vietii lui.



4. "Betivii, curvarii, sodomenii, s.a.m.d nu vor mosteni imparatia lui Dumnezeu, altfel spus: Nimic necurat nu va intra in imparatia Domnului."

5. "Cum am putea noi denumi in cazul de fata, in raport cu vremurile actuale o societate in care oamenii se lauda cu pacatul si chiar lupta sa il puna in drepturi, sa il introduca in codul penal sau civil si sa ii dea o forma de virtute? - O societate oarba, arata si faptul ca intunericul din noi tot intuneric este sau se intuneca si mai tare."

6. "Daca inainte iti era rusine sa spui ca esti curvar, betiv, etc, astazi tu te lauzi cu prostiile facute si lauda o duci la rang de virtute" - adevarat zic eu, probabil fiecare dintre noi s-a intersectat mai rar sau mai des cu astfel de situatii din mijlocul anturajelor sau la discutii intre prieteni. De asta ii bine, prostiile care le-ai facut sa le tii doar pentru tine, sa nu te lauzi cu ele prin diferite cercuri si grupuri prin care umbli.

7. "In discutiile tematice in ceea ce priveste egalitatea intre persoanele de acelasi sex, fundatiile care militeaza cu ardoare sa introduca aceste drepturi si in Romania, folosesc sintagma - Dar noi nu implicam Biserica! Biserica nu e trust, librarie, club sau casa de cultura, are cu totul alt rol intr-o societate ...

8. "Omul prin trup si suflet este legat de Dumnezeu"

9. "Psalmistul David spunea: De ma voi sui in cer acolo Esti (nu intre stele unde altii de atat timp prin mijloace moderne din pct de vedere tehnologic tot incearca si incearca in zadar sa gaseasca raspunsuri)."

10. "O jertfa care ucide si nu foloseste la nimic nu are sens ....."

11. "Traim vremuri in care din toate partile incearca sa ne loveasca valuri ale desfraului si ale dezmatului. Toate aceste lucruri daca pun stapanire pe noi ne duc la orbirea sufleteasca ..."

12. "Pacatele noastre ne orbesc si cele mai multe dintre acestea pun in evidenta salbaticia din om."

13. "Deseori auzim sintagma: S-a demonstrat stiintific in America (acolo se demonstreaza tot, acestia uita constant ca sunt o civilizatie nomada, adunata si formata din creiere europene. Daca nu erau toate astea poate astazi erau la fel de primitivi ca inainte).

14. Avem nevoie de CEDO? Cat bine ne fac legile elaborate de acest CEDO? Trebuie sa invatam sa le aratam ca nu suntem cobaii lor pentru experiente sociale si economice. Au experimentat pe noi tot felul de scenarii si situatii de criza. Din nefericire pentru ei am razbatut peste toate scenariile incercare pe noi si inca suntem aici.

15. "Prin nepasarea noastra, poporul se adanceste in intuneric din ce in ce mai mult. De exemplu din 17/18 mil de romani doar 3 milioane au semnat ca sunt impotriva abuzului de familie gen barbat-barbat sau femeie-femeie ... ceilalti au stat bine mersi ca si cum ar fi de acord dand dovada de o nepasare crasa sau un accept tacit (desi printre ei sunt si minti care isi doresc acest lucru). Roadele acestei nepasari nu se vor vedea acum. Cine va avea de suferit? Copii si urmasii acestora care vor fi martori la diferite transformari ce vor fi impuse daca nu luptam impotriva acestora inca de acum."

16. "Ce au ajuns tari precum Belgia, Olanda, Anglia, Franta, tari care au legalizat orice, faceti orice, cum vreti, ce va place? Din pct de vedere al legalizarii egalitatii ma refer .... LGBT-ul a patruns foarte usor in aceste tari acaparandu-le imediat. Si tot valul dinspre vest se indreapta spre Est. Din fericire inca se lovesc de noi, dar incercarile peste incercari care le fac nu fac decat sa erodeze malurile, asa cum o apa erodeaza talazurile si mai fura de fiecare data putin cate putin din uscat."

17. "Primul drept pe care il ai ca om daca esti luminat la minte si la suflet e acela de a vedea si de a intelege scopul tau pe acest Pamant."

18. "Despre orbirea politica ..... in preajma alegerilor toti fug dupa voturi si stampile, toti promit, iti suna la usa, te cauta, vorba aceea dupa alegeri vor curge rauri de miere si nu vom mai putea de bine. Dupa alegeri insa toti te uita, nu te mai cunosc si isi pun la cale planurile diabolice" - Isi construiesc stupul pe baza nepotismului si a intereselor personale ..... uita toti de unde au plecat, ce au promis.

19. Era o vreme cand Apostolul Petru mergea cu Dumnezeu pe Pamant si intra din crasma in carsma si observa:
- unii oameni amesteca apa cu vin si o vand (lucru care se intampla si azi din plin);
- unii amestecau nisip cu seminte;
- unii puneau alte lucruri in mancarurile pe care le faceau si le serveau (lucru care se intampla si azi la tot pasul). Stim noi ce se petrece in bucataria asa ziselor restaurante de fitze si figuri? Stim noi ce iti ajunge in farfurie cum a fost conservat si pastrat? Mai poti avea incredere ce si de unde mananci in ziua de azi? Dar vorba aceea daca nu o duci la un restaurant de fitze face figuri, sau daca nu esti asemeni celor din anturajul tau incep sa protesteze .... vai de capul vostru! Unii nici nu stiu sa faca 2 ochiuri in tigaie, ca sa nu mai zic ca au habar sa gateasca.

Petru ii spune Domnului - Doamne asta nu-i admis, nu-i dupa Legea Ta!
Domnul: Taci Petre ca se inseala unii pe altii si nu mor, asa traiesc dar se pervetesc ...!

20. "Ce spune Psalmistul David: Tot omul este mincinos, toti s-au abatut , netrebnici s-au facut, nu este cel ce face bine, nu este pana la unul!"

21. "Adam si Eva au avut doi fii: Cain si Abel. Unul a facut o fapta buna pentru ca a vrut s-o faca si a adus jertfa cea mai serioasa si a pus-o pe altar, iar celalalt a adus ce a avut el din poame in parg, cele mai crude. Vazand ca Dumnezeu cauta la jertfa cea buna s-a dus si -a dat in cap omorandu-l. Ce se intampla azi in lume? Daca faci un lucru bun, poti fi dat la o parte sau sabotat prin diferite mijloace (economic, mediatic si politic), iar daca faci ceva rau nu exista lege sa te judece!"

22. "Cea mai mare pedeapsa e aceea sa fii ORB!"

23. "Poti sa fii bogat, destept, puternic, dar daca esti "orb" esti nimic!, Orbirea ne impinge la nebunie! Orbirea sufleteasca il desparte pe om de Dumnezeu."

24. Sfanta Scriptura spune:
"Ce-i va folosi omului daca ar castiga toata lumea si sufletul l-ar pierde?
"Ce ar da omul in schimb pentru al sau suflet?"
Parintele Cleopa avea o vorba:
"De ai avea munti de aur si n-ai dobandit Raiul, nu ai dobandit nimic!"

Aici mancam si ne simtim bine, ne destrabalam si ne simtim bine, dar la final cand vine Moartea, toti stam intr-un sicriu rece, tapei si goi, iar daca cel din urma iti trage o panza pe fata poti sa ii si multumesti. Sau nu poti avea macar parte de ea si poti sfarsi printr-un sant sa te manance cainii, printr-o balta aruncat sa te manancii pestii, s.a.m.d.

Muncesti o viata si aduni saci de bani. La sfarsit ai tai copii se cearta pentru ei, intr-un final ii risipesc. Dumnezeu ne spune : Ceea ce n-ai adunat cu Mine, risipesti! - cand strangi ceea ce strangi cu cinste si demnitate lucrurile stau altfel. Daca te imbogatesti in Dumnezeu atunci ai bogatia cea vesnica! De aceea cat ii este necesar unui om sa traiasca in liniste pe acest Pamant? Mult sau putin .... ?

25. "Bogatia in Dumnezeu consta in cateva masuri simple:
- onestitatea (prima bogatie cu care omul patrunde in fata lui Dumnezeu)
- corectitudinea
- smerenia"

26. "Principiile unei tari sunt cladite pe talpa de jos a celor care trudesc si asuda" - unul a fost Stefan cel Mare, unul a fost Vlad Tepes, s.a.m.d.

27. "Despre acel animal - sepie - care in momentul cand se simte atacat lasa cerneala in urma si dispare, asa e si cu mizeria acestei lumi, daca apuci sa te murdaresti de ea te-ai intoxicat, dar daca te feresti de ea, Dumnezeu te pastreaza cu ochii mintii deschisi."

28. "Despre vietile Sfintilor: cum au dobandit ceea ce au dobandit? Prin rugaciune ... Noi credem ca vom dobandi aceleasi lucruri prin figuri si impresiile pe care le avem pe noi."

29. "In momentul cand avem ochii deschisi vedem altfel lumea ...."

30. "De ce ne aducem aminte de Dumnezeu doar cand simtim moartea langa noi? Cum de ne aducem aminte de Dumnezeu cand vedem ca putem disparea in fata stihiilor naturii? ...."

31. "Dumnezeu te incearca atunci cand nu vrei, Dumnezeu te izbeste atunci cand nu-ti place! Purtam in noi pacatul neascultarii cel al lui Adam."

32. "Fereste-ma Doamne de "prieteni" ca de dusmani ma feresc eu!"


...................................................................

Restul invatamintelor sau sfaturilor le mai puteti desprinde urmarind materialul video!

Pace si bucurie!