joi, 14 ianuarie 2016

Parintele Iustin Parvu - "Document" - Interviul lui Sorin Dumitrescu din 1997


Interviul lui Sorin Dumitrescu cu parintele Iustin Parvu din 1997 aduce in discutie lucruri foarte interesante printre care pot aminti rolul bisericii in viata obstei romanesti. Parintele Iustin Parvu a punctat asa cum trebuie pentru acele vremuri situatia de la acele vremuri. Trist este faptul ca observ ca astazi dupa 18 ani de la acest interviu, lucrurile in Romania s-au degradat foarte mult la nivel social si moral.

Extrag din materialul video un lucru care ar trebui perpetuat astazi prin exemple mai concrete:

"Preotul trebuie mai mult trebuie sa dea decat sa ia, iei de la 2/3 si dai la a - 4 - a casa. Cand ai umplut traista si dincolo ma duceam si o lasa complet... "

"Omul la televizor sta cu orele, daca il pui sa faca un acatist sa stea la o slujba, adoarme..."

"Viata noastra ortodoxa s-a departat putin de practica si de nevoile crestinului..." (putin mai mult poate as spune eu...)

"Eu pot sa imi iau a - 2 - a masina, a - 3 -a .... si in alte parti altii mori de foame..."

Putini am cunoscut si am vazut ca au mai facut la fel ca el, probabil trebuie sa mai caut, sa mai descopar ca sa nu trag o linie prea rapid si sa concluzionez ceva gresit prea repede.

Puterea exemplului si a initiativei din partea SCOLII sau a BISERICII trebuie sa se manifeste mai puternic pentru a avea de la cine sa putem invata, noi sau generatiile viitoare. Cum pot strainii prin ale lor mijloace sa ne subjuge si sa devenim pentru ei o societate de consum sau sclavi pentru generatiile viitoare e greu de crezut. Sau poate nu e greu de crezut, cand traim intr-o societate atat de indiferenta unde fiecare e DOAR ptr el!

Institutiile care au rolul cel mai important in formarea unui popor sunt: Biserica si Scoala. Guvernul va interveni in ultima instanta sau doar cand paharul de nemultumiri al poporului se va umple si va revarsa. Pana atunci ne va inrobi si ne va impovara cu fiecare ocazie posibila prin diferite taxe, biruri si impozite.

LIPSA DE UNITATE distruge un popor, iar in Romania anilor 2016, lipsa de unitate este la rang de cinste!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu