sâmbătă, 26 decembrie 2015

Dincolo de lume - din viata Parintelui Calistrat

Un material video, un documentar intitulat Dincolo de lume, ni-l prezinta pe Parintele Calistrat (de la Manastirea Vladiceni, actual) ce ne spune despre viata lui, de la inceputuri ... o carte deschisa care iti vine tot sa o recitesti. Inainte au fost alte vremuri, inainte inseamnand anii 1950 ...

Predica Parintelui Calistrat despre Duminica infricosatei judecati

"Contra ortodocsii: Ca au preotii masini, ca ce fac cu banii, ca sunt lacomi. Da, am repetat de o mi de ori: sunt preotii pe care-i meritam, sunt fii nostri. Ii preotul cutare, fiul directorul cutare, ii preotu cutare fiul ministrului cutare. Societatea si-a recrutat preotii, n-au picat din cer ..."  A miscat ceva societatea in timp ca sa indrepte aceste lucruri? Nu ...

A miscat societatea ceva pentru lipsa spitalelor, lipsa serviciilor de asistenta sociale (ele nu lipsesc dar sunt sub orice critica), a miscat societatea impotriva coruptiei, a miscat societatea pentru salarii decente? Nu ... am stat cu degetul in nas, la orice scumpire, taxe si biruri. Cine-i vinovat? Cei care ne pun biruri si ne-au adus in starea actuala dupa 25 de ani sau noi cei care ii sustinem? Daca au vazut ca societatea nu misca nimic in strada si le convine starea in care sunt este si normal sa fure in stanga si in dreapta fara nici o investitie in directiile potrivite pentru societate. A primat doar propriul interes pana acum. Sa-mi fie doar mie bine si familiei mele si cam atat, restul la groapa cu ei!

Rautatea oamenilor a atins astazi cote maxime, fiind prezenta mai la tot pasul! Si formele ei de manifestare sunt multiple.

Pana la urma coruptia s-a raspandit ca o molima in societate, fiecare la randul lui a primit ceva sau a luat cu ambele maini, semnandu-si astfel pedeapsa tacerii singur. Vrem dreptate? Atunci trebuie sa fim corecti ... dar acest lucru e greu. Atat timp cat nu avem cultul curateniei sau atat timp cat educatia lipseste. Fara educatie suntem ca o turma de sclavi. S-a lucrat ani buni la acest aspect impotriva societatii romanesti - privarea de educatie. Distrugerea industriei din 1990 pana in prezent a dus tara din forta de export in stare de consum mai mult ....


vineri, 25 decembrie 2015

Asezamantul din Radauti



Un exemplu de lucru bine facut sau ceea ce trebuie facut in mai multe locuri din Romania si nu numai, cu privire la misiunea sociala a bisericii.

Articolul este preluat de pe site-ul emisiunii "Romania te iubesc", aici unde gasiti si un material video aferent despre acesta.

Pe www.sfantulleontie.ro aflati cum puteti ajuta Asezamantul din Radauti. Telefon Asezamant: 0330.566.441.

La iniţiativa părintelui Arhimandrit Iustin Dragomir Ioan, stareţul mănăstirii Bogdana din Rădăuţi, s-a demarat proiectul de construire a Aşezământului de copii ”Sfântul Ierarh Leontie” destinat orfanilor şi copiilor din familii dezorganizate. Acesta reprezintă un mijloc de punere în practică a obiectivelor propuse de către Fundaţia ”Sfinţii Ierarhi Leontie şi Teodosie”, organizaţie cu caracter creştin şi social, apolitică şi fără scop patrimonial.

Despre Sf. Ierarh Leontie de la Radauti puteti citi aici.

duminică, 6 decembrie 2015

Preotul Constantin Necula dupa evenimentul Colectiv

E nevoie de dialog ... "Am venit sa deschidem portile Catedralei (cea din Sibiu, el aflandu-se in mijlocul multimii) daca va fi nevoie". Intotdeauna parintele Constantin Necula stie ce sa spuna si cum s-o spuna. Un bun orator pentru obste ...



sâmbătă, 5 decembrie 2015

Parintele Mihail Jar, sau Episcopul Longhin

Episcopul Longhin este un preot ortodox roman care traieste in Ucraina aproape de granita de Nord. Parintele este staret al unei manastiri intemeiata de el insusi, Manastirea Banceni, aflata in Ținutul Herța. Localitatea Banceni a facut parte până nu demult, din Principatul Moldovei. Episcopul Longhin, sau Parintele Mihail Jar, creste peste 400 de copii, si nu doar ...atât! Acest reportaj este un portret al unui mare crestin si roman.

Parintele Mihail Jar de la Manastirea Banceni mai este cunoscut si pentru cazul cu acel copil mic care a fost gasit intr-o fantana arteziana in curtea manastirii pe cand cei doi parinti ai sai se aflau la slujba. Desi s-a constatat decesul copilului de catre medicul din zona, totusi o minune s-a intamplat, copilul fiind readus la viata dupa multe ore. Toate detaliile le gasiti, aici.


vineri, 4 decembrie 2015

Parintele Iustin Neagu, Pilda samarineanului milostiv, 15.11.2015

"Ingusta este calea care duce la Rai si putini sunt cei care apuca pe ea .... " - Scriptura. Pilda samariteanului milostiv tinuta de Parintele Iustin Neagu. Sunt momente in aceasta pilda in care Parintele se implica in ceea ce spune cu tot sufletul. E de ascultat ....

luni, 30 noiembrie 2015

duminică, 15 noiembrie 2015

Vasile Muraru vorbeste despre Parintele Justin

Actorul Vasile Muraru directorul Teatrului Constantin Tanase din Bucuresti ne vorbeste intr-un interviu din 2013 vorbeste despre Parintele Justin Parvu:

marți, 10 noiembrie 2015

Ce ii trebuie unui om pentru a vorbi cu Dumnezeu? - Interviu cu pustnicii nostri

O intrebare dificila, dar la care cei experimentati pot raspunde ... Eu as da un raspuns pe cat de simplu pe atat de complex: fapte bune si credinta adevarata. Si intr-adevar au incercat multi, dar putini au fost cei alesi, chiar daca s-a intamplat ca acest "dialog prin cuvant direct" sa fie si in ultima lor suflare.

"Rugaciunea slefuieste sufletului omului ....... Iara imputernicirea rugaciunii de la Dumnezeu, cum vrea Dumnezeu asa coboara inima lui. Si cum ii coborara Dumnezeu rugaciunea? Dupa smerenia lui ... Dumnezeu toate le-a facut. Dar are pretentii la om? De ce are pretentii la om? Pentru ca la nimeni nu o dat ce o dat omului! A turnat Duh Sfant peste om .... Ce sa fac Doamne sa ma mantuiesc? Pazeste cele 10 porunci!"

Ce spunea Ioan Gura de Aur despre cele 10 porunci? "Sunt foarte simplu de tinut, daca sunt facute din iubire ..."

Tot din materialul video urmator am surprins si urmatoarele, o scurta dovada de iubire fata de semeni:

"Un caz: La matale cade 1 mil de lei, din buzunar. Eu daca "te iubesc" pe matale fuga m-am repezit sa nu a apuce a lua altul si fuga uite domna, de la matale o cazut. Daca nu te iubesc pun piciorul pe ei" - interesant caz, recunosc ca am avut si eu momente similare in trecut in viata cand doream sau chiar am pus piciorul sau am dat la o parte o bancnota care a cazut din buzunarul cuiva. Tot un "furt" se cheama, in mod indirect contribuind la realizarea lui. Dar atunci nu cunosteam mare lucru despre adevaratul sens al raului neintentionat facut .... Au fost cazuri cand am scapat si eu ceva din buzunar si am fost atentionat de catre alte persoane. Deci exemple am avut pentru a invata cum sa procedez corect sau sa mi se arate ca am gresit, astfel observand ca mai exista si oameni cumsecade, cu o educatie si cu mult bun simt (lucru intalnit din ce in ce mai rar in timpurile noastre) ... 


Pacat si virtute cu parintele Calistrat

Parintele Calistrat intr-un material video mai vechi ne vorbeste despre Pacat si Virtute. Bineinteles la prima auditie pentru multi materialul prezentat nu va fi inteles, dar cunoasterea sau intelegerea nu se dobandeste de la inceput. Adeseori aceasta vine in urma experientelor acumulate, traite. Dupa care in anumite situatii parca spunem: Da, ii dau dreptate! 






Despre Pustnicul Onufrie ....

“In lume necazuri veti avea; dar indrazniti. Eu am biruit lumea.”(Ioan,16;33.)

Despre pustnicul Onufrie am aflat mai demult si eu intr-un scurt reportaj - Pustnicii Romaniei. Acum ca am gasit un nou material video despre acesta, vi-l impartasesc si voua. Sper ca mai traieste si in ziua de astazi. Tare mi-as dori sa ii fac o vizita, macar pentru niste sfaturi sau sa ascult cateva dintre intamplarile care l-au insotit de-a lungul vietii, mai ales cea de pustnic.

"Nu am fost niciodata bolnav ...." deci se poate trai si fara a avea nevoie de spitale, medicamente sau alte forme de alinare ale durerilor fizice. Cei mai multi dintre noi cand au si cea mai mica durere dau fuga la medicul de familie sau la farmacii ingroziti, speriati, facandu-si in cap scenarii demne de filmele de groaza. In fine .... sa revin asupra subiectului.

Deruland timpul inapoi, in 2011 a fost mare zarva cu locatia unde se afla pustnicul Onufrie, anumite personaje "cu carte", "cu functii", "cu o situatie materiala probabil foarte buna" dorindu-l cu orice pret sa fie scos de pe "mosie".


Parintele Irineu - Monah Schitul Plesa

Despre Parintele Irineu monahul de la Schitul Plesa am aflat astazi in a 10-a zi a din a 11-a luna a lui 2015, cautand despre viata pustnicilor si a monahilor. Chiar daca lucrez sau nu, imi place sa am pe fundal, o astfel de "liniste", deranjata de reportaje sau sfaturi duhovnicesti. Le ascult periodic, nu devin o doctrina sau un "must have", dar ma inspira in faptele de zi cu zi, de cativa ani incoace. Pe zi ce trece, incerc sa ma cizelez, sa imi formez o conduita si sa cunosc putin cate putin din traditiile poporului roman. Imi place sa fiu roman, imi plac aceste locuri, desi par a fi pe punctul de plecare din aceasta tara (din cauza situatiei in care "ne scaldam") totusi, CEVA ma retine aici ...

In continuare am sa preiau textul descriptiv despre Schitul Plesa de pe site-ul unei pensiuni din zona Retezatului. E scris destul de bine, cuvintele sunt potrivit alese, scrise parca de cei care cunosc locurile mai bine. Eu as fi facut un rezumat mai obiectiv, dar prefer sa iau textul integral de pe site de la descrierea despre acest scris, bineinteles precizand sursa in final:

"

Aşezat la 1300 m altitudine, Schitul Pleşa reprezintă un punct de atracţie pentru credincioşii care străbat aceste meleaguri. Ca orice turist care ai auzit de minunatele trasee ce-ți pot face crâmpeie ale vieții mai frumoase, nu te aștepți ca la această altitudine să găsești un călugăr și câteva măicuțe, slujindu-L pe Dumnezeu într-o izolare deplină. Transportul materialului pentru construcția acestui schit a fost făcut cu spatele, cu măgăruşii sau cu mașinile 4×4, prin bunăvoința creștinilor care au ajutat la ridicarea lui. Ajutoarele cele mai de preț sunt măgarii, cu încăpățânarea lor specifică.

De la Pensiunea Retezat se merge pe DN66A, spre Câmpuşel, cam 2 km, până după staţia de betoane. Aici lăsăm maşina şi continuăm pe jos. Pe dreapta, se trece o punte peste Jiul de Vest, apoi se traversează o pășune imensă. De acolo se prinde firul văii și începe urcarea. Se urcă circa o oră și jumătate sau chiar două, pe o potecă de o frumuseţe rară. Pe drum întâlnim şi izvoare, cu ape cristaline, unde ne putem potoli setea. După 2 km şi un urcuş nu tocmai uşor, ajungem la Schitul Pleşa, într-un luminiş, de unde avem o panoramă deosebită a zonei.

"
Textul a fost preluat de pe site-ul pensiunearetezat.com, detalii aici. Gasiti si harta accesului de la respectiva pensiune pana la schit intr-un link pe pagina respectiva.

"Feriti de lume, in linistea care te hraneste ....", "Daca iti faci datoria, Dumnezeu nu te lasa ..."; "Omul te asculta pana ii convine, nu ii convine nu te mai asculta ...." - puteti desprinde multe invataturi la o prima vizualizare a materialului video:


Parintele Teofil Paraian ne vorbeste despre Puterea Credintei

Un material video ce merita vizualizat din care putem trage cateva invataminte, in care Parintele Teofil Paraian ne vorbeste despre puterea Credintei.

luni, 12 octombrie 2015

Sfantul Siluan Athonitul - Despre razboiul duhovnicesc

Figura exceptionala a Bisericii Ortodoxe contemporane, Staretul Siluan este in acelasi timp un autentic martor al lui Hristos, un barbat duhovnicesc al vremii noastre si un sfant universal. Un martor autentic, cu alte cuvinte un om care prin prezenta sa, prin viata si scrierile sale, ne pune in prezenta lui Hristos, nu printr-o invatatura, un sistem teologic sau un discurs, ci printr-o experienta nemijlocita a lui Dumnezeu, traita in adancul fiintei sale. O experienta sustinta de o constiinta dogmatica precisa si riguroasa, dar care nu apare niciodata ca atare in prim-plan, care nu ecraneaza niciodata, nu filtreaza niciodata nemijlociarea arzatoare si tasnitoare a marturiei sale, a relatiei sale vii cu Dumnezeu. Staretul Siluan nu vorbeste decat despre ceea ce a vazut si cunoscut prin Duhul Sfant, despre ceea ce a realizat in viata sa si a trait in fiinta sa, in trupul, sufletul si duhul sau (textul a fost preluat de pe site-ul crestinortodox.ro, aici).


Despre miscarea Raeliana ...


Astazi am auzit prima data despre acest "movement" rasfoind media online intr-o pauza de lucru, fiind putin total interzis despre acest nou curent - miscarea Raeliana. o miscare ce numara in jur de 70.000 de adepti in toata lumea (probabil sunt mult mai multi), care a inceput sa isi faca simtita prezenta si in Romania. Miscarea propriu-zisa este interzisa in Franta, dar in Romania capata noi adepti. Ei cred despre Dumnezeu ca ar fi extraterestru si ca pot avea "orgasm cosmic". Adeptii acestei miscari cred ca lumea a fost creata de elohimi, Iisus, Mohamed si Budha fiind mesageri ai acestora.
Desi interzisa in Franta, miscarea are la origine (formata in 1974) un francez, Claude Vorilhon (vezi foto), acesta sustinand ca in 1973 a intalnit creatorii Pamantului.  Francezul Vorilhon afirma ca a fost luat de elohimi si dus pe planeta acestora unde a primit o misiune speciala: de a construi pana in anul 2035 o ambasada pentru a pregati venirea acestora.


Despre semnele timpului ...

Lumea este in decadere in ceea ce priveste mediatizarea desfraului si modul cum acesta incet, incet, incepe sa patrunda prin canalele media in viata de zi cu zi a omului. Daca la inceput de ani 2000 in Romania nu se cunostea  la liber despre fenomenul LGBT astazi, in 2015, acesta deja a luat amploare in Romania fiind arhicunoscut in multe cercuri, lumea fiind tot mai indiferenta la raul pe care il poate produce unei societati. Exista deputati (sau senatori) care doresc cu orice pret impunerea drepturilor fara frontiere intre persoane de acelasi sex construind proiecte care sa intre ordinea de zi pentru a fi adoptate ca litera de lege si la noi. Incet, incet valul din Vest va cuprinde si Estul intr-o dorinta de a reforma sisteme si mentalitati.

Daca stam si ne uitam inapoi la Sodoma si Gomora un loc al desfraului total un loc in care acest fenomen a ajuns incontrolabil chiar de catre autoritatile societatii de atunci, unde doar puterea divina a intervenit pentru a purifica locul, vom incerca sa cautam asemanari si deosebiri in societatea de astazi. Sodoma si Gomora a fost un caz izolat dar un exemplu clar dat lumii la acele vremuri. Astazi extrapoland la intreg mapamondul, vom observa cum acelasi fenomen se propaga ca o tumoare si are tendinta sa acopere mapamondul intr-un viitor nu foarte indepartat.

"Ultima noutate" in acest domeniu, un anunt mediatizat cu trambite care deja a facut inconjurul lumii ca o mega stire este prima Universitate de Pornografie care a fost infiintata de "celebrul" actor de filme XXX, Rocco Siffredi, un "veteran" al domeniului, defapt un veteran si un promulgator al notiunii de desfrau mediatizat. El a inaugurat aceasta Universitate, ca fiind o academnie a tuturor celor care viseaza sa devina staruri in industria de filme pentru adulti. Cati au aplicat la aceasta Universitate? Cu miile ... dar au fost admisi pentru inceput doar 7 femei si 14 barbati. Un inceput .... vor urma cu siguranta si multe alte centre in cativa ani si numarul candidatilor va creste exponential.

Si cum spuneam la inceput incet incet, tot Pamantul va fi acoperit de uratenie (uratenia ce se naste din desfrau mai ales), ca si cum ce sta scris se va implini si tot ce va urma in timp parca urmareste un curs "firesc" al lucrurilor scrise. Si totusi am fost avertizati... Marturie stau evenimentele, semnele si intoarcerea multora dintre noi cu spatele la Dumnezeu prin ceea ce fac. La sfarsit va fi DOAR liniste...


vineri, 2 octombrie 2015

Preotul din Iaşi care face case pentru săraci ...

Am mai gasit un caz in Iasi despre un preot care da un bun exemplu de conduita comunitatii, despre cum ar trebui sa ne comportam mai multi dintre noi raportat la semenii nostri care au diferite probleme. Parintele Dan Damaschin de la biserica Spitalului Clinic de Obstretica-Ginecologie Cuza-Voda din Iasi, cu sprijinul oamenilor  cu suflet din comunitate au reusit sa ridice cateva locuinte pentru familiile sarace.

„Am început să intervin acolo unde apăreau incendii sau diferite calamităţi. M-a întristat să văd oameni care cred că cel aflat în necaz este vinovat direct de ceea ce s-a abătut asupra sa. Noi, creştinii, suntem lăsaţi de Dumnezeu să fim solidari. Iisus a luat pe umărul său oiţa rănită şi a dus-o spre turma sa, chiar dacă 99 au rămas nesupravegheate o perioadă“, subliniază Damaschin.

Continuarea articolului o puteti gasi aici.

marți, 8 septembrie 2015

Preotul care hraneste 117 copii ...


In judetul Suceava, Parintele Mihai Negrea de la Manastirea - Sfintii Apostoli Petru si Pavel, reuseste sa hraneasca peste 100 de copii saraci din zona. Continuarea articolului o gasiti aici.

Ce vreau sa subliniez prin acest articol e simplu - gesturi similare trebuie sa facem mai multi, nu neaparat pentru un grup mare, ci chiar cazuri individuale. Si astfel de exemple trebuie sa fie cat mai multe, pentru a incerca si noi la randul nostru sa facem ceva similar. Puterea exemplului este graitoare de la sine si poate misca pe multi. Nu uitati ca sunt copii care in viata lor nu au vazut un tren, un cinema sau alte lucruri ... Multi dintre noi gandesc in felul urmator: "Daca si asa sunt saraci de ce au facut atati copii?" E drept ca nu exista educatie de baza in multe locuri din Romania, si in multe situatii ne inmultim fara cap ... dar mai trist este faptul ca autoritatile nu au luat masuri de atatia ani pentru a construi o infrastructura durabila in astfel de zone/comunitati, si nu numai. 

Ce este mai trist, este si faptul ca pentru diferite programe sociale de educatie, de refacere a infrastructuri unde s-au folosit fonduri europene s-au oferit multi sa le faca, dar daca le iei la puricat, surprizele sunt mari. Cati din banii alocati pentru astfel de programe in zone si la familii defavorizate, au fost folositi in scopul destinat proiectului si cati bani s-au dus pe "apa sambetei" in interese personale? Multe ONG-uri sau Fundatii sunt adevarate paravane pentru insusirea unor astfel de fonduri. Vorba aceea - padure fara uscaciuni nu exista.



miercuri, 12 august 2015

Duminica vindecarii slabanogului

Parintele Calistrat de la Manastirea Vladiceni, Iasi, ne vorbeste despre - Duminica vindecarii slabanogului.



Zi de sarbatoare la hramul Manastirii Ceahlau


Manastirea de pe Ceahlau situata la o altitudine de peste 1800m are ca hram - Schimbarae la Fata a Mantuitorului. An de an, multi pelerini ajung aici pentru a participa la aceasta sarbatoare. Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de PS Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului și de PS Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Și în acest an, așezarea monahală de pe Ceahlău cu hramurile „Schimbarea la Faţă” şi „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare” a devenit, un  Tabor al credinței. Continuarea articolului o puteti gasi aici.


Pelerinaj al tinerilor din Arhiepiscopia Iașilor

In luna august 2015, un grup de tineri din Arhiepiscopia Iasilor a pornit pe jos pe parcursul a catorva zile (fiind cazati peste noapte in diferte locatii) pentru a lua parte la Sarbatorile Nemtene. Acestora li s-a alaturat IPSTeofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, parcurgand impreuna cu acestia ultimii 15 km de traseu. Destinatia finala a fost Manastirea Neamt.

Pentru intreg portofoliu de fotografii de la acest eveniment puteti accesa linkul de aici.

joi, 9 iulie 2015

Sfanta lumina de Pasti - Minunea din 1326

In anul 1326 erau trei sultanate turcesti, unul in Damasc, unul in Egipt si unul in Babilon. Ce au zis turcii? Cand vin crestinii la Ierusalim sa serbeze Pastile sa nu le dam voie sa slujeasca, pana ce nu vor plati taxa de 9000 bani de aur, caci turcii nu cred in Hristos.

Patriarhul ortodox Ioachim n-a avut de unde sa plateasca suma pentru ca crestinii ortodocsi erau putini in Ierusalim si doar 100 de preoti, caci erau religii altele, de tot felul. Dar sunt doua strazi de armeni in Ierusalim, mosieri, bogati mari, ei au zis: Platim noi taxa! Dar turcii i-au intrebat: "De ce iese Sfanta Lumina numai la ortodocsi si nu iese si la voi?" Armenii au zis: "Pentru ca ortodocsii numai ei slujesc la Mormantul lui Hristos si pe noi ne-au dat la o parte". "Dar, daca veti sluji voi va veni Lumina?" Noi platim si taxa - au zis armenii - Lumina va veni la noi la armeni!

Turcii au zis: "De nu iese lumina la voi o s-o patiti!" Noi ii scoatem pe ortodocsi din Mormant - si l-au luat pe Patriarhul Ioachim si l-au inchis in Manastirea Sf. Sava, din Ierusalim, cu toti preotii.

A zis Patriarhul: Daca nu ne lasati sa facem, slujba la Mormantul lui Hristos, o sa facem la Biserica Sf. lacob, care este aproape de Mormant, iar turcii le-au dat voie ortodocsilor la aceasta. Dar, turcii au pus de paza peste ei doi turci, generali de armata, ca sa nu vina vreun crestin la Mormant. Crestinii au inceput a plange si au zis ca s-a suparat Dumnezeu pe ei si I-a indepartat de la Mormantul lui Hristos, dar patriarhul le-a zis: "Nu va temeti, ca are sa se faca minune mare."


Armenii ziceau, ca Lumina la ei o sa vina. Iar Patriarhul zicea, ca de va vrea Hristos sa iasa Lumina la ei n-avem noi ortodocsii ce face. Armenii au facut slujba si ziua si noapte-a, dar n-a mai venit Sfanta Lumina. Turcii le-au zis: De ce n-a venit Sfanta Lumina, ca ati platit taxa? In acelasi timp, ortodocsii faceau slujba tocmai a doua zi, pe cand rasarea soarele si cand a zis patriarhul: "Hristos a inviat!" un stalp de marmora din Biserica Sf. Iacob a crapat si a iesit Sfanta Lumina in varful Stalpului. Patriarhul a pus o scara si au luat Sfanta Lumina din varful stalpului si in acest fel Sfanta Lumina a iesit tot la ortodocsi.

Generalul turc de pe varful stalpului, care pazea acolo pe stalp, a strigat: "Cred in Hristos!" Celalalt general de langa el i-a si taiat pe loc cu sabia capul, celui ce a strigat ca crede in Hristos, astfel devenind martirul Sfintei Lumini.

Sursa text, aici (crestinortodox.ro)

Aratarea Sfintei Cruci în 1925 lângă Atena

In anul 1924, Grecia schimba calendarul in martie cu 6 luni inaintea Romaniei (in octombrie). Pe calendarul vechi in Grecia, in afara de parintii de la Sfantul munte Athos a ramas un singur preot in Atena, parintele Ioan.

Evenimentul de aratare a sfintei cruci a avut loc in anul 1925 de ziua de Inaltarea a Sfintei Cruci de 14 septembrie pe calendarul de stil vechi la biserica parintelui Ioan, pe acele vremuri fiind o manastire mica si parasita ce era situata la o distanta mica fata de oras.

Calendarul iulian vs gregorian - scurta introducere

Calendarul iulian a fost introdus in anul 46 i.Hr de catre Iulius Cezar si a intrat in uz in anul 45 i.Hr. Calendarul iulian are un an obișnuit de 365 de zile, ce este împărțit în 12 luni, cu un an bisect adăugat la fiecare patru ani, ceea ce face ca anul mediu să aibă 365,25 de zile. El a rămas în uz în unele țări până în secolul al XX-lea și mai este folosit încă de mai multe biserici naționale ortodoxe. Cu acest calendar ar trebui adăugate prea multe zile pentru a păstra corespondența cu anul astronomic, care este mai lung cu 11 minute decât anul iulian mediu, această ducând la acumularea unei zile diferență în 128 de ani. S-a spus că Cezar era conștient de imperfecțiunea calendarului propus, dar a considerat că este vorba de o problemă minoră. Pentru a pune de acord anul calendaristic cu cel astronomic, la propunerea doctorului napolitan Aloysius Lilius, Papa Grigore al XIII-lea a decretat, la 24 februarie 1582, reforma calendarului. Noul calendar este cunoscut, de atunci, sub denumirea de calendarul gregorian. Uneori, pentru a evita confuziile dintre cele două moduri de datare, se folosește denumirea de Stil Vechi (SV) prin comparație cu Stilul Nou (SN), denumirea dată calendarului gregorian.


miercuri, 1 iulie 2015

Despre ziua de sarbatoare - Inaltarea Domnului

Inaltarea Domnului este praznuita la 40 de zile dupa Inviere, in Joia din saptamana a VI-a, dupa Pasti. Este cunoscuta in popor si sub denumirea de Ispas. In aceasta zi crestinii se saluta cu "Hristos S-a inaltat!" si "Adevarat S-a inaltat!". IPS Bartolomeu Anania afirma ca noi folosim acest salut fie din nestiinta, fie din exces de evlavie, deoarece el nu este atestat de Biserica. Si marturiseste ca noi sarbatorim Pastile cu asertiunea "Hristos a inviat!", la care ni se raspunde cu confirmarea "Adevarat, a inviat!", pentru ca Invierea nu a avut martori, ea a fost receptata cu indoieli si necredinta. In vreme ce Inaltarea Domnului a avut martori, ea a fost o despartire izvoritoare de lumina, deoarece ucenicii s-au intors in Ierusalim "cu bucurie mare". Din acest motiv in cartile noastre de slujba nu exista o salutare similara cu aceea de la Sfintele Pasti.

Hristos S-a inaltat la cer de pe Muntele Maslinilor, in vazul Apostolilor si a doi ingeri. Ingerii le-au vorbit ucenicilor despre a doua venire a lui Hristos, ca acestia sa nu se lase coplesiti de durerea despartirii.

Din Sfanta Scriptura aflam ca Mantuitorul Si-a ridicat mainile, binecuvantandu-i pe ucenici, iar pe cand ii binecuvanta S-a inaltat la cer (Luca 24, 51), in timp ce un nor L-a facut nevazut pentru ochii lor (F.A. 1,9). Adeseori Dumnezeu le-a vorbit oamenilor din nor, fenomen prin care se manifesta energiile divine, menite sa reveleze prezenta Divinitatii, dar sa o si ascunda.

Continuare textului despre acea zi de sarbatoare o gasiti aici.

marți, 16 iunie 2015

De ce biserica nu respecta sambata ci duminica?


Recent, la slujba de liturghie din ziua de duminica (recunosc, ca pe langa faptul ca nu particip saptamana de saptamana la slujba de liturghie au fost destule momente cand si duminica imi gaseam de treaba, iar cand ajungeam la slujba erau si momente cand mergeam aproape de finalul acesteia), preotul a adus in discutie despre ziua de sambata, ca fiind a saptea zi (ziua Sabatului), iar duminica ca fiind prima zi. Biserica crestin ortodoxa romana tine in fiecare duminica slujba de liturghie, deci in prima zi dupa Sabat.

Personal pana acum, fara sa am vreo educatie pe domeniu, parca am simtit ca Sambata ar fi o zi de odihna, acest lucru demonstrat si prin faptul actiunilor din aceasta zi de-a lungul timpului. Parca mai cu dare de mana imi venea a lucra duminica decat sambata in unele situatii. Asa simteam eu, un fel de traire interioara mai mult .... fara alte explicatii! Oricum o zi a - 7 - a de odihna pe care trebuie sa o cinstim trebuie sa existe!


A 4-a din cele 10 porunci ne spune asa:
"Adu-ti aminte de ziua odihnei, ca sa o sfintesti. Lucreaza sase zile si-ti fa in acelea toate treburile tale, iar ziua a saptea este odihna Domnului Dumnezeului tau; sa nu faci in acea zi nici un lucru: nici tu, nici fiul tau, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tau, nici asinul tau, nici orice dobitoc al tau, nici strainul care ramane la tine. Ca in sase zile a facut Domnul cerul si pamantul, marea si toate cele ce sunt intr-insele, iar in ziua a saptea S-a odihnit. De aceea a binecuvantat Domnul ziua a saptea si a sfintit-o" (Ies. 20, 8-11)"

Explicatia preotului cu privire la oficierea slujbei de liturghie duminica si nu sambata a fost simpla, si in aceeasi conotatie cu diferite surse actuale din mediul online.


luni, 15 iunie 2015

Cei 12 apostoli

In Noul Testament, apostolii (tr, ebraica - trimis, sol) sunt acei oameni alesi de catre Iisus pentru a-l urma. Sunt 12 la numar precum numarul triburilor israelite din Pentateuh.

Evangheliile lui Luca si Marcu amintesc faptul ca Mantuitorul a ales cei 12 apostoli (Luca 6,13 si Marcu 3,14). Dupa ce I-au fost alaturi Mantuitorului in activitatea Sa publica vreme de trei ani si jumatate, inainte de a se Inalta la Cer, Acesta le-a spus: "Mergand, invatati toate popoarele. Propovaduiti Evanghelia la toata zidirea, botezandu-i pe ei in numele Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfant.”

Pe langa cei 12 Apostoli intalnim in Evangheii si in Sfanta Traditie, si alti Apostoli, precum Sfantul Apostol Luca, Sfantul Apostol Marcu, din randul celor 70 de Apostoli, sau cazul particular al Sfantului Apostol Pavel. Cei 12 Apostoli, ulterior, pe toti cei 70 i-au facut episcopi si i-au trimis in diferite parti sa vesteasca Evanghelia mantuirii. Acest fapt arata ca ierarhia Bisericii incepe din cei 12 si se continua cu cei 70 de Apostoli. Tot astfel ne invata si Sfantul Vasile: "Preotii tin locul celor saptezeci de Apostoli, iar episcopii tin locul celor doisprezece Apostoli, pana la sfarsitul lumii, asa cum Hristos a pus ierarhia de la inceput".

Cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos sunt:

Parintele Ioan Larion Neagoe - sfaturi duhovnicesti

Pe Parintele Ioan Larion Neagoe il gasiti pe Rarau la Manastirea Sihastria Raraului. Cand aveti drum prin zona daca doriti sa il ascultati ii puteti face o vizita. Daca tot mergeti la manastire si puteti duce si cateva alimente iar ar fi un lucru bun. Parintele Larion este unul dintre putinii parinti cu har si cu mare experienta care au mai ramas in viata de la moartea Parintelui Iustin Parvu.



marți, 2 iunie 2015

Schitul Cerebuc din Ceahlau

La poalele Ceahlaului in padurea de brazi se ascunde un schit mai putin cunoscut decat cele populare de la noi. Este vorba despre schitul Cerebuc. Aici este staret parintele Gherontie Munteanu, un om puternic si destept, care la viata lui a facut destula scoala cat pentru toti cum se spune. Are la activ 3 mastere si ar face si doctoratul dupa spusele lui ....

Este om primitor, te intampina deschis de fiecare data cand ajungi in zona, dar are si o privire agera si iscoditoare pentru cei care au ganduri necurate. Are cuvinte de invatatura si pentru cei care vin gura casca dar si pentru cei care vin sa caute un sprijin sau sa mai asculte sfaturi si invataturi. 

La schitul Cerebuc am avut si eu cateva incursiuni, e un loc de care greu te desparti cand trebuie sa pleci, mai ales pentru cei care traiesc in agitatia orasului. Ai gasesti linistea necesara ca sa poti medita, sa te poti linisti si sa te rogi. Aici rautatea in adevarata ei forma nu si-a facut inca loc asa o gasesti cand cobori spre zonele populate si sper ca nici pe viitor sa nu ajunga sa puna stapanire pe sufletele din acest colt de rai binecuvantat de Dumnezeu. E greu sa poti sa stai aici sa te rogi in mijlocul pustietatii sa duci o viata retrasa departe de agitatia si rautatea lumii, dar prin vointa si credinta poti reusi. E o mare biruinta pentru cei ce pot duce o astfel de viata, ispitele pentru ei fiind destul de mari.

Din exterior vi s-ar parea ca viata la un schit e simpla, dar sunt foarte multe lucruri de facut. Daca ar fi sa stati o saptamana, de treaba s-ar gasi in fiecare zi. Cere-i parintelui de treaba si te pune imediat la treaba! In functie de sezon in afara de rugaciunile zilnice treaba se gaseste pentru cei care doresc sa dea o mana de ajutor.


In decembrie 2014 am reusit sa ajung in zona, ducandu-i parintelui cateva alimente care s-au strans din bunavointa unui grup de oameni darnici (carora le multumesc inca odata) care au sarit in ajutor, pentru a avea peste iarna toate cele necesare. Detalii despre aceasta actiune gasiti, aici.

Din ce am mai discutat cu parintele, si-ar dori pe viitor sa ridice o alta casa din lemn unde sa stea, casa actuala de langa biserica e una destul de veche, incercata de intemperiile care au mai avut loc prin zona de-a lungul timpului. Si inca un lucru ar fi util in zona desi au existat N promisiuni, si anume - REFACEREA DRUMULUI AXIAL, care e intr-o stare deplorabila (chiar daca e rezervatie naturala). Iarna de exemplu este foarte greu practicabil, fara o masina de teren nu te descurci desi am vazut multi care se avanta spre a-l trece. La fel si vara cand ploua intens, mai au loc caderi de pietre, pe ici pe colo se mai surpa pamantul, mai poti ramane cu masina in noroi, s.a.m.d.

Autoritatile din zona tot au promis, dar deja trec prea multi ani si nimeni nu ia masurile necesare pentru reabilitarea acestui drum. 

Revenind, despre "Lectia de viata a staretului cu trei mastere" mai puteti citi aici.

miercuri, 13 mai 2015

Marii Initiati ai Indiei si Parintele Paisie Aghioritul


"Mă socotesc pe mine însumi fericit pentru faptul de a fi cunoscut de-a lungul vietii oameni de seamă, precum bătrânul Paisie. Ei m-au ajutat foarte mult în drumul meu. Mi-au dăruit experiente minunate si au răspuns în acest fel dificilelor întrebări cu care m-am luptat vreme de multi ani: De ce există lumea? Există Dumnezeu? Cum trebuie să trăiesc? Cine sunt? In ce constă firea mea? Voi înceta să exist după moarte?..."


Am gasit un material online foarte interesant scris de Dyonysios Farasiotis despre marii initiati ai Indiei si parintele Paisie Aghioritul, aici (linkul este directionat catre sfaturiortodoxe.ro). Despre parintele Paisie Aghioritul mai puteti puteti citi aici (linkul este directionat catre crestinortodox.ro) .

Asa cum altii fac mobilizare generala pentru a aduce raul sau a produce raul pe Pamant asa si Parintele Paisie Aghioritul facea mobilizare generala spre a aduce lumea la rugaciune, pentru a ne ruga Domnului sa ne fereasca de cele rele, aici.

Despre Parintele Paisie Aghioritul - un om universal - puteti citi, aici.


sâmbătă, 9 mai 2015

Sfantul Proroc Isaia

Cine a fost Sf. Proroc Isaia?

Se pomeneste la data de 9 mai dupa ce stilul nou a fost impus (decalat cu 14 zile cum era odinioara). Trecand peste aceste date numerice ce nu au o importanta deosebita sa vorbim putin despre prorocul Isaia.

Isaia, cunoscut ca si evanghelistul vechiului Testament, acesta a trait in Ierusalim cu 7 secole inaintea venirii Mantuitorului Iisus Hristos. El a fost fiul lui Amos, fratele lui Amasia regele Iudeii.

El este cel care l-a vazut pe Domnul Savaot asezat pe tronul slavei ceresti inconjurat de serafimii cei cu 7 aripi. Continuarea articolului o gasiti, aici.

miercuri, 15 aprilie 2015

Hristos a inviat!

Pentru 2015, cu ocazia Sfintelor sarbatori pascale va indemn spre rugaciune, pace si liniste in suflet, iubiti si iertati pe cei care v-au gresit, purtati-va cu cei din jur asa cum ati dori sa se poarte ei cu voi!

Hristos a inviat!

Pace si bucurie!

duminică, 12 aprilie 2015

Pocainta in gandirea Sfintilor Parinti

Am gasit un articol interesant pe un site cunoscut (doxologia.ro) despre pocainta. M-am gandit sa vi-l impartasesc. Citindu-l cu atentie poate multi dintre noi voi reusi sa isi deschida sufletul si mintea spre lucrurile care intr-adevar ne vor face mai fericiti! Nu uitati ca in momentul trecerii spre "cealalta lume" nu veti lua nimic cu voi din ceea ce inseamna material, ci doar spiritul incarcat mai mult sau mai putin in functie de faptele fiecaruia. Consider ca niciodata nu e prea tarziu pentru a incerca sa ne indreptam sau sa traim in armonie si impacati. Iubirea de semeni este foarte importanta. Vorba aceea: "cele bune sa se adune .... ". Intreg articolul il puteti citi, aici.

marți, 3 martie 2015

Parintele Ilarion, duhovnicul Manastirii Crucea, Dobrogea - fost director de banca

Citez:

"A lucrat cu bani. Multi. Acum nici nu vrea sa mai auda acest acest cuvant. A iesit din orice sistem. E liber. „E un colt de rai si ma bucur pentru fiecare clipa traita aici. Si ma bucur de prezent pentru ca fiecare om ar trebui sa se bucure de prezent. pentru ca prezentul este viata noastra. Nu este nici trecutul nici viitorul. Prezentul inseamna tot pentru noi. Viata inseamana prezentul. Acum. Acum trebuie sa incercam sa fim cum trebuie, pentru ca ce a fost ieri a trecut. Nu mai putem intoarce timpul iar viitorul omul si-l zideste in fiecare clipa. Viitorul nu vine de la sine ci asa cum si-l randuieste omul traind prezentul.”

Mai multe detalii, pe Romania Te Iubesc, aici.

Si un interviu recent (2018) cu acesta:


joi, 26 februarie 2015

Interviu cu parintele Ieremia de la Putna


Se pare ca matematica, fizica, in general stiintele exacte nu reusesc sa explice marile intrebari ale omenirii. Indiferent de numarul de experimente, omenirea in evolutia ei, a incercat intotdeauna sa forteze limitele cunoasterii. Om fi noi inteligenti, dar toate au o limita. Daca inainte ptr a putea revolutiona o teorie era nevoie de un singur om, astazi pentru a putea realiza o noua descoperire este nevoie de o intreaga echipa de cercetatori. Dar care e limita acestor cercetari si care sunt barierele peste care nu putem trece?




Am citit un articol interesant pe internet. Titlul lui suna cam asa - Interviu cu parintele Ieremia de la Putna, doctor in matematica la Universitatea Berkeley din California, USA

Mi s-a parut foarte interesant si vi-l recomand si voua - aici.


miercuri, 25 februarie 2015

Vindecarea se naste din smerenie

Daca dorim sa biruim trebuie sa fim smeriti si intelepti. Vrand, nevrand printre noi se afla pacate precum judecarea altora prin vorbe sau vorbitul de rau. Sunt cele mai des intalnite inca de cand lumea a evoluat. 

Evolutie nu inseamna neaparat doar cunoastre si dezvoltarea industrial-tehnologica, evolutie inseamna si spiritualitate, indreptare si totodata directionalizare spre fapte bune sub toate formele. 

Din Ne vorbește Părintele Arsenie, ed. a 2-a, vol. 3, Editura Mănăstirea Sihăstria, 2010, p. 43-44, voi relata urmatoarele:

E ușor să spui: „Uite ce a făcut!”, dar tu nu știi de ce a făcut și nici nu-i cunoști întoarcerea lui cu lacrimi. Și nu auziți că-i mai iubit de Dumnezeu, dacă se întoarce, decât cel care nu a căzut? Și ce te faci tu? Pentru că s-a creat un obicei, și asta-i prost, să se vorbească cu ușurință de rău de altul: „Da’ ce, numai eu vorbesc? Da’ ce, nu merită? Da’ ce, nu văd eu ce face?”

Fraților, nu există în creația lui Dumnezeu nimic, fir de iarbă, să nu știe Dumnezeu de el. Au doar de iarbă se interesează mai mult Dumnezeu decât de oameni? Și atunci, sigur că suntem urmăriți. Și nouă ni se cere dăruirea. Vreți să biruiți: smeriți-vă și nu judecați pe nimeni. Pentru că în felul acesta veți fi liberi. Altfel nu.

Îți duci viața în funcție de păcatele celelalte, că nu te astâmperi să-l judeci pe el. Iei lucruri prin comparație. „Eu nu sunt așa!” și te iei în comparație cu un om pe care tu îl numești ticălos. De ce nu te iei în comparație cu Sfântul Apostol Petru, sau Pavel, sau Sfântul Siluan Atonitul? De ce nu te iei în comparație cu diferiți Părinți cunoscuți, care duc o viață aleasă? Mântuitorul spune: „Iubiți pe vrăjmași”, pe cel care-ți face rău. Cum e vorba: „Mi-a zis, și i-am zis, și am să-i zic!” Nu numai că nu-l ierți, dar te gândești la o răzbunare față de el. Vreți răzbunare? Vă învăț eu: să-l iubiți și să-l pomeniți la rugăciune. Pentru că, dacă te răzbuni, rămâi dator la Dumnezeu. Dacă nu te răzbuni, rămâne Dumnezeu dator la tine, și e mai bine așa, că spune și Scriptura: „Răzbunarea e a Mea”.


Informatiile din acest articol au fost preluate de aici.

Lumina din lumina ...

In acest weekend dupa slujba de liturghie oficiata la Biserica Sf. Andrei din Iasi, am revenit dupa scurt timp in biserica. In afara de linistea din interior, liniste care iti confera posibilitatea unei scurte meditatii sau a unei rugaciuni, am avut parte si de o imagine superba cu raze de soare care intrau prin ferestrele bisericii dand lumina si caldura locului. Avand doar telefonul la mine am surprins cateva cadre. Din toate imaginile facute am selectat una singura pe care doresc sa v-o impartasesc si d-voastra:


As vrea sa inchei acest post cu o reflectare personala asupra slujbei de duminica a Sfintei Liturghii. Nu frecventez constant o singura biserica pentru a participa la slujba de Sfanta Liturghie, intotdeauna am cautat (cu siguranta voi mai merge si in alte parti), un loc unde sa ma simt cel mai bine si implicat. Personal marturisesc ca in ce priveste orasul Iasi, pana in prezent cel mai mult mi-a placut oficierea slujbei la Manastirea Trei Ierarhi din Iasi. Cu siguranta mai sunt si alte locatii in oras care imi pot transmite acelasi sentiment.

Doamne ajuta!

vineri, 20 februarie 2015

Manastirea Sangeap-Basaraba la sfarsit de an 2014


Unde mi-am petrecut "revelionul" sau mai bine zis unde am prins trecerea dintre ani 2014 spre 2015?
Raspuns: la Manastirea Sangeap-Basaraba localizata in com. Scobinţi, 707445, jud. Iasi.

De ce aici? Pentru ca am dorit sa fie altceva decat ce a fost pana acum. Zis si facut... Pana in ziua de 31 decembrie 2014 nu aveam nimic planificat, chiar mi-am propus ca voi sta acasa sa ma odihnesc sau sa lucrez, nefiind primul revelion care m-a prins lucrand la ceva pana tarziu.

In ultimii ani, cu ajutorul lui D-zeu, si tin sa multumesc ptr asta, ptr faptul ca asa a oranduit EL sa fie, am avut parte de altfel de revelioane, mai exact perioadele 2011-2012 si 2012-2013. Le-am petrecut in alte tari din UE si a fost intr-adevar o alta atmosfera, mult mai originala decat monotonia de acasa, vestitele petreceri de apartament sau din locatii inchise, care de altfel ma si plictiseau foarte tare si ptr mine se terminau repede.


miercuri, 11 februarie 2015

In vizita la Manastirea Petru Voda - Neamt

Un film despre cateva adevaruri tulburatoare aflate intr-o vizita la Manastirea Petru Voda din Neamt. Un scurt citat din acest film: "Eu am venit in numele Tatalui Meu si voi nu M-ati primit". Urmariti continuarea in filmul de mai jos:



vineri, 6 februarie 2015

Despre desfranare ...

Un subiect care este la ordinea zilei si intr-un fel sau altul ne-a atins pe toti atat cu gandul cat si cu fapta .... cel ce vrea se vindeca de aceasta "boala" sau va trai cu ea tot restul vietii. 


Dar cu grija, cu o educatie duhovniceasca buna, cu vointa, ambitie si determinare, ne putem intr-un final trezi !





Citez:

"De la rochia scurtă purtată pe stradă sau la servicu până la cohortele de secretare din firme, de la dezvoltarea modei ca perisabilitate a plăcerii conformiste până la întunecatele stabilimente ale păcatului, toate sunt note dintr-un roman al devenirii omului în marfă, care-şi vinde trupul pentru confort, materie şi plăcere" ..... continuarea - aici.

"Patima desfranarii consta in intrebuintarea patologica pe care omul o da sexualitatii sale." .... continuarea - aici

Despre vindecarea duhovniceasca de patima desfranarii puteti gasi - aici, precum si un canon de pocainta pentru cel cazut in desfranare - aici.


luni, 26 ianuarie 2015

Staretul Paisie si eu ...

Un film interesant si in acelasi timp educativ:


Atentatul din gradina Ghetsimani



S-a tot vorbit si se va mai vorbi in continuare, despre atentatul recent de la Paris. S-a mediatizat si a facut inconjurul globului pamantesc mai rapid decat unda S (cea destructiva) a unui cutremur. Ce nu s-a scris in presa decat izolat, despre ce nu se vorbeste foarte mult sau e imediat uitat sunt si sutele de atentate care au loc in statele din lumea a - 3 - a. Pe acele locuri nu intereseaza pe nimeni. Defapt sunt in vizorul celor interesati pentru exploatarile miniere, forestiere sau pentru cei care vor sa aplice o forma de sclavie avansata imbogatindu-se ulterior rapid.

Stiri precum - "In saptamana atentatului de la Paris, gruparea Boko Hama a MASACRAT 2000 de oameni din Nigeria" (barbati, femei, copii) - au fost trecute imediat cu vederea, iar ochii ne-au fost indreptati spre wow-ul produs la Paris ca si cum asa ar fi trebuit sa se intample lucrurile spre a ne distrage atentia. A sarit comunitatea internationala sa ii apere pe acei nigerieni sau macar sa se ia atitudine? Nu ... si nici nu o va face in viitorul apropiat vs indepartat.

Despre ce nu mai vorbeste lumea din zilele noastre, pentru ca marea majoritate dintre voi ati uitat sau multi considera doar istorie si atat, este si "atentatul" istoric care a avult loc in gradina Ghetsimani acum aproape 2000 de ani, moment in care s-au implinit si vremurile si cuvantul Lui.

Concluzia din articolul urmator este simpla - sa ucizi in numele Domnului nu este corect.

Citez din articolul mentionat:

"
Nimeni nu face un serviciu lui Dumnezeu ucigând în numele Său. Dumnezeu a creat omul spre a fi liber şi demn. El este singurul "liant" posibil între oameni, în absenţa Sa totul poate fi justificabil, până şi crima. Or, Dumnezeu nu are cum să ceară celor ce-I urmează Lui nici comiterea de crime spre răzbunare, nici pedepsirea necredincioşilor, nici impunerea cu forţa a unor adevăruri de credinţă. Şi nici nu are nevoie să-I fie apărată onoarea cu arma în mână. Evanghelia este limpede în acest sens. În noaptea în care a fost vândut, Mântuitorul S-a retras cu ucenicii în grădina Ghetsimani, la rugăciune. Acolo a venit Iuda cu "oaste şi slujitori, de la arhierei şi farisei, a venit acolo cu felinare şi cu făclii şi cu arme" (Ioan 18, 3). Când "au pus mâinile pe Iisus şi L-au prins" (Matei 26, 50), vulcanicul Simon-Petru, apostolul, a scos sabia "şi a lovit pe sluga arhiereului şi i-a tăiat urechea dreaptă; iar numele slugii era Malhus" (Ioan 18, 10). A dorit să-L apere pe Domnul, ca şi cum Domnul nu se putea apăra singur, nu ar fi putut chema "mai mult de douăsprezece legiuni de îngeri" (Matei 26, 53). Mântuitorul a fost categoric cu Petru, certându-l: "Întoarce sabia ta la locul ei, că toţi cei ce scot sabia, de sabie vor pieri" (Matei 26, 53). Acest episod ne arată că Dumnezeu nu aprobă violenţa sub nici o formă, nici măcar atunci când cineva crede că îşi exprimă, astfel, râvna de a-I sluji Lui.

Imaginea lui Simon-Petru mânuind sabia în grădina Ghetsimani ar trebui să pună pe gânduri pe orice fanatic religios, care se crede îndreptăţit a lupta cu arma în numele lui Dumnezeu. Departe de a aproba gestul discipolului său ori de a se bucura de rana produsă adversarului, Iisus a îndreptat lucrurile, tămăduind urechea celui rănit, lui Malhus (v. Luca 22, 50). A fost, practic, ultima minune, ultima vindecare făcută de Domnul înainte de a-şi da duhul pe Cruce. Nu a vrut Mântuitorul ca să sufere cineva din pricina Lui. Iar cel ce este cu adevărat credincios înţelege, astfel, că, la toate blasfemiile şi răutăţile lumii, nu se răspunde cu sabia. Că armele unui creştin adevărat sunt rugăciunea şi binecuvântarea vrăjmaşilor, pe care nu numai că nu trebuie să-i rănim, ci chiar suntem îndemnaţi să-i iubim (cf. Matei 5, 44, Luca 6, 28 ş.a.). Dacă este vorba de a avea o atitudine vizavi de batjocorirea credinţei sau de nedreptăţile din societate (şi este indicat să o avem!), aceasta trebuie să se întemeieze pe prevederile legii, pe drepturile cetăţeneşti, care sunt aceleaşi pentru atei ca şi pentru cei credincioşi (cel puţin deocamdată). Avem, în acest sens, model pe Sf. Ap. Pavel, cel care a invocat cetăţenia sa romană atunci când, la Ierusalim, au vrut să-l biciuiască pe nedrept, fără a fi fost, anterior, judecat de vreo instanţă (cf. Faptele Apostolilor 22, 24-30). Dacă am vorbi mai puţin despre atentatul de la Paris şi mai mult despre cel de acum vreo două mii de ani, din grădina Ghetsimani, cu siguranţă am învăţa mai multe, s-ar mai muia inimile noastre şi s-ar mai domoli tulburarea din lume. 

"

Sursa articol - Doxologia.

miercuri, 14 ianuarie 2015

Dictionar de termeni ortodocsi

O lista cu definitii a termenilor din limbajul crestin ortodox:

1. Euharistie - Taină și act de venerație în cele mai multe biserici creștine, constând în împărtășirea cu pâine și vin a credincioșilor. E. a fost instituită de însuși Iisus Hristos la Cina cea de Taină când, mulțumind lui Dumnezeu-Tatăl, a identificat pâinea pe care a frânt-o și vinul pe care l-a turnat în pahar cu trupul și sângele său, anticipând jertfa de pe cruce. E. se săvârșește exclusiv în cadrul Sfintei Liturghii, punctul culminant fiind prefacerea pâinii și vinului în trupul și sângele lui Hristos prin puterea Duhului Sfânt invocată de episcop sau preot. Această prefacere este explicată, în Biserica catolică, prin doctrina transsubstanțierii. Spre deosebire de ortodocși și catolici, protestanții admit numai prezența spirituală a lui Hristos în e.

2. Caterisire - oprirea lucrarii harului dar cu motive temeinice gen erezie, schisma. O alta definitie mai este si urmatoarea - a caterisi - a scoate din functia de preot.

3. Schisma - Sciziune in sanul Bisericii, refuz al unui grup credincios de a se supune conducerii oficiale. Marea schisma de la 1054 (desi tensiunile erau mai vechi intre crestinatatea latina si cea greaca) a impartit crestinismul in doua mari ramuri: vestica (catolica) si estica (ortodoxa). Cauzele principale au fost cele legate de disputele asupra autoritatii papale si cea a inserarii clauzei Filioque in Crezul de la Niceea. 

4. Pluralism - multimea cultelor dintr-o tara. Principiu al democrației care preconizează necesitatea existenței mai multor forțe social-politice (partide, sindicate, organizații religioase etc.) interpuse între membrii societății și putere, ca o condiție și o garanție a limitării puterii, a funcționării democrației.

5. Ascet - Persoana care practica asceza, pustinc, sihastru

6. Egumen - Staret

7. Habotnic -  Persoana care respecta cu scrupulozitate prescriptiile religiei;

8. Piosenie - 1) Sentiment religios manifestat prin respectarea și exercitarea conștiincioasă a practicilor bisericești; pietate; smerenie; cuvioșenie; evlavie. 2) Atitudine plină de respect și duioșie (față de cineva sau ceva).

9. A binecuvânta: A revărsa grația divină;  A blagoslovi: A invoca harul divinității asupra cuiva sau a ceva; A slăvi pe Dumnezeu.

miercuri, 7 ianuarie 2015

luni, 5 ianuarie 2015

Ce reprezinta Craciunul?

"Pentru noi, cei care am primit darul lui Hristos, bucuria naşterii Sale trebuie să izvorască din faptul că suntem fii ai lui Dumnezeu. Dacă sărbătoarea Cră­ciunului nu înseamnă întruparea, creşterea, suferinţa, moartea şi învierea lui Emanuel pentru noi, cu noi şi în noi, atunci nu înseamnă nimic, încredinţaţi fiind că nu este nimic din ceea ce ne cere Hristos să facem în viaţă, care să nu fi fost făcut de El mai întâi. Toate momentele din viaţa Sa sunt prilejuri pentru noi de apropiere de Dumnezeu. Din acest motiv, Crăciunul este o re-creaţie perpetuă a universului şi a lumii, dar şi a fiecăruia dintre noi, chemaţi să devenim fiii lui Dumnezeu după har, prin Hristos Care „S-a dat pen­tru păcatele noastre şi a înviat pentru îndreptarea noastră” (Romani 4, 25)."

(Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Maica Domnului în lumina Sfintei Scripturi și a Sfintei Tradiții - O sinteză pentru omul grăbit, Editura Pars Pro Toto, Iași, 2014, p. 60)

Sursa articolului, a imaginilor si a textului - Doxologia.

Oamenii sunt lumina! - Manastirea Sihastria Raraului

"Sa va spovediti curat..." - Despre Manastirea Sihastria Raraului:

Preotul care crede ca e mai important sa ajuti oameni decat sa zidesti biserici

Daca e sa luam si sa analizam o harta a amplasamentelor de cult religioase din Romania in care sa includem si pe cele ridicate in ultimii 25 de ani, observam cu usurinta ca sunt chiar si locuri (sate) unde nu avem doar o biserica ci chiar 3 biserici pentru un numar mic de suflete din zona. La intrebarea: ce e mai important, sa ridicam cate o biserica in fiecare luna sau sa ii ajutam pe cei aflati la necaz si care au intr-adevar nevoie de ajutor? inca nu am un raspuns ....

Cum spunea un preot staret: "Degeaba ne rugam daca nu stim cum sa ne rugam!" sau "Degeaba zicem ca suntem credinciosi daca nu avem o credinta dreapta, in cele a respecta poruncile Domnului, a fi smeriti si a ne pocai". De aici poate apare si raspunsul la intrebarea de mai sus ...


Maicuta medic de familie care ingrijeste 4000 de pacienti

Mai sunt si oameni care fac munca in folosul comunitatii si ca "hrana" pentru suflet. Cand te simti multumit si implinit prin ceea ce faci, nu cred ca iti mai doresti avutii materiale pe aceasta lume. Uneori e mai important sa ii vezi si pe altii fericiti din ceea ce prestezi tu, decat sa te fericesti doar pe tine insuti. Daruirea si ajutorul semenilor sunt semne ale pocaintei. Rasplata pentru ele vom primi mai tarziu... Astfel de exemple ar trebui sa abunde mai mult in societatea de astazi.