marți, 10 noiembrie 2015

Parintele Irineu - Monah Schitul Plesa

Despre Parintele Irineu monahul de la Schitul Plesa am aflat astazi in a 10-a zi a din a 11-a luna a lui 2015, cautand despre viata pustnicilor si a monahilor. Chiar daca lucrez sau nu, imi place sa am pe fundal, o astfel de "liniste", deranjata de reportaje sau sfaturi duhovnicesti. Le ascult periodic, nu devin o doctrina sau un "must have", dar ma inspira in faptele de zi cu zi, de cativa ani incoace. Pe zi ce trece, incerc sa ma cizelez, sa imi formez o conduita si sa cunosc putin cate putin din traditiile poporului roman. Imi place sa fiu roman, imi plac aceste locuri, desi par a fi pe punctul de plecare din aceasta tara (din cauza situatiei in care "ne scaldam") totusi, CEVA ma retine aici ...

In continuare am sa preiau textul descriptiv despre Schitul Plesa de pe site-ul unei pensiuni din zona Retezatului. E scris destul de bine, cuvintele sunt potrivit alese, scrise parca de cei care cunosc locurile mai bine. Eu as fi facut un rezumat mai obiectiv, dar prefer sa iau textul integral de pe site de la descrierea despre acest scris, bineinteles precizand sursa in final:

"

Aşezat la 1300 m altitudine, Schitul Pleşa reprezintă un punct de atracţie pentru credincioşii care străbat aceste meleaguri. Ca orice turist care ai auzit de minunatele trasee ce-ți pot face crâmpeie ale vieții mai frumoase, nu te aștepți ca la această altitudine să găsești un călugăr și câteva măicuțe, slujindu-L pe Dumnezeu într-o izolare deplină. Transportul materialului pentru construcția acestui schit a fost făcut cu spatele, cu măgăruşii sau cu mașinile 4×4, prin bunăvoința creștinilor care au ajutat la ridicarea lui. Ajutoarele cele mai de preț sunt măgarii, cu încăpățânarea lor specifică.

De la Pensiunea Retezat se merge pe DN66A, spre Câmpuşel, cam 2 km, până după staţia de betoane. Aici lăsăm maşina şi continuăm pe jos. Pe dreapta, se trece o punte peste Jiul de Vest, apoi se traversează o pășune imensă. De acolo se prinde firul văii și începe urcarea. Se urcă circa o oră și jumătate sau chiar două, pe o potecă de o frumuseţe rară. Pe drum întâlnim şi izvoare, cu ape cristaline, unde ne putem potoli setea. După 2 km şi un urcuş nu tocmai uşor, ajungem la Schitul Pleşa, într-un luminiş, de unde avem o panoramă deosebită a zonei.

"
Textul a fost preluat de pe site-ul pensiunearetezat.com, detalii aici. Gasiti si harta accesului de la respectiva pensiune pana la schit intr-un link pe pagina respectiva.

"Feriti de lume, in linistea care te hraneste ....", "Daca iti faci datoria, Dumnezeu nu te lasa ..."; "Omul te asculta pana ii convine, nu ii convine nu te mai asculta ...." - puteti desprinde multe invataturi la o prima vizualizare a materialului video:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu