luni, 15 iunie 2015

Cei 12 apostoli

In Noul Testament, apostolii (tr, ebraica - trimis, sol) sunt acei oameni alesi de catre Iisus pentru a-l urma. Sunt 12 la numar precum numarul triburilor israelite din Pentateuh.

Evangheliile lui Luca si Marcu amintesc faptul ca Mantuitorul a ales cei 12 apostoli (Luca 6,13 si Marcu 3,14). Dupa ce I-au fost alaturi Mantuitorului in activitatea Sa publica vreme de trei ani si jumatate, inainte de a se Inalta la Cer, Acesta le-a spus: "Mergand, invatati toate popoarele. Propovaduiti Evanghelia la toata zidirea, botezandu-i pe ei in numele Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfant.”

Pe langa cei 12 Apostoli intalnim in Evangheii si in Sfanta Traditie, si alti Apostoli, precum Sfantul Apostol Luca, Sfantul Apostol Marcu, din randul celor 70 de Apostoli, sau cazul particular al Sfantului Apostol Pavel. Cei 12 Apostoli, ulterior, pe toti cei 70 i-au facut episcopi si i-au trimis in diferite parti sa vesteasca Evanghelia mantuirii. Acest fapt arata ca ierarhia Bisericii incepe din cei 12 si se continua cu cei 70 de Apostoli. Tot astfel ne invata si Sfantul Vasile: "Preotii tin locul celor saptezeci de Apostoli, iar episcopii tin locul celor doisprezece Apostoli, pana la sfarsitul lumii, asa cum Hristos a pus ierarhia de la inceput".

Cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos sunt:



Sfantul Apostol Andrei, cel intai chemat

Sfantul Apostol Andrei, primul chemat dintre Apostoli, frate al Sfantului Apostol Petru (Simon), era un pescar originar din Betsaida Galileii. Initial, a fost ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul. Dupa primirea Sfantului Duh, a propovaduit pe Hristos in Bitinia si in toate partile de pe langa Marea Neagra, in Cherson si in Rusia. Apoi, propovaduind in Scitia cea Mare, Scitia Mica (Dobrogea), in Sinopi si in Miotia, s-a intors in Tracia si ajungand in Pelopones, a primit moarte muceniceasa in Patras, fiind rastignit pe o cruce in forma de X (crucea sfantului Andrei).Este praznuit pe 30 noiembrie.

Sfantul Apostol Bartolomeu

In Sfanta Scriptura, Sfantul Bartolomeu este identificat cu Natanael (Ioan 1:45-51), despre care Mantuitorul Insusi a marturisit ca reprezinta un israelian in care nu exista viclesug (Ioan 1:47). Potrivit traditiei Bisericii, a predicat Evanghelia in Licaonia, India si Armenia, unde a primit martiriul. Ziua sa de praznuire este 11 iunie.

Sfantul Apostol Iacob, “cel batran”

Sfantul Apostol Iacob, fiul lui Zevedeu, cel numit de Domnul "fiul tunetului", era fratele Sfantului Ioan Evanghelistul. Sfantul Apostol Iacob, este uneori numit “cel batran” pentru a-l deosebi de celalalt Apostol, Sfantul Iacov cel tanar. Dupa Inaltarea Domnului, a propovaduit Cuvantul lui Dumnezeu, mai intai la toata Iudeea si, dupa aceea, in Spania. Din Faptele Apostolilor aflam ca a fost ucis de catre regele Agripa in Ierusalim (Fapte 12:2). Biserica il praznuieste pe 30 aprilie.

Sfantul Apostol Ioan

Sfantul Ioan Evanghelistul (sau Teologul), a fost fiu al lui Zevedeu si frate al Sfantului Apostol Iacov cel Batran. In Sfanta Scriptura este prezentat ca apostolul cel iubit Domnului, care s-a rezemat pe pieptul Lui si a stat langa Sfanta Cruce cu Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu. Potrivit Sfantului Apostol Pavel, Ioan, impreuna cu Petru si Iacov erau vazuti ca fiind stalpii Bisericii din Ierusalim (Gal. 1:9). A propovaduit Evanghelia lui Hristos in Efes si in toata Asia. Apostolul Ioan a trecut la cele vesnice in jurul anului 100 d.Hr., fiind exilat in insula Patmos. Sfantului Apostol Ioan ii sunt atribuite Evanghelia, trei epistole sobornicesti si Apocalipsa. Zilele sale de praznuire sunt 8 mai si 26 septembrie.

Sfantul Apostol Iuda

Sfantul Apostol Iuda, fiul Sfantului Iosif din Nazaret, este numit de Luca fratele lui Iacov, intaiul episcop al Ierusalimului, si fratele Domnului.Sfintii Evanghelisti Matei si de Marcu il numesc Levi respectiv Tadeu. A propovaduit pe Hristos in Iudeea, in Galileea, in Samaria, in Idumeea, in Arabia, in Siria si in Mesopotamia, fiind martirizat in Persia. Ziua sa de praznuire este 19 iunie.

Sfantul Apostol Matei

Sfantul Apostol Matei (numit si Levi, fiul lui Alfeu (Marcu 2:14)) a fost fratele Sfantului Apostol Iacov cel tanar si era vames. Ii este atribuita prima Evanghelie, care, potrivit multor cercetatori, a fost scrisa in aramaica. A propovaduit pe Hristos intai in randul iudeilor, apoi in Etiopia, Macedonia, Siria si Persia. Sfantul Apostol Matei este praznuit pe 16 noiembrie.

Sfantul Apostol Petru

Sfantul Apostol Petru a fost frate cu Sfantul Apostol Andrei, si, ca si acesta, era pescar pe Marea Galileii cand a fost chemat de Domnul sa devina “pescar de oameni”. (Mat. 4:19) Initial s-a numit Simon, insa a primit ulterior numele de Petru (in aramaica Chefa insemnand piatra) chiar de la Iisus. Acesta a fost raspunsul Mantuitorului la declaratia lui Petru: “Tu esti Hristos, Fiul lui Dumnezeu celui Viu” (Matei 16:16), iar Domnul i-a zis, “Tu esti Petru, si pe acesta piatra voi zidi Biserica Mea (Mat. 16:18)”. Sfantul Apostol Petru a propovaduit Evanghelia mai intai in Iudeea; apoi in Antiohia, in Pont, in Galatia, in Capadocia, in Asia, in Bitinia si in Iliric. A ajuns pana in Roma unde a si primit moarte martirica. In cadrul scrierilor Noului Testament ii sunt atribuite doua epistole sobornicesti. Este praznuit, impreuna cu Sfantul Apostol Pavel, pe 29 iunie.

Sfantul Apostol Filip

Sfantul Apostol Filip, asemenea lui Petru si Andrei, era oginar din Betsaida Galileii (Matei 10:3). El a adus la Hristos pe Natanael, zicand: Am aflat pe Hristos, despre care au scris in Lege, Moise si proorocii. Vino si vezi. Potrivit traditiei Bisericii, a fost misionar in Frigia unde a si primit moarte martirica in cetatea Ierapole. Este praznuit pe 14 noiembrie.

Sfantul Apostol Simon Zilotul

Sfantul Apostol Simon Zilotul, este numit uneori si cananeul, deoarece a fost originar din Cana Galileii. Potrivit traditiei bisericesti el ar fi fost mirele de la nunta din Cana, la care Hristos a prefacut apa in vin. Sfantul Apostol Simon Zilotul a calatorit in Egipt si Africa, apoi in Mauritania si Libia, propovaduind Evanghelia lui Hristos. Nu se cunoste cu exactitate locul martirului sau, in aceasta privinta, existand mai multe traditii. Ziua sa de praznuire este 10 mai.

Sfantul Apostol Iacob al lui Alfeu

Sfantul Iacob a fost fratele Sfantului Apostol Matei, iar tatal lor se numea Alfeu. A fost unul dintre cei 12 Apostoli ai Mantuitorului Iisus Hristos si a propovaduit cuvantul Evangheliei in sudul Palestinei si in Egipt. Traditia spune ca Sfantul Iacob a murit rastignit pe cruce.

A vestit Evanghelia in sudul Palestinei si in Egipt. Datorita lucrarii sale, multi pagani au crezut in Hristos, au fost construite biserici si au fost hirotoniti preoti si episcopi.

Sfantul Iacob al lui Alfeu a fost rastignit pe cruce de pagani. Este praznuit in Biserica pe 9 octombrie.

Sfantul Apostol Toma

Sfantul Apostol Toma, numit “geamanul” era originar din Paneida, cetatea Galileei. El a fost acela, care a pipait ranile Domnului dupa invierea Sa. Potrivit traditiei Bisericii, Sfantul Apostol Toma a predicat in Persia, Edesa si India, unde este cinstit ca intemeietor al Bisericii de aici. Zilele in care este praznuit sunt 6 octombrie si prima duminica de dupa Invierea Domnului (Duminica Tomei).

Sfantul Apostol Matia

Potrivit Faptelor Apostolilor, Sfantul Matia a fost ales in locul lui Iuda Iscarioteanul dupa ce acesta s-a sinucis (Fapte 1:15-26). Potrivit traditiei Bisericii, Sfantul Apostol Matia a predicat in Etiopia si Armenia, primind moartea pe cruce. Ziua sa de praznuire este 9 august.

- Iuda Iscarioteanul - 

Acest ucenic, pentru totdeuna simbol al tradarii, fiu al lui Simon, era originar din orasul Kerioth (de aici “Iscariot”). Potrivit Sfintei Scripturi, a furat din banii comuni care i-au fost oferiti spre pastrare (Ioan 12:5-6) si, in definitiv, l-a vandut pe Mantuitorul pentru treizeci de arginti (Matei. 26:14-15). Dupa rastignirea lui Hristos, Iuda a aruncat argintii inaintea mai marilor templului, dupa care s-a spanzurat. Cu acei bani, a fost cumparat un teren (Tarina Sangelui) unde urmau sa fie inmormantati strainii. (Matei 27:3-10)

Sursa textului, aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu