miercuri, 29 iunie 2016

Duminica orbului din nastere - Predica



Parintele Calistrat de la Manastirea Vladiceni din Iasi ne tine o predica despre - Duminica orbului din nastere.

Am urmarit intreaga predica si am extras cateva citate ce le veti regasi si in materialul video expus, pentru cei ce au rabdare si binevointa sa il priveasca. Oricum aveti de invatat destule daca il priviti cap-coada.

1. "Orbirea trupeasca te desparte de creatia lui Dumnezeu!"

2. "Psalmul spune asa: Domnul intelepteste orbii - Deschiderea ochilor mintii"

3. "Cel ce zice fratelui sau PROST este vrednic de ghena, pentru ca Dumnezeu a pus intelepciune si ratiune in tot omul" - aviz celor care ne grabim sa spunem despre altii ca ar fi prosti sau ceva similar. Decat sa spunem despre X ca e prost ar trebui sa incercam si sa avem rabdare sa-l educam. Sau mai bine tacem .... Omul nu e prost din nastere, starea lui se dobandeste in urma unor lipsuri pe parcursul vietii lui.

miercuri, 1 iunie 2016

"Dragostea" fata de lucrurile materiale ...

"Mania, pofta si alte instincte sufletesti, daca trec de anumite hotare, vatama sanatatea sufletului"

(Sfântul Ioan Gură de Aur, Problemele vieții, Editura Egumenița, Galați, p. 44):

"Trebuie să amintesc acum şi de cea mai rea patimă dintre toate, lăcomia sau iubirea de arginţi. De ce este cea mai rea? Deoarece din aceasta se nasc toate răutăţile. Ne-o spune limpede Apostolul: „iubirea de argint este rădăcina tuturor relelor” (I Timotei 6, 10). Mânia, pofta şi alte instincte sufleteşti, dacă trec de anumite hotare, vatămă sănătatea sufletului. Dacă cineva mănâncă exagerat îşi vatămă sănătatea trupului. Mintea, dacă va cugeta mai mult decât poate rezista, se va întuneca şi-şi va pierde însuşirea intelectuală. Ochiul, dacă este expus la lumină orbitoare, îşi pierde însuşirea de a vedea. Urechea, dacă este supusă la zgomote asurzitoare, îşi pierde însuşirea auditivă. Toate acestea arată unde duce lăcomia şi cât de nefirească este." (sursa text - aici)

Din ce in ce mai mult, observ pe zi ce trece ca devenim mai apropiati de lucrurile materiale. Am cunoscut si cunosc oameni care sunt foarte atasati de chestii fara viata, lucruri materiale, lucruri despre care ei considera ca ii fac fericiti (ca le au sau ca le-au dobandit).

Unii dintre acestia au manifestari ciudate in cazul in care cineva ar atenta la bunul lui, primele cuvinte rostite fiind de o violenta iesita din comun fata de o posibila persoana inculpata - la nivel de scenariu.

Stau, ma uit si analizez si ma gandesc .... unde s-a ajuns si ma intreb de ce? Primul impuls, cel irational, pleaca doar dintr-un instinct primar de simt al proprietatii. Cand cineva atenteaza la ce e al tau, caracterul egoist al omului iese la inaintare imediat. Unii inca cred ca lucrurile materiale de care se agata ii vor tine in viata mult timp si bine.

Sa nu uitam ca totul este desartaciune, toti la sfarsit de "drum" nu luam ABSOLUT nimic cu noi din ceea ce am agonisit. Nici macar cele 4 scanduri sau voalul de pe fata. In Pamant ne intoarcem toti ... luam cu noi doar bagajul de fapte bune sau rele pentru care in mod separat vom da socoteala.

In loc sa invatam sa ne iubim aproapele, si la bine si la greu, invatam din pacate sa iubim lucruri ce tin de lumea materiala. Pare la fel ca acum 2000 de ani, singura diferenta fiind scena pe care jucam.

Propaganda promovarii LGBT prin intermediul cinematografului.

Iata-ne ajunsi in 2016 ..... din ce in ce mai mult, productiile cinematografice doresc sa raspandeasca aceasta egalitate intre sexe prin intermediul filmelor.

Daca inainte se doreau scene fierbinti pentru atragerea publicului in numar cat mai mare, astazi sunt promovate prin intermediul filmelor motto-urile miscarii LGBT. Este cunoscut faptul ca aceasta se doreste a fi introdusa cat mai rapid in Europa de Est, in ultimile tari venite din blocul comunist. Tari din UE au adoptat de ceva vreme aceasta egalitate intre sexe, ea fiind pusa si in constitutie, cei care se impotrivesc cazand sub incidenta noilor legi.

In Romania, cel mai afectat segment de catre acest flagel, este cel tanar. De mic, varste de 15-16 ani, este educat sa accepte aceasta forma de convietuire. Aceasta educatie vine prin intermediul filmelor/productiilor cinematografice, care de ce sa nu recunoastem, in ultima vreme abunda! Scenele de "sex" intre actori de aceleasi sexe din filme sunt la ordinea zilei .... Toate aceste lucruri se inoculeaza incet, incet in mintea celor tineri, astfel incat, cand va veni momentul, fiind pusi in fata situatiei de a accepta acest curent in randul societatii, ei vor fi pregatiti cumva!

Este destul de clar ca se urmareste promovarea miscarii LGBT prin intermediul productiilor cinematografice din ziua de astazi. Grupul tinta: tinerii, ei fiind cei mai usor de manipulat. Ei isi pot pierde valorile morale cel mai repede. Decadenta cea mai mare e in randul tinerilor care pot fi acaparati cel mai usor, uneori chiar indiferent de educatia primita.

Incercati sa va feriti pe cat posibil de astfel de idei/ideologii/miscari/propagande ....

Sa incercam sa alegem Calea cea buna asa cum ne-a fost lasata. Chiar daca gresim sau suntem tentati greselii, oricand putem reveni pe calea cea buna daca constientizam si ne dorim acest lucru.

Lumea pare din ce mai mai nesigura, raul fiind prezent la tot pasul prin N si N forme de manifestare.

Un film ce vi-l recomand - Risen

De-a lungul timpului s-au facut si se vor mai face filme care au si vor avea darul de a ne mai deschide putin mintile, poate si ochii, spre o altfel de viata pe care ar trebui sa o traim cei mai multi dintre noi, spre un altfel de trairi, spre un altfel de acceptare a celor de langa noi. Pe langa filme mai exista si suficiente carti pe care le puteti rasfoi, mai ales cele legate despre viata Sfintilor.

Va recomand urmatorul film - Risen (2016). Link IMDB, aici.

Daca aveti posibilitatea sa il gasiti spre vizionare, nu ezitati, se merita.

Rugăciune pentru potolirea stihiilor

Rugacinea se rosteste la vreme de transnete, fulgere, grindina sau cutremure. Nu trebuie sa uitam de faptul cat de neisemnati suntem in fata acestor descatusari ale naturii care ne pot sterge de pe fata Pamantului.

Pentru multi care vin si poposesc pe acest blog probabil se intreaba la ce bun sau cu ce rost scriu toate astea. Sau unii se gandesc ca nu ajuta cu nimic din ce scriu/relatez.

Tine de fiecare pe ce drum doriti sa urmati, problema e ca intotdeauna vi se ofera semne si situatii in care puteti intr-adevar realiza pe ce fel de lume traiti. Ar trebui sa invatam sa ne uitam in jur sa vedem cum arata lumea in care traim astazi. Ce se promoveaza cu precadere pe N canale media online sau offline, cum se incearca sa ni se spele creierul cu tot felul de stiri, iar voalat pe la spate cum se spune se pregateste teren de joaca pentru diferite interese oculate. Asta, in timp ce, cei mai multi dintre noi suntem absorbiti de tehnologie ..... spunea cineva ca ne indreptam spre o tehno-religie.

In continuare, Rugaciunea:

Doamne, Dumnezeule, Cel ce de bunăvoia Ta ai adus toate dintru ne­ființă întru ființă, și cu puterea Ta păstrezi făptura, chivernisind lumea cu purtarea Ta de grijă; Tu, Care din patru stihii ai așezat făptura și cu patru vremi ai încununat cur­gerea anului, fii bine­cuvântat! Că de Tine se cutremură toate puterile îngerești, pe Tine Te laudă soa­rele, pe Tine Te slăvește luna, Ție se su­pun stelele, pe Tine Te ascultă lu­mina, de Tine se îngrozesc adâncurile, Ție slujesc izvoarele, Tu ai întins cerul ca un cort, Tu ai întărit pământul pe ape, Tu ai îngrădit marea cu nisip, Tu spre răsuflare ai revărsat aerul. Cel ce poruncești norilor și umbli pe aripile vântului; Cel ce cauți spre pământ și-l faci de se cutremură;  Cel ce Te atingi de munți, și ei fumegă.


Exista diferente intre Vechiul Testament din Biblia crestina si Tora?

INTREBARE:
Exista diferente intre Vechiul Testament din Biblia crestina si Tora? Care sunt acestea? Este permis oricui sa citeasca Tora? Exista o versiune a Torei in romana?

RASPUNS:
Da, exista diferente. In primul rand, Tora nu reprezinta decat primele cinci carti ale Bibliei (Geneza, Exodul, Leviticul, Numeri si Deuteronomul sau, pe numele lor ebraice, Bereishit, Shmot, Vaikra, Bamidbar si Devarim). Ceea ce este cunoscut in scrierile crestine drept Vechiul Testament este numit de iudaism Tanah, cuvant provenind de la initialele a trei categorii de scrieri iudaice: Tora, Neviim (Profetii) si Ktuvim (Scrierile).

In ceea ce priveste diferentele dintre Tanah si Vechiul Testament, acestea nu sunt decat diferente de traducere. In marea majoritate a editiilor Bibliei, traducerea in limba romana a fost realizata din limba latina sau din greaca, si nu direct din limba ebraica, asa cum este ea in original. Desi textele sunt aceleasi, nuantele de traducere sunt uneori semnificative.