joi, 25 decembrie 2014

Sunt dovezi ca Necuratul (diavolul) lucreaza?

Un parinte de la un schit odata mi-a spus: "Necuratul e duh, acum e aici, acum e acolo ... Te ispiteste cu tot ce poate si cum poate ca sa te abata de la calea cea dreapta. Nici cand te rogi nu te lasa in pace, aici lucreaza el cel mai mult, sa te sustraga, sa faca tot posibilul sa te indeparteze de la rugaciune, chiar si cand te rogi in gand."

Dupa cum stiti din experienta personala, probabil cei mai multi dintre voi, cand incepem sa ne rugam sau sa ne gandim spre a ne ruga, tocmai atunci in acele ceasuri incep sa te napadeasca alte ganduri care sa te sustraga de la rugaciune.

Asta e una din dovezile ca Necuratul exista si umbla printre noi. 

Dar cand esti concentrat intr-o problema ca sa o rezolvi, cand te gandesti sa faci afaceri si mintea iti lucreaza in general la prostii de genul cum sa ii inseli pe altii ca sa aduni tu averi mai multe, atunci el mai "lucreaza"? Nu atunci te sustine si te lasa cufundat in ganduri si idei pana scoti o rezolvare la capat ca sa iti atingi scopurile. Principala arma cu care putem lupta impotriva Necuratului e rugaciunea, chiar si cea in gand spusa. Asta il "arde"... Cand lumea nu se va mai ruga, vor veni si vremurile cand Sfanta Liturghie va fi ridicata la cer. Unii spun ca aceste vremuri sunt apropiate!

Parintele Calistrat ne raspunde la intrebarea: "Exista Diavol?"


sâmbătă, 20 decembrie 2014

Cuvant pentru suflet - Deznădejdea

Luati aminte, poate fi util pentru cei mai multi dintre noi ...

Buna zicala: "Acolo unde te da afara pe usa, sa intri pe geam!" - adica sa stii sa insisti pentru lucrurile bune, care iti pot deschide o cale buna. Eu o folosesc demult, desi nu intotdeauna am avut sorti de izbanda. Important este faptul ca nu am renuntat ...


marți, 16 decembrie 2014

Exista sau nu exista?

Prin timpurile de astazi, din trecut, si cele care probabil vor mai urma, va ramane o intrebare fara raspuns pentru cei mai multi dintre noi. Prin cei mai multi ma refer la numarul crescator al acelora care nu cred, care incearca prin fel si chip sa demonstreze ca raspunsul la intrebarea: Exista D-zeu? este Nu.

Eu ii numesc in general pe acesti oameni, oameni plati (liniari) in gandire, ce urmeaza o singura linie a evolutiei lor - ma nasc, traiesc si mor, fara sa isi gaseasca un sens in aceasta viata pe Pamant. Pentru cei mai multi dintre aceastia placerile vietii sunt pe primul loc. Am repetat multora un simplu fapt pe care toti il traim la moartea cuiva: A luat ceva pe lumea cealalta? Evident nimic din cei lumesc, nici macar pe sine....

Un exemplu de raspuns cu privire la intrebarea daca exista Dumnezeu il putem regasi in urmatoarea relatare:





In 1921, Albert Eistein a scris o carte intitulata - "Dumnezeu vs stiinta". Daca sunteti interesati o puteti cauta si o puteti citi.



Invataturi din Sfantul Munte Athos...

Despre viata calugarilor si despre dorul acestora dupa sfantul munte Athos:


duminică, 7 decembrie 2014

Ce inseamna: "Sunt amarat?"

In Cuvant despre bucuria duhovniceasca, Arhimandritul Arsenie Papacioc ne da raspunsul la intrebarea: Ce inseamna asta "Sunt amarat"?

"Bagă-ți mintea acolo și zi: “Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul!”.

- La inima asta cum ajungem?

- Este foarte ușor. Bagă-ți mintea acolo și zi: “Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul!”. Deci dacă ai o stare de veselie, de decongestionare, de dispoziție, inima se desface și ea. Ce înseamnă asta: “Sunt amărât?” Cum ești amărât când Hristos a Înviat, când suntem înțelegători în ceea ce privește crucea pe care trebuie să o ducem și noi. Un om care crede în Hristos este vesel, e plin de nădejde, că Hristos nu-l lasă cu nici un chip. Și această stare continuă de veselie pe unde trăiești este și o stare de rugăciune și o trăire creștină și de inimă prezentă la Dumnezeu. Pentru că ăsta este secretul: să ai inima prezentă. Pentru că Dumnezeu nu are nevoie de cunoștințele tale, știe ce vrei. Are nevoie de cererea ta, de atenția ta. Vezi, niște părinți, mamă și tată, ei când îl văd pe copilul lor că-și pune toată nădejdea în ei, mor de dragul lui și nu știu ce să-i mai dea. Există în Psalmul 130: “Doamne, n-am umblat la cele înalte, nici la cele mai minunate decât mine”, dar sunt ca un copil înțărcat , care se uită cu jind la sânul maicii sale. Pentru că-i înțărcat și nu mai vine laptele, care e un aliment complet, adică harul lui Dumnezeu. Eu asta fac: să curgă harul lui Dumnezeu, dar să fiu cu gura căscată."

Sursa text - aici.

Sa ne rugam Maicii Domnului!

De retinut faptul ca nu tb sa ne rugam doar la necazuri, acest lucru trebuie sa il facem si in momentele in care ne merge bine si nu avem griji sau probleme. De asemenea nu trebuie uitat sa aducem multumiri celui de Sus si Maicii Domnului pentru simplu fapt ca ne-am putut trezi spre a mai putea trai o noua zi sau cateva clipe din noua zi. 

Necazurile in general sunt cele care "il pun la pamant" pe om. Vorba aceea: La necazuri spui multe vrute si nevrute. Trebuie sa stim sa fim cumpatati, iar cand apar sentimentele de razbunare sa le inlocuim cu cele de smerenie si iertare. E cel mai mare dar cand stim sa iertam pacatele semenilor nostri. E cel mai mare pacat cand dorim razbunare pentru cei ce ne-au pricinuit raul. Mintea omului in general e complexa si complicata, iar omul nechibzuit si fara minte duhovniceasca pana nu isi duce la capat planul de a face rau nu se lasa, indiferent cat cineva i-ar spune ca ceea ce face nu e bine. 

Vindecarea durerilor sau a clipelor petrecute la necaz e insasi rugaciunea spusa din inima. E lucru mare ca omul incarcat de necazuri sa poata zambi. Multi vor fapte spre a crede, vor doar sa vada prin lumina ochilor lor ca ceva s-a intamplat spre a crede. Sunt foarte putini insa care prin simturile interioare cred sau care reusesc intr-un final sa dezvolte "o comunicare" cu divinitatea - vezi pilda generalului roman care l-a cautat si l-a intalnit pe Iisus prin multime spre a-i cere vindecarea slugii sale.

Asa cum ne rugam unui Dumnezeu care ne vegheaza, care prin puterea lui a facut si cerul si pamantul, asa ne putem ruga si Maicii Domnului, nascatoarea lui Iisus Hristos.

Una dintre rugaciunile catre Maica Domnului la clipe de necaz si nu numai este:
Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, mântuieşte-ne pe noi!


Cum sa incercam sa nu ii mai judecam pe altii?



Mai toti cei dintre noi, au tendinta de a-i judeca pe altii, de a vorbi despre altii intr-un mod urat sau mai putin frumos. In termeni traditionali se numeste barfa si se practica in orice mediu, academic sau nu, atunci cand doi sau mai multi se intalnesc si stau la "un pahar de discutie". 

E o chestie pe care o avem in sange, si de care putem scapa prin exercitiu, un exercitiu al mintii. Sa vb frumos de cineva nu este o problema, chiar iti dezvolta o gandire pozitiva, dar cand incepi sa "dai tot din casa" despre o anumita persoana, ajungem uneori sa folosim cuvinte grele, pe care mai tarziu cu siguranta le vom regreta. 

Consider ca cel mai bun si mai civilizat lucru este acea situatie, cand la o discutie de genul, decat sa vorbesti uneori mult si prost mai bine taci si asculti. Eventual mai dai din cap sau mai zambesti. Sau incerci sa ii iei vorba din gura celuilalt si sa schimbi subiectul. Oricum unii nu pot scapa de acest viciu. E o placere pentru ei sa judece sau sa barfeasca. 

Cum sa ne pastram rugaciunea mintii? Continuarea articolului aici.

vineri, 7 noiembrie 2014

Despre noile carduri de sanatate cu CIP. Da sau nu?

Nu de mult timp marea majoritate dintre voi ati primit prin posta minunatele carduri de sanatate cu CIP. Au inceput cu acele carduri bancare cu CIP, au urmat pasapoartele cu CIP care au valabilitate 5 ani fata de cel fara care are doar 1 an valabilitate, dupa care acest card de sanatate cu CIP si vor urma cu siguranta si buletinele cu CIP din 2015 probabil. Incet, incet in exterior vom fi plini de cipuri si vom fi ingraditi din ce in ce mai mult fata de adevarata libertate. Insa nu toti au acceptat acest card cu CIP si primii care au inceput sa il refuze au fost o parte din personalul cleric din Biserica Crestin Ortodoxa din Romania:

- Măicuţele de la mânăstirea Dobru din judeţul Neamţ au refuzat cardurile de sănătate, iar printr-o petitie monahiile cer autoritatilor o metoda de evidenta a asiguratilor care sa nu implice un card cu cip;
http://www.realitatea.net/cardul-de-sanatate-refuzat-de-caugari_1555674.html

- Cardurile de sanatate de asemenea au fost refuzate si de manastirile Putna, Sucevita, Sihastria Putnei, Moldovita si Buda;

http://adevarul.ro/locale/suceava/cardurile-sanatate-refuzate-manastirile-putna-sucevita-sihastria-putnei-moldovita-buda-1_545212a30d133766a85e6fca/index.html?science=54522e8957244#_=_

Puteti refuza acest card in mod politicos si printr-o cerere catre Ministrul Sanatatii:


Nici marii duhovnici ai Romaniei nu sunt de acord cu aceste carduri cu CIP:





luni, 20 octombrie 2014

Pustnicii Romaniei ...

Despre Putnicii Romaniei nu se cunosc foarte multe, cert este faptul ca ei inca mai exista si se roaga pentru noi. Frumos este faptul ca inca mai pastram traditii ...


sâmbătă, 6 septembrie 2014

Ieromonahul Calistrat Chifan de la Iasi.

Un personaj destul de controversat din randul oamenilor bisericii de la noi este Ieromonahul Calistrat Chifan care a slujit la Manastirea Barnova din Iasi. Acum in 2014 il gasiti la Manastirea Vladiceni. Printre cele asa zise "rele" dupa cum spun unii citite pe diverse site-uri amintesc:

- Preotul Calistrat a fost scos de sub canon - aici;

Despre viata Parintelui Calistrat, puteti gasi - aici.

Parintele Cleopa impreuna cu ucenicul Parintele Calistrat:




Cuvinte de folos - Manastirea Barnova - 1997:



In continuare cateva pilde, invataturi si sfaturi utile ale parintelui Calistrat:




miercuri, 3 septembrie 2014

Chilia Parintelui Arsenie Boca


"Chilia Parintelui Arsenie Boca a ramas ca o marturie nestinsa a vietuirii sale isihaste in Muntii Sambetei, spre mangaierea tuturor celor care ii calca pragul. Chilia parintelui se afla in muntii Fagaras, pe Valea Sambetei, aproape de Cabana Sambata. Chilia parintelui a ramas pana astazi un loc de pelerinaj unde credinciosii se roaga, pun o floare sau aprind o lumanare." Continuarea .... aici.

marți, 22 iulie 2014

Arsenie Papacioc - Invatatura

Parintele Arsenie Papacioc intr-un dialog despre invatatura ...


Despre viata parintelui Arsenie Papacioc, o scurta biografie mai puteti citi aici.

Parintele Paisie Olaru - „Să ne întâlnim la poarta raiului!“

In continuare o scurta introducere despre Parintele Paisie Olaru de la Sihla (caruia i s-a dedicat si un blog personal, aici)  ....



sâmbătă, 5 iulie 2014

Filmul - Noah (Noe) - calitate HD

Am vazut si revazut acest film. Mesajul acestuia este unul foarte puternic mai ales in contextul evolutiei omenirii din timpurile noastre.
O evolutie nu tocmai pe calea cea buna .... raul este printre noi la tot pasul, a pus stapanire pe cei mai multi dintre noi in ganduri si in fapte, ispitele si ura la fel sunt la tot pasul de la cei mici de varsta pana la cei mai mari dintre noi. Pe cei la locul lor cu mintea limpede si curata ii gasesti foarte rar.

Crede si nu cerceta, iar ptr cei mai multi dintre noi ca un sfat - cultivati-va rabdarea, caci rabdarea este o calitate, pe care nu toti o au oricat s-ar stradui sa o aibe!

O varianta online (free) titrata in limba romana a acestui film, la o calitate foarte buna o puteti gasi la urmatorul link:

http://filmehd.net/noah-noe-2014-filme-online.html




marți, 17 iunie 2014

Psalmii in greaca

Dupa originea sau provenienta lor, cantarile bisericesti intrebuintate in cultul ortodox se impart in doua mari categorii :

1.  Cantari de origine biblica, al carora text il gasim in cartile Sfintei Scripturi, a Vechiului si a Noului Testament ;

2.  Cantari de origine nescripturistica sau imne liturgice, care repre­zinta forme  ale  poeziei imnografice  scrisa de  diferiti  poeti  bisericesti;

La randul lor cantarile de origine biblica se impart in 2 categorii si anume: Psalmii biblici cuprinsi in cartea de cult numita Psaltire si alte cantari biblice, in afara de psalmi.

Psalmii biblici
Cele mai vechi cantari religioase intrebuintate in cultul crestin sunt psalmii biblici, al caror uz liturgic e mostenit din cultul iudaic. In cultul ortodox ei formeaza o parte integranta a serviciului divin, fiind prezenti, aproape in toate slujbele sfinte. Primii si cei mai importanti psalmi folositi in cultul Bisericii primare se considera a fi psalmii mesia­nici, adica aceia in care imparatul si proorocul David a intrezarit si a profetit, mai mult sau mai putin clar, venirea, viata, activitatea, patimile si moartea Mantuitorului, ca de ex. ps. 2, 18, 45, 72 (73), 110 (111), s.a. Primii crestini ii intrebuintau atat in cultul public cat si in cel particular. Se cantau la serviciul euharistic (Sf. Liturghie), la serviciul divin zilnic, de seara si de dimineata si la toate celelalte slujbe.



joi, 15 mai 2014

Parintele Iulian Lazar - duhovnicul Schitului Prodomu


"Daca omul s-ar intoarce la post si la rugaciune, viata pe acest pamant s-ar schimba pentru toti" - interviu cu Parintele Iulian Lazar, duhovnicul Schitului Prodomu - Duhovnicul Schitului Prodomu.

luni, 17 martie 2014

Filmul - Iisus Hristos

Pentru cine e interesat am postat acest film. Fiecare dintre voi are ceva de invatat de aici ori de cate ori il veti revedea.


Vizionare placuta!

vineri, 7 martie 2014

Cele 10 porunci

Cele 10 porunci - Decalogul

1.  "Eu sunt Domnul Dumnezeul tau, Care te-a scos din pamantul Egiptului si din casa robiei. Sa nu ai alti dumnezei afara de Mine!" (Ies. 20, 2-3).
2.  "Sa nu-ti faci chip cioplit si nici asemanare a vreunui lucru din cate sunt in cer, sus, si din cate sunt pe pamant, jos, si din cate sunt in apele de sub pamant! Sa nu te inchini lor, nici sa le slujesti lor" (Ies. 20, 4-5).
3.  "Sa nu iei numele Domnului Dumnezeului tau in desert, ca nu va lasa Domnul nepedepsit pe cel ce ia in desert numele Lui" (les. 20, 7).
4.  "Adu-ti aminte de ziua odihnei, ca sa o sfintesti. Lucreaza sase zile si-ti fa in acelea toate treburile tale, iar ziua a saptea este odihna Domnului Dumnezeului tau; sa nu faci in acea zi nici un lucru: nici tu, nici fiul tau, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tau, nici asinul tau, nici orice dobitoc al tau, nici strainul care ramane la tine. Ca in sase zile a facut Domnul cerul si pamantul, marea si toate cele ce sunt intr-insele, iar in ziua a saptea S-a odihnit. De aceea a binecuvantat Domnul ziua a saptea si a sfintit-o" (Ies. 20, 8-11).
5.  "Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, ca sa-ti fie bine si sa traiesti ani multi pe pamantul pe care Domnul Dumnezeul tau ti-l va da tie" (les. 20, 12)
6.  Sa nu ucizi.
7.  Sa nu fii desfranat.
8.  Sa nu furi.
9.  "Sa nu marturisesti stramb impotriva aproapelui tau" (les. 20, 16).
10. "Sa nu doresti nimic din cate are aproapele tau." (les. 20, 17).

Vi se par greu de indeplinit? Daca avem constiinta, un suflet curat si bun nu ar trebui sa avem piedici in a le indeplini. Pentru cei mai multi dintre noi, da.

In opozitie biserica Catolica recunoaste ca a modificat cele 10 porunci precum si ziua sabatului. Despartiti in jur de anul 1000 de biserica crestin ortodoxa, in ziua de azi, Papa incearca din rasputeri sa uneasca cele 2 biserici "surori" cum le denumeste. "Surori" prin ce? Dogmele din biserica catolica sunt total diferite fata de cele din biserica crestin ortodoxa, s.a.m.d. 







Stilul vechi vs stilul nou - calendarul Iulian vs Gregorian

Desprea amestecarea stilurilor s-au scris multe, s-au discutat si inca se vor mai discuta. In ce priveste calendarul, expresia stil vechi se referă la calendarul iulian, predominant în întreaga Europa în Evul mediu. Calendarul pe stil vechi a rămas înca in uz în unele țări până în secolul al XX-lea și mai este folosit încă de mai multe biserici naționale ortodoxe si astazi. Denumirea stil vechi este dată opoziția față de stilul nou care corespunde calendarului gregorian.



Cand s-a facut aceasta indreptare a acestui calendar?

In anul 1923 s-au adunat la Constantinopol intr-un sinod, reprezentanti ai tuturor Bisericilor Ortodoxe. Acolo, cercetand cu frica lui Dumnezeu si cu amanuntime chestiunea calendarului Iulian si vazand ca prin indreptarea lui nu se aduce nici o stirbire dogmelor, canoanelor Bisericii si randuielilor Sfintilor Parinti si ca prin ramanerea in urma a calendarului de la 21 la 8 martie, se calca randuiala stabilita de Sfantul si Marele Sinod ecumenic de la Niceea, au hotarat cu totii sa indrepte calendarul Iulian si sa aduca echinoctiul de la 8 martie la 21 martie cum este acum.

vineri, 14 februarie 2014

Sfantul nou mucenic Evghenie Rusul

Martirizarea unui mucenic. Sfantul Noul Mucenic Evghenie Rusul, un sfant contemporan cu noi care nu a renuntat la credinta sa pana in ultima clipa.

Clipul afisat nu e pentru persoanele cu inima slaba, dar il recomand Tuturor spre vizionare. Nu cred ca sunt multi ca el in lume, care nu ar renunta la credinta nici sub amenintarea armei, nici chiar in ultima clipa.

Noi ca neam in ziua de astazi nu avem curaj sa ne ridicam impotriva celor care ne vand sistematic tara si resursele. Am ajuns sa fim la mila UE, USA ptr mancare, salarii si un trai de viata.

Ne vindem pamantul, padurile si lasam din exterior sa vina sa ne exploateze resursele de aur cu cianuri si gazele de sist prin fracturari hidraulice cu substante chimice. Nu se doreste a se folosi tehnologie romaneasca (brevetata) pentru aceste extrageri, tehnologie care nu necesita cianuri sau alte substante chimice cu potential periculos pentru mediu. Am defiintat industria mineritului din Romania, ca sa facem loc celor care si-au impartit Romania dupa '89 - perioada asta furi tu, dupa care urmezi tu.

Continuati cu acest articol pe pagina urmatoare, accesand butonul cu textul - "Aflati mai multe"

Vamile Vazduhului

Vamile Vazduhului sunt porti greu de trecut ale sufletului nostru dupa moarte unde ne sunt cantarite toate faptele rele care le-am facut in timpul vietii. Si toate sunt scrise in Cartea Vietii si nimeni nu va scapa nepedepsit. "Bagaje cu pacate" avem foarte multi dintre noi si multe dintre ele le-am facut fara a sti ca sunt pacate. Dar sufletul pacatos se poate mantui daca intr-adevar isi doreste acest lucru. Constiinta e important sa avem chiar daca am facut rele si am pacatuit. Sa nu uitam de talharul de pe cruce din ziua rastignirii cand s-a mantuit curat si a pasit cu Domnul in Rai, inaintatea altor suflete care asteptau.

Pentru multi cu siguranta toate acestea sunt povesti si cu siguranta rad cand le citesc. Candva se vor trezi si ei sau nu...







Continuati cu acest articol pe pagina urmatoare, accesand butonul cu textul - "Aflati mai multe"

Despre Idolul Noroc

Parintele Cleopa Ilie ne vorbeste despre Idolul Noroc intr-o cuvantare de a sa catre semeni. Parintele Cleopa spune ca "Noroc" nu este altceva decat un demon si astazi toata lumea inca il pomeneste peste tot. Tot Cleopa spunea"


"Am vazut pe unele pomelnice pe care le aduceti, ca pomeniti pe Noroc, zicand : "pentru norocul fetei, pentru norocul baiatului, pentru norocul familiei ". Ce mi-ai pus pe necuratull pe pomelnic ? Voi stiti cine a fost Noroc ? Cel mai mare demon, care a secerat milioane de suflete. Voi vedeti ca pana la venirea lui Iisus Hristos, China care se inchina la idoli, India si Japonia si Insula Java si atatea state care se inchinau inca la diavoli, lui Brahma, lui Buda, lui Krishna, lui Zoroastru si la toti dracii ? Voi stiti ca pana la venirea Domnului, oamenii salbatici si nebuni pentru fiecare pacat aveau un zeu ?

Marte, zeul razboiului. Cand aduceau statuia lui, indata trebuia sa faca razboi sa omoare cat mai multi oameni, ca asa-i placea.

Venera, zeita discordiei. Cand ii aducea statuia, trebuia ca toti sa se sfadeasca si sa se bata, ca asa-i placea zeitei discordiei.

Nemfis, zeita frumusetii. De-acolo ne-au ramas cerceii si podoabele femeiesti. Cand o aducea, ii punea cercei de aur, ii punea in nas verigi de aur, ii punea margele de aur, si toti trebuiau sa fie pudrati, cu zorzoane si cu inele si cu cercei si sa joace in fata ei. Ca asa-i placea zeitei Nemfis.
Apoi Afrodita, zeita desfraului. Ii aducea statuia ei si o trageau intr-o padure deasa si acolo barbatii cu femeile faceau cele mai mari urgii inaintea ei, ca asa ii placea ei, desfraul si urgiile. Era Neptun, zeul apelor, Uranus, zeul pamantului.

Era si Moloh, zeul fericirii, la romani, la sumerieni si la cartaginezi. Cum era acest zeu Moloh sau noroc, cum ii zicem astazi ? Ii purta statuia intr-o caruta cu doua roti, facuta din arama sau din argint. In spatele zeului Noroc avea un cuptor de arama si in fata lui o tigaie de arama; si-i dadea foc lui Noroc pe la spate, pana se inrosea si tigaia si el. Popii lui purtau in maini niste securi mari, ascutite.

Voi nu vedeti ce zice Isaia ? " Vai de cei ce fac masa dracilor si aduc jertfa lui Noroc ". Si voi, crestinilor, scrieti noroc pe pomelnic. Vai de mine ! Mare nebunie, mare ratacire ! N-ai pe Dumnezeu ? Pui pe dracul Noroc ?

Sursa textului: aici.



Hai noroc!- o salutare idolatră.

miercuri, 12 februarie 2014

Parintele Arsenie Boca

Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910, Vața de Sus, România - d. 28 noiembrie 1989, Sinaia, Prahova), părinte ieromonah, teolog și artist plastic (muralist) român, a fost stareț la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbata de Sus și apoi la Mănăstirea Prislop, unde datorită personalității sale veneau mii și mii de credincioși, fapt pentru care a fost hărțuit de Securitate. A fost unul din martirii gulagului comunist, închis la Securitatea din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara și la Oradea. A pictat biserica din Drăgănescu (la 25 Km de București).
Arsenie Boca este considerat de către unii din ucenicii săi ca cel mai mare duhovnic roman al secolului XX. La mormântul său de la Mănastirea Prislop din Țara Hațegului, se perindă zilnic sute de pelerini.

Studiile și formarea

S-a născut la 29 septembrie 1910 la Vața de Sus în județul Hunedoara. A urmat Liceul național ortodox "Avram Iancu" din Brad[2], pe care l-a terminat ca șef de promoție în 1929. În același an, Zian Boca (cel care avea să devină Părintele ieromonah Arsenie Boca) se înscrie la Academia Teologică din Sibiu, pe care o absolvă în 1933. Primește - la recomandarea profesorului Nicolae Popovici - o bursă din partea Mitropolitului Ardealului Nicolae Bălan pentru a urma cursurile Institutului de Arte Frumoase din București.[2] În paralel, audiază cursuri la Facultatea de medicină ținute de profesorul Francisc Rainer și prelegerile de Mistică creștină ale profesorului Nichifor Crainic de la Facultatea de Teologie din București. Fascinat de lucrarea Scara dumnezeiescului urcuș scrisă de Ioan Scărarul o traduce în limba română în doar 5 luni.[2] Această traducere nu a văzut lumina tiparului. Remarcându-i talentul artistic, profesorul Costin Petrescu i-a încredințat pictarea scenei care îl reprezintă pe Mihai Viteazul de la Atheneul Român. Trimis de chiriarhul său, Nicolae Bălan, călătorește la Muntele Athos pentru a aduce manuscrisele românești și grecești ale Filocaliei. Aici are parte de o experiență duhovnicească formatoare pentru viata de călugăr pentru care optase încă din anii studenției de la Sibiu.

Continuati cu acest articol pe pagina urmatoare, accesand butonul cu textul - "Aflati mai multe"

Parintele Cleopa Ilie

Parintele Cleopa Ilie, născut cu numele de Constantin Ilie (10 aprilie 1912, comuna Sulița, județul Botoșani) a fost arhimandrit și stareț la Mănăstirea Sihăstria, fiind un renumit trăitor al credinței ortodoxe.
Părintele Cleopa (pe numele de mirean, Constantin) s-a născut într-o familie de țărani, fiind al cincilea copil din cei zece ai familiei lui Alexandru Ilie. Urmează cursurile școlii primare din satul natal, făcând apoi trei ani de ucenicie duhovnicească la schimonahul Paisie Olaru, pustnic în Schitul Cozancea.
În decembrie 1929 se alătură obștii schitului Sihăstria, alături de fratele mai mare, Vasile. Pe 12 decembrie 1932, de ziua Sfântului Ierarh Spiridon, sunt primiți în obștea schitului. În 1935 este luat în armată, în orașul Botoșani. În 1936 se reîntoarce la schit și este uns în monahism pe 2 august 1937, primind numele călugăresc de "Cleopa". În iunie 1942 este numit locțiitor de egumen, din cauza stării precare de sănătate a starețului Ioanichie Moroi.
Pe 27 decembrie 1944 este hirotonit ierodiacon, iar pe 23 ianuarie 1945 este hirotonit ieromonah de către Episcopul Galaction Cordun, pe atunci stareț al Mănăstirii Neamț. Ulterior este numit oficial egumen al Schitului Sihăstria.
În 1947, Schitul Sihăstria este ridicat la rang de mănăstire, iar protosinghelul Cleopa Ilie este hirotesit arhimandrit, cu aprobarea patriarhului Nicodim Munteanu. În 1948, urmărit de Siguranță, se retrage pentru șase luni în pădurile din jurul Mănăstirii Sihăstria, iar pe 30 august 1949, arhimandritul Cleopa Ilie este numit stareț al Mănăstirii Slatina Suceava unde se transferă alături de 30 de călugări din obștea Mănăstirii Sihăstria, ca urmare a deciziei patriarhului Justinian Marina.
Întemeiază la Mănăstirea Slatina o obște care numără peste 80 de persoane. Între 1952-1954, este urmărit de Securitate și se retrage în Munții Stănișoarei, împreună cu ieromonahul Arsenie Papacioc. După doi ani este readus în mănăstire, din dispoziția Patriarhului Justinian.

Continuati cu acest articol pe pagina urmatoare, accesand butonul cu textul - "Aflati mai multe"