luni, 30 decembrie 2013

Parintele Iustin (Justin) Parvu

In anul care tocmai va trece in scurt timp, intr-o vizita la schitul Cerebuc din Ceahlau am aflat de Parintele Iustin Parvu. Si mi-am propus sa ii fac o vizita. La scurt timp de la vizita la schitul Cerebuc, intorcandu-ma din zona Neamtului spre Iasi, in noapte strada era blocata de zeci de masini. Era multa lume adunata la Manastirea Petru Voda si cozi de masini stateau pe strada. In urmatoarele zile am aflat ca a murit Parintele Iustin Parvu .... Si ma gandesc ca doream sa il vizitez si eu. Probabil era imposibil deoarece din cele citite am aflat ca era bolnav si nu prea mai primea pelerini. Iar cand veneau pelerini acolo la Manastire, in zilele bune, tot aglomerat era. Cand erau prea multi le vorbea la toti odata, iesind afara, in rest primea pe fiecare care isi astepta randul. Cumva sa zic ca a ramas pentru mine ca ceva neimplinit..... Imi pare rau ca nu am ajuns, dar nu e nici acum tarziu sa vizitez acest loc.

Inainte de ultimele lui cuvinte, a fost intrebat despre noile cipuri implementate in buletinele care vor intra in vigoare din 2014. Apropo, vom putea alege daca dorim buletine cu cip sau fara cip in caz de trebuie schimbate. Interesanta este si intrarea in vigoare a acestei forme a cartii de identitate - de la 1 aprilie 2014. Eu la inceputul lui 2014 ma gandesc sa il "pierd" cumva, ca intr-o luna sa mi se elibereze tot un buletin vechi valabil inca pe 10 ani (asta e o solutie ca sa nu mai fiu pus atunci sa aleg). 

Continuati cu acest articol pe pagina urmatoare, accesand butonul cu textul - "Aflati mai multe"

marți, 3 decembrie 2013

Rugaciunea "Tatal nostru".


Nu de curand la o scurta cautare pe motorul de cautare google, dupa cuvintele Tatal nostru am gasit informatii mai recente despre aceasta rugaciune pe care cei mai multi dintre noi o rostosesc in fiecare seara, ori la slujbe. Cel putin mai toata lumea a auzit-o cel putin odata. Mai nou am gasit cateva articole care scriu despre aceasta rugacine precum ca in a doua parte un rand ar fi fost tradus gresit. Aceasta greseala de traducere ne trimite inapoi cam cu 50 de ani in urma... Forma corecta a rugaciunii "Tatal nostru" ar fi urmatoare:

Continuati cu acest articol pe pagina urmatoare, accesand butonul cu textul - "Aflati mai multe"

duminică, 1 decembrie 2013

Fratele Iordache


La Manastirea Sihastria intr-o zi de vineri ale lunii noiembrie 2013, l-am intalnit pe acest om, probabil calugar, probabil preot, venit sau nu in pelerinaj la aceasta manastire din tinutul Neamtului. Intrebandu-l cum il cheama la sfarsitul discutiei dintre noi doi, s-a aplecat si mi-a rapuns in taina: Fratele Iordache....

L-am intalnit in paraclisul Manastirii Sihastria. Era pentru prima data cand am intrat in aceasta incinta. Probabil vazandu-ma destul de nedumerit a venit catre mine si a inceput sa imi explice de unde sa o apuc spre a ma inchina la icoanele din incapere. Prima data la Mantuitor, dupa aceea la Maica Domnului, dupa care la ceilalti Ingeri si Sfinti.

Din tot dialogul avut cu el, o mica taina as spune, am mai invatat cate ceva. Avea o vorba placuta, vorbea foarte clar desi are o varsta destul de inaintata, fapt care i se citea si pe chip. Avea ochii foarte limpezi si o privire calda. A fost o placere sa il ascult pentru scurt timp si sper sa il mai reintalnesc cand mai ajung prin zona...

Doamne ajuta !


sâmbătă, 30 noiembrie 2013

Un nou inceput ...



M-am hotarat sa imi fac un blog mai special. Nu un blog despre mancare, masini, vecini, politica, ci un blog despre ceea ce pe noi, romanii, in mare parte ne reprezinta (cel putin asa vreau sa cred....). Despre religia noastra veche predata si lasata din neam in neam de la stramosii nostri si pana in prezent (desi in 1932 s-a trecut de pe vechi pe nou, fiind o reorganizare si in acelasi timp o amestecare a neamului dupa cum au vrut altii). Pentru cei mai multi dintre voi a fi un bun crestin sau a avea credinta sunt doar niste cuvinte, iar pentru multi ce intra pe o ureche iese cu siguranta pecealalta in cel mai scurt timp posibil. Iar credinta in ultima vreme a inceput sa fie privita si tratata urat chiar de ai nostri semeni, ce incep sa aibe inclinatii din ce in ce mai puternice spre lucrurile materiale ale vietii.

La intrebarea: "Esti credincios ?" sau "Ai credinta?" cum raspundem? Probabil, cei mai multi dintre noi vor spune: "Da, sunt !", dar mai corect ar fi: "Da, sunt cu numele doar!".

Vlad Tepes avea o vorba: "Oamenii merg la biserica la slujba de frica mai mult nu din dragoste pentru Dumnezeu" ... aceste vorbe grele pentru cei mai multi dintre noi sunt adevarate.

Putinul timp, cat a mai ramas pana la sfarsitul VEACULUI, ne ofera totusi posibilitatea pe ultima sute de metri de a ne putea intoarce la credinta in adevaratul sens al cuvantului si de a da dovada ca putem avea o credinta dreapta. Fiecare dintre voi la un moment dat "se poate trezi" si poate urma o cale buna sau poate ramane ancorat tot in gandurile negre si faptele rele. Viata e plina de alegeri in toate domeniile si pe toate directiile, niciodata nu este prea tarziu pentru a incerca sa te indrepti si sa apuci pe o cale dreapta.

Pe internet de putin timp circula un videoclip despre Romania, mai exact despre Romania de Nord-Est, videoclip cu un continut religios si un mesaj foarte puternic despre aceasta parte a tarii impanzita de traditii si obiceiuri stravechi.

Doamne ajuta !