luni, 30 noiembrie 2015

duminică, 15 noiembrie 2015

Vasile Muraru vorbeste despre Parintele Justin

Actorul Vasile Muraru directorul Teatrului Constantin Tanase din Bucuresti ne vorbeste intr-un interviu din 2013 vorbeste despre Parintele Justin Parvu:

marți, 10 noiembrie 2015

Ce ii trebuie unui om pentru a vorbi cu Dumnezeu? - Interviu cu pustnicii nostri

O intrebare dificila, dar la care cei experimentati pot raspunde ... Eu as da un raspuns pe cat de simplu pe atat de complex: fapte bune si credinta adevarata. Si intr-adevar au incercat multi, dar putini au fost cei alesi, chiar daca s-a intamplat ca acest "dialog prin cuvant direct" sa fie si in ultima lor suflare.

"Rugaciunea slefuieste sufletului omului ....... Iara imputernicirea rugaciunii de la Dumnezeu, cum vrea Dumnezeu asa coboara inima lui. Si cum ii coborara Dumnezeu rugaciunea? Dupa smerenia lui ... Dumnezeu toate le-a facut. Dar are pretentii la om? De ce are pretentii la om? Pentru ca la nimeni nu o dat ce o dat omului! A turnat Duh Sfant peste om .... Ce sa fac Doamne sa ma mantuiesc? Pazeste cele 10 porunci!"

Ce spunea Ioan Gura de Aur despre cele 10 porunci? "Sunt foarte simplu de tinut, daca sunt facute din iubire ..."

Tot din materialul video urmator am surprins si urmatoarele, o scurta dovada de iubire fata de semeni:

"Un caz: La matale cade 1 mil de lei, din buzunar. Eu daca "te iubesc" pe matale fuga m-am repezit sa nu a apuce a lua altul si fuga uite domna, de la matale o cazut. Daca nu te iubesc pun piciorul pe ei" - interesant caz, recunosc ca am avut si eu momente similare in trecut in viata cand doream sau chiar am pus piciorul sau am dat la o parte o bancnota care a cazut din buzunarul cuiva. Tot un "furt" se cheama, in mod indirect contribuind la realizarea lui. Dar atunci nu cunosteam mare lucru despre adevaratul sens al raului neintentionat facut .... Au fost cazuri cand am scapat si eu ceva din buzunar si am fost atentionat de catre alte persoane. Deci exemple am avut pentru a invata cum sa procedez corect sau sa mi se arate ca am gresit, astfel observand ca mai exista si oameni cumsecade, cu o educatie si cu mult bun simt (lucru intalnit din ce in ce mai rar in timpurile noastre) ... 


Pacat si virtute cu parintele Calistrat

Parintele Calistrat intr-un material video mai vechi ne vorbeste despre Pacat si Virtute. Bineinteles la prima auditie pentru multi materialul prezentat nu va fi inteles, dar cunoasterea sau intelegerea nu se dobandeste de la inceput. Adeseori aceasta vine in urma experientelor acumulate, traite. Dupa care in anumite situatii parca spunem: Da, ii dau dreptate! 






Despre Pustnicul Onufrie ....

“In lume necazuri veti avea; dar indrazniti. Eu am biruit lumea.”(Ioan,16;33.)

Despre pustnicul Onufrie am aflat mai demult si eu intr-un scurt reportaj - Pustnicii Romaniei. Acum ca am gasit un nou material video despre acesta, vi-l impartasesc si voua. Sper ca mai traieste si in ziua de astazi. Tare mi-as dori sa ii fac o vizita, macar pentru niste sfaturi sau sa ascult cateva dintre intamplarile care l-au insotit de-a lungul vietii, mai ales cea de pustnic.

"Nu am fost niciodata bolnav ...." deci se poate trai si fara a avea nevoie de spitale, medicamente sau alte forme de alinare ale durerilor fizice. Cei mai multi dintre noi cand au si cea mai mica durere dau fuga la medicul de familie sau la farmacii ingroziti, speriati, facandu-si in cap scenarii demne de filmele de groaza. In fine .... sa revin asupra subiectului.

Deruland timpul inapoi, in 2011 a fost mare zarva cu locatia unde se afla pustnicul Onufrie, anumite personaje "cu carte", "cu functii", "cu o situatie materiala probabil foarte buna" dorindu-l cu orice pret sa fie scos de pe "mosie".


Parintele Irineu - Monah Schitul Plesa

Despre Parintele Irineu monahul de la Schitul Plesa am aflat astazi in a 10-a zi a din a 11-a luna a lui 2015, cautand despre viata pustnicilor si a monahilor. Chiar daca lucrez sau nu, imi place sa am pe fundal, o astfel de "liniste", deranjata de reportaje sau sfaturi duhovnicesti. Le ascult periodic, nu devin o doctrina sau un "must have", dar ma inspira in faptele de zi cu zi, de cativa ani incoace. Pe zi ce trece, incerc sa ma cizelez, sa imi formez o conduita si sa cunosc putin cate putin din traditiile poporului roman. Imi place sa fiu roman, imi plac aceste locuri, desi par a fi pe punctul de plecare din aceasta tara (din cauza situatiei in care "ne scaldam") totusi, CEVA ma retine aici ...

In continuare am sa preiau textul descriptiv despre Schitul Plesa de pe site-ul unei pensiuni din zona Retezatului. E scris destul de bine, cuvintele sunt potrivit alese, scrise parca de cei care cunosc locurile mai bine. Eu as fi facut un rezumat mai obiectiv, dar prefer sa iau textul integral de pe site de la descrierea despre acest scris, bineinteles precizand sursa in final:

"

Aşezat la 1300 m altitudine, Schitul Pleşa reprezintă un punct de atracţie pentru credincioşii care străbat aceste meleaguri. Ca orice turist care ai auzit de minunatele trasee ce-ți pot face crâmpeie ale vieții mai frumoase, nu te aștepți ca la această altitudine să găsești un călugăr și câteva măicuțe, slujindu-L pe Dumnezeu într-o izolare deplină. Transportul materialului pentru construcția acestui schit a fost făcut cu spatele, cu măgăruşii sau cu mașinile 4×4, prin bunăvoința creștinilor care au ajutat la ridicarea lui. Ajutoarele cele mai de preț sunt măgarii, cu încăpățânarea lor specifică.

De la Pensiunea Retezat se merge pe DN66A, spre Câmpuşel, cam 2 km, până după staţia de betoane. Aici lăsăm maşina şi continuăm pe jos. Pe dreapta, se trece o punte peste Jiul de Vest, apoi se traversează o pășune imensă. De acolo se prinde firul văii și începe urcarea. Se urcă circa o oră și jumătate sau chiar două, pe o potecă de o frumuseţe rară. Pe drum întâlnim şi izvoare, cu ape cristaline, unde ne putem potoli setea. După 2 km şi un urcuş nu tocmai uşor, ajungem la Schitul Pleşa, într-un luminiş, de unde avem o panoramă deosebită a zonei.

"
Textul a fost preluat de pe site-ul pensiunearetezat.com, detalii aici. Gasiti si harta accesului de la respectiva pensiune pana la schit intr-un link pe pagina respectiva.

"Feriti de lume, in linistea care te hraneste ....", "Daca iti faci datoria, Dumnezeu nu te lasa ..."; "Omul te asculta pana ii convine, nu ii convine nu te mai asculta ...." - puteti desprinde multe invataturi la o prima vizualizare a materialului video:


Parintele Teofil Paraian ne vorbeste despre Puterea Credintei

Un material video ce merita vizualizat din care putem trage cateva invataminte, in care Parintele Teofil Paraian ne vorbeste despre puterea Credintei.