joi, 25 decembrie 2014

Sunt dovezi ca Necuratul (diavolul) lucreaza?

Un parinte de la un schit odata mi-a spus: "Necuratul e duh, acum e aici, acum e acolo ... Te ispiteste cu tot ce poate si cum poate ca sa te abata de la calea cea dreapta. Nici cand te rogi nu te lasa in pace, aici lucreaza el cel mai mult, sa te sustraga, sa faca tot posibilul sa te indeparteze de la rugaciune, chiar si cand te rogi in gand."

Dupa cum stiti din experienta personala, probabil cei mai multi dintre voi, cand incepem sa ne rugam sau sa ne gandim spre a ne ruga, tocmai atunci in acele ceasuri incep sa te napadeasca alte ganduri care sa te sustraga de la rugaciune.

Asta e una din dovezile ca Necuratul exista si umbla printre noi. 

Dar cand esti concentrat intr-o problema ca sa o rezolvi, cand te gandesti sa faci afaceri si mintea iti lucreaza in general la prostii de genul cum sa ii inseli pe altii ca sa aduni tu averi mai multe, atunci el mai "lucreaza"? Nu atunci te sustine si te lasa cufundat in ganduri si idei pana scoti o rezolvare la capat ca sa iti atingi scopurile. Principala arma cu care putem lupta impotriva Necuratului e rugaciunea, chiar si cea in gand spusa. Asta il "arde"... Cand lumea nu se va mai ruga, vor veni si vremurile cand Sfanta Liturghie va fi ridicata la cer. Unii spun ca aceste vremuri sunt apropiate!

Parintele Calistrat ne raspunde la intrebarea: "Exista Diavol?"


sâmbătă, 20 decembrie 2014

Cuvant pentru suflet - Deznădejdea

Luati aminte, poate fi util pentru cei mai multi dintre noi ...

Buna zicala: "Acolo unde te da afara pe usa, sa intri pe geam!" - adica sa stii sa insisti pentru lucrurile bune, care iti pot deschide o cale buna. Eu o folosesc demult, desi nu intotdeauna am avut sorti de izbanda. Important este faptul ca nu am renuntat ...


marți, 16 decembrie 2014

Exista sau nu exista?

Prin timpurile de astazi, din trecut, si cele care probabil vor mai urma, va ramane o intrebare fara raspuns pentru cei mai multi dintre noi. Prin cei mai multi ma refer la numarul crescator al acelora care nu cred, care incearca prin fel si chip sa demonstreze ca raspunsul la intrebarea: Exista D-zeu? este Nu.

Eu ii numesc in general pe acesti oameni, oameni plati (liniari) in gandire, ce urmeaza o singura linie a evolutiei lor - ma nasc, traiesc si mor, fara sa isi gaseasca un sens in aceasta viata pe Pamant. Pentru cei mai multi dintre aceastia placerile vietii sunt pe primul loc. Am repetat multora un simplu fapt pe care toti il traim la moartea cuiva: A luat ceva pe lumea cealalta? Evident nimic din cei lumesc, nici macar pe sine....

Un exemplu de raspuns cu privire la intrebarea daca exista Dumnezeu il putem regasi in urmatoarea relatare:





In 1921, Albert Eistein a scris o carte intitulata - "Dumnezeu vs stiinta". Daca sunteti interesati o puteti cauta si o puteti citi.



Invataturi din Sfantul Munte Athos...

Despre viata calugarilor si despre dorul acestora dupa sfantul munte Athos:


duminică, 7 decembrie 2014

Ce inseamna: "Sunt amarat?"

In Cuvant despre bucuria duhovniceasca, Arhimandritul Arsenie Papacioc ne da raspunsul la intrebarea: Ce inseamna asta "Sunt amarat"?

"Bagă-ți mintea acolo și zi: “Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul!”.

- La inima asta cum ajungem?

- Este foarte ușor. Bagă-ți mintea acolo și zi: “Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul!”. Deci dacă ai o stare de veselie, de decongestionare, de dispoziție, inima se desface și ea. Ce înseamnă asta: “Sunt amărât?” Cum ești amărât când Hristos a Înviat, când suntem înțelegători în ceea ce privește crucea pe care trebuie să o ducem și noi. Un om care crede în Hristos este vesel, e plin de nădejde, că Hristos nu-l lasă cu nici un chip. Și această stare continuă de veselie pe unde trăiești este și o stare de rugăciune și o trăire creștină și de inimă prezentă la Dumnezeu. Pentru că ăsta este secretul: să ai inima prezentă. Pentru că Dumnezeu nu are nevoie de cunoștințele tale, știe ce vrei. Are nevoie de cererea ta, de atenția ta. Vezi, niște părinți, mamă și tată, ei când îl văd pe copilul lor că-și pune toată nădejdea în ei, mor de dragul lui și nu știu ce să-i mai dea. Există în Psalmul 130: “Doamne, n-am umblat la cele înalte, nici la cele mai minunate decât mine”, dar sunt ca un copil înțărcat , care se uită cu jind la sânul maicii sale. Pentru că-i înțărcat și nu mai vine laptele, care e un aliment complet, adică harul lui Dumnezeu. Eu asta fac: să curgă harul lui Dumnezeu, dar să fiu cu gura căscată."

Sursa text - aici.

Sa ne rugam Maicii Domnului!

De retinut faptul ca nu tb sa ne rugam doar la necazuri, acest lucru trebuie sa il facem si in momentele in care ne merge bine si nu avem griji sau probleme. De asemenea nu trebuie uitat sa aducem multumiri celui de Sus si Maicii Domnului pentru simplu fapt ca ne-am putut trezi spre a mai putea trai o noua zi sau cateva clipe din noua zi. 

Necazurile in general sunt cele care "il pun la pamant" pe om. Vorba aceea: La necazuri spui multe vrute si nevrute. Trebuie sa stim sa fim cumpatati, iar cand apar sentimentele de razbunare sa le inlocuim cu cele de smerenie si iertare. E cel mai mare dar cand stim sa iertam pacatele semenilor nostri. E cel mai mare pacat cand dorim razbunare pentru cei ce ne-au pricinuit raul. Mintea omului in general e complexa si complicata, iar omul nechibzuit si fara minte duhovniceasca pana nu isi duce la capat planul de a face rau nu se lasa, indiferent cat cineva i-ar spune ca ceea ce face nu e bine. 

Vindecarea durerilor sau a clipelor petrecute la necaz e insasi rugaciunea spusa din inima. E lucru mare ca omul incarcat de necazuri sa poata zambi. Multi vor fapte spre a crede, vor doar sa vada prin lumina ochilor lor ca ceva s-a intamplat spre a crede. Sunt foarte putini insa care prin simturile interioare cred sau care reusesc intr-un final sa dezvolte "o comunicare" cu divinitatea - vezi pilda generalului roman care l-a cautat si l-a intalnit pe Iisus prin multime spre a-i cere vindecarea slugii sale.

Asa cum ne rugam unui Dumnezeu care ne vegheaza, care prin puterea lui a facut si cerul si pamantul, asa ne putem ruga si Maicii Domnului, nascatoarea lui Iisus Hristos.

Una dintre rugaciunile catre Maica Domnului la clipe de necaz si nu numai este:
Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, mântuieşte-ne pe noi!


Cum sa incercam sa nu ii mai judecam pe altii?



Mai toti cei dintre noi, au tendinta de a-i judeca pe altii, de a vorbi despre altii intr-un mod urat sau mai putin frumos. In termeni traditionali se numeste barfa si se practica in orice mediu, academic sau nu, atunci cand doi sau mai multi se intalnesc si stau la "un pahar de discutie". 

E o chestie pe care o avem in sange, si de care putem scapa prin exercitiu, un exercitiu al mintii. Sa vb frumos de cineva nu este o problema, chiar iti dezvolta o gandire pozitiva, dar cand incepi sa "dai tot din casa" despre o anumita persoana, ajungem uneori sa folosim cuvinte grele, pe care mai tarziu cu siguranta le vom regreta. 

Consider ca cel mai bun si mai civilizat lucru este acea situatie, cand la o discutie de genul, decat sa vorbesti uneori mult si prost mai bine taci si asculti. Eventual mai dai din cap sau mai zambesti. Sau incerci sa ii iei vorba din gura celuilalt si sa schimbi subiectul. Oricum unii nu pot scapa de acest viciu. E o placere pentru ei sa judece sau sa barfeasca. 

Cum sa ne pastram rugaciunea mintii? Continuarea articolului aici.