luni, 18 ianuarie 2016

Despre Sfantul Apostol Andrei

Parintele Calistrat de la Manastirea Vladiceni din iasi ne vorbeste despre Sfantul Apostol Andrei. De asemenea ne vorbeste si despre taina cununiei.

"Uitati-va ce face o persoana in videochat. Cat este umanic si cat este animalic. Cat este civilizat si cat este necivilizat. Cat este respectabil, demn de persoana si cat este de nedemn...". Aici e o mare problema pe la noi, acest curent/job a patruns foarte adanc in randul societatii noastre si cei mai afectati sunt in general cei saraci cu duhul. Dar Dumnezeu nu doarme dupa faptele facute va urma si "rasplata" ... sub diferite forme/poveri.

"25 de ani de libertate democratica de la Revolutie incoace, au creat niste reactii bolnave la ceea ce inseamna surplus si saturatie ..."

Cine a prins vremurile din 1990 pana in prezent si trage o linie, poate observa cu usurinta starea societatii romanesti. Cei mai afectati la ora actuala sunt tinerii prinsi in capcana tehnologiilor moderne sau cei viseaza ca traiul usor se obtine prin abordarea unor cai nu tocmai civilizate.

S-a lucrat intens in ultimii 25 de ani la prostirea neamului romanesc, si locul unde s-a actionat a fost in educatie ..... ne vor generatii de sclavi prosti si obidienti. Vor reusi oare?

In fata icoanelor aflate in casa, omul trebuie sa manifeste un anumit tip de respect .... daca are bun simt in primul rand. Uneori uitam acest lucru.

"De vrei sa mai cunosti credinta adevarata asa cum era ea pe vremuri, du-te in poporul simplu de la tara, ca Dumnezeu este ades in batatura lor ..."



Pilda Bogatului nemilostiv si a săracului Lazăr

Parintele Calistrat de la Manastirea Vladiceni din Iasi ne vorbeste intr-o predica despre "Pilda bogataului nemilostiv si a saracului Lazar".

Bun de luat aminte ... "cea mai grea lepadare este lepadarea de sine, lepadarea de lucruri materiale. Cel mai greu lucru este sa inveti sa te apropii de Dumnezeu."

"Bogatul arogant de astazi, lipsit de cultura teologiei .... Garduri bune asigurate, caini de paza, camere de luat vederi, lacaturi serioase la porti, s.a.m.d."

Evanghelia tanarului bogat ....

Parintele Calistrat (de la Manastirea Vladiceni - Iasi) tine o predica despre Evanghelia tanarului bogat ...



duminică, 17 ianuarie 2016

Nasterea Maicii Domnului

Parintele Calistrat, de la Manastirea Vladiceni (din Iasi), ne vorbeste despre sarbatoarea nasterii Maicii Domnului intr-o predica dupa slujba de liturghie.

"Rugaciunea trebuie facuta in deplina liniste ... ".

O rugaciune simpla dar puternica - Doamne Iisuse Hristoase, milueste-ma pe mine pacatosul! Asta o puteti spune in destule ceasuri ale zilei, fara a fi o povara. Oricum trebuie sa vina din interior, sa nu fie doar un lucru de suprafata rostit!



Pr. Iustin Pârvu - Îndemn la pocăinţă

Vorbe de duh cu Parintele Iustin Parvu despre pocainta, Dumnezeu sa-l odihneasca si sa-l mantuiasca, ca pe multi a ascultat, si pe multi a invatat!



Vindecarea celor 10 leprosi

Predica vindecarii celor 10 leprosi tinuta de catre Parintele Calistrat ...

Cf evangheliei, doar 1 singur lepros din cei vindecati (1/10) a venit si a multumit, ceilalti au uitat imediat cum s-au insanatosit sa aduca multumire .... asa e si cu oamenii.

Rugaciunea de multumire si de slava: Slava tie Dumnezeul nostru, slava Tie - scurta si convingatoare aceasta rugaciune care poate fi facuta in fiecare dimineata cand ne trezim. Rugaciunea de seara ar trebui spusa si ea pentru ca vorba aceea: Noi ne culcam, dar nu stim daca ne mai sculam ... La toate acestea oricum noi uitam sa multumim!

"Sa nu iei numele lui Dumnezeu in desert .... Ce inseamna acest lucru? - Desi in casa avem lucruri care ne leaga de divinitate, prioritatile omului intotdeauna sunt altele ... Degeaba spunem Doamne ajuta-ma, cand la doi pasi spunem de ala sa-l ia naiba! Degeaba spunem Doamne milueste-am si mai incolo spunem - Sa dea Dumenzeu sa-l transneasca!"




joi, 14 ianuarie 2016

Parintele Iustin Parvu - "Document" - Interviul lui Sorin Dumitrescu din 1997


Interviul lui Sorin Dumitrescu cu parintele Iustin Parvu din 1997 aduce in discutie lucruri foarte interesante printre care pot aminti rolul bisericii in viata obstei romanesti. Parintele Iustin Parvu a punctat asa cum trebuie pentru acele vremuri situatia de la acele vremuri. Trist este faptul ca observ ca astazi dupa 18 ani de la acest interviu, lucrurile in Romania s-au degradat foarte mult la nivel social si moral.

Extrag din materialul video un lucru care ar trebui perpetuat astazi prin exemple mai concrete:

"Preotul trebuie mai mult trebuie sa dea decat sa ia, iei de la 2/3 si dai la a - 4 - a casa. Cand ai umplut traista si dincolo ma duceam si o lasa complet... "

"Omul la televizor sta cu orele, daca il pui sa faca un acatist sa stea la o slujba, adoarme..."

"Viata noastra ortodoxa s-a departat putin de practica si de nevoile crestinului..." (putin mai mult poate as spune eu...)

"Eu pot sa imi iau a - 2 - a masina, a - 3 -a .... si in alte parti altii mori de foame..."

Putini am cunoscut si am vazut ca au mai facut la fel ca el, probabil trebuie sa mai caut, sa mai descopar ca sa nu trag o linie prea rapid si sa concluzionez ceva gresit prea repede.

Puterea exemplului si a initiativei din partea SCOLII sau a BISERICII trebuie sa se manifeste mai puternic pentru a avea de la cine sa putem invata, noi sau generatiile viitoare. Cum pot strainii prin ale lor mijloace sa ne subjuge si sa devenim pentru ei o societate de consum sau sclavi pentru generatiile viitoare e greu de crezut. Sau poate nu e greu de crezut, cand traim intr-o societate atat de indiferenta unde fiecare e DOAR ptr el!

Institutiile care au rolul cel mai important in formarea unui popor sunt: Biserica si Scoala. Guvernul va interveni in ultima instanta sau doar cand paharul de nemultumiri al poporului se va umple si va revarsa. Pana atunci ne va inrobi si ne va impovara cu fiecare ocazie posibila prin diferite taxe, biruri si impozite.

LIPSA DE UNITATE distruge un popor, iar in Romania anilor 2016, lipsa de unitate este la rang de cinste!



Grecia legalizează căsătoriile civile între persoanele de acelaşi sex


A cazut si Grecia, urmam noi...

„Este o zi importantă pentru drepturile omului", a declarat în fața deputaților premierul Alexis Tsipras.

Parlamentul Greciei a adoptat o lege inainte de Craciun care legalizează uniunile civile între persoane de acelaşi sex (probabil o prima "plata" din partea Greciei pentru care au fost mentinuti in Uniunea Europeana, cu alte cuvinte au adoptat ceea ce li s-a cerut mai demult s-o faca, acum fiind stransi cu usa), parte a programului anunţat de partidul de stânga Syriza de a schimba legislaţia LGBT într-o ţară în care Biserica Ortodoxă are o influenţă serioasă, relatează miercuri MIA.

Aproape 200 din cei 300 de membri ai Parlamentului au votat propunerea ce nu va redefini căsătoria, dar va extinde protecţiile legale la cuplurile de acelaşi sex.

Partidul socialist elen PASOK (Mişcarea Socialistă Panelenă), Partidul Potami (centru-stânga), Uniunea Centriştilor şi câţiva reprezentanţi conservatori s-au alăturat Syriza (stânga radicală) în votul asupra propunerii, în timp ce unii dintre grecii naţionalişti independenţi, care sunt acum în coaliţie cu Syriza, au votat împotrivă. 

Legea extinde o prevedere din 2008 care recunoaşte uniunile civile între cuplurile heterosexuale. Cuplurile de de acelaşi sex vor avea acum o protecţie similară celei în cazul uniunii civile între heterosexuali. 

La greci a durat 7 ani din 2008 pana in 2015 ca acele prevederi extinse sa fie si parte integranta a Constitutiei.

Cum se naste Ispita?

Parintele Calistrat ne vorbeste despre ispita ... "Si Apostolii au fost ispitati" ... cuvinte de duh, care va pot fi invataturi pentru cei care le accepta.

"Dumnezeu pe cine cearta iubeste, si pe cine vrea sa mantuiasca il incearca. Nu exista pe Pamant om care sa nu aibe ispita..."

"Cu cei cu care lucreaza faradelegea nu ma voi insoti cu alesii lor"

"Si nu ne duce pe noi in ispita" - din rugaciunea Tatal Nostru.

Ce are la baza Ispita? Lipsa dorintei de bine, invidia, zavistia, si pura rautate...

Despre Judecata de Apoi - acolo se vor vedea oamenii intre ei (sub un alt inteles) - cat de sinceri sau de prieteni au fost unii cu altii, s.a.m.d.

sâmbătă, 9 ianuarie 2016

Sfantul Ioan Botezatorul

In fiecare an pe data de 7 ianuarie (pe stil nou) se sarbatoreste Soborul Sfantului Ioan Botezatorul, zi in care este cinstit cel care l-a botezat pe Hristos in apele Iordanului. 

"Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut in cetatea Orini, in familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendenta a semintiei lui Aaron. Nasterea prorocului Ioan s-a petrecut cu sase luni inaintea nasterii lui Iisus. Nasterea sa a fost vestita de catre ingerul Gavriil lui Zaharia, in timp ce acesta slujea la templu. Pentru ca nu va da crezare celor vestite de ingerul Gavriil, Zaharia va ramane mut pana la punerea numelui fiului sau." - continuarea pe crestinordox.ro, aici.

De la ateu convins a luat drumul credintei ...

Tatal Deliei, pana la 40 ani a fost ateu, "ii dadea afara pe preoti" si ii lua la rost, acum insa este frate (primul pas catre calugarie) la muntele Athos, de circa 3 ani. S-a intors in tara in decembrie sa isi vada familia. 

Mi-a atras atentia acest articol din presa online si m-am gandit ca ar fi potrivit de impartasit ca un alt exemplu din multe altele despre calea omului si/sau puterea credintei, mai ales daca aceasta vine din interior. E bun de luat ca exemplu, mai ales de catre fiica lui, "vestita" Delia Matache... speram sa fie de durata aceasta vindecare spirituala spre care s-a indreptat.