marți, 16 iunie 2015

De ce biserica nu respecta sambata ci duminica?


Recent, la slujba de liturghie din ziua de duminica (recunosc, ca pe langa faptul ca nu particip saptamana de saptamana la slujba de liturghie au fost destule momente cand si duminica imi gaseam de treaba, iar cand ajungeam la slujba erau si momente cand mergeam aproape de finalul acesteia), preotul a adus in discutie despre ziua de sambata, ca fiind a saptea zi (ziua Sabatului), iar duminica ca fiind prima zi. Biserica crestin ortodoxa romana tine in fiecare duminica slujba de liturghie, deci in prima zi dupa Sabat.

Personal pana acum, fara sa am vreo educatie pe domeniu, parca am simtit ca Sambata ar fi o zi de odihna, acest lucru demonstrat si prin faptul actiunilor din aceasta zi de-a lungul timpului. Parca mai cu dare de mana imi venea a lucra duminica decat sambata in unele situatii. Asa simteam eu, un fel de traire interioara mai mult .... fara alte explicatii! Oricum o zi a - 7 - a de odihna pe care trebuie sa o cinstim trebuie sa existe!


A 4-a din cele 10 porunci ne spune asa:
"Adu-ti aminte de ziua odihnei, ca sa o sfintesti. Lucreaza sase zile si-ti fa in acelea toate treburile tale, iar ziua a saptea este odihna Domnului Dumnezeului tau; sa nu faci in acea zi nici un lucru: nici tu, nici fiul tau, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tau, nici asinul tau, nici orice dobitoc al tau, nici strainul care ramane la tine. Ca in sase zile a facut Domnul cerul si pamantul, marea si toate cele ce sunt intr-insele, iar in ziua a saptea S-a odihnit. De aceea a binecuvantat Domnul ziua a saptea si a sfintit-o" (Ies. 20, 8-11)"

Explicatia preotului cu privire la oficierea slujbei de liturghie duminica si nu sambata a fost simpla, si in aceeasi conotatie cu diferite surse actuale din mediul online.


luni, 15 iunie 2015

Cei 12 apostoli

In Noul Testament, apostolii (tr, ebraica - trimis, sol) sunt acei oameni alesi de catre Iisus pentru a-l urma. Sunt 12 la numar precum numarul triburilor israelite din Pentateuh.

Evangheliile lui Luca si Marcu amintesc faptul ca Mantuitorul a ales cei 12 apostoli (Luca 6,13 si Marcu 3,14). Dupa ce I-au fost alaturi Mantuitorului in activitatea Sa publica vreme de trei ani si jumatate, inainte de a se Inalta la Cer, Acesta le-a spus: "Mergand, invatati toate popoarele. Propovaduiti Evanghelia la toata zidirea, botezandu-i pe ei in numele Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfant.”

Pe langa cei 12 Apostoli intalnim in Evangheii si in Sfanta Traditie, si alti Apostoli, precum Sfantul Apostol Luca, Sfantul Apostol Marcu, din randul celor 70 de Apostoli, sau cazul particular al Sfantului Apostol Pavel. Cei 12 Apostoli, ulterior, pe toti cei 70 i-au facut episcopi si i-au trimis in diferite parti sa vesteasca Evanghelia mantuirii. Acest fapt arata ca ierarhia Bisericii incepe din cei 12 si se continua cu cei 70 de Apostoli. Tot astfel ne invata si Sfantul Vasile: "Preotii tin locul celor saptezeci de Apostoli, iar episcopii tin locul celor doisprezece Apostoli, pana la sfarsitul lumii, asa cum Hristos a pus ierarhia de la inceput".

Cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos sunt:

Parintele Ioan Larion Neagoe - sfaturi duhovnicesti

Pe Parintele Ioan Larion Neagoe il gasiti pe Rarau la Manastirea Sihastria Raraului. Cand aveti drum prin zona daca doriti sa il ascultati ii puteti face o vizita. Daca tot mergeti la manastire si puteti duce si cateva alimente iar ar fi un lucru bun. Parintele Larion este unul dintre putinii parinti cu har si cu mare experienta care au mai ramas in viata de la moartea Parintelui Iustin Parvu.



marți, 2 iunie 2015

Schitul Cerebuc din Ceahlau

La poalele Ceahlaului in padurea de brazi se ascunde un schit mai putin cunoscut decat cele populare de la noi. Este vorba despre schitul Cerebuc. Aici este staret parintele Gherontie Munteanu, un om puternic si destept, care la viata lui a facut destula scoala cat pentru toti cum se spune. Are la activ 3 mastere si ar face si doctoratul dupa spusele lui ....

Este om primitor, te intampina deschis de fiecare data cand ajungi in zona, dar are si o privire agera si iscoditoare pentru cei care au ganduri necurate. Are cuvinte de invatatura si pentru cei care vin gura casca dar si pentru cei care vin sa caute un sprijin sau sa mai asculte sfaturi si invataturi. 

La schitul Cerebuc am avut si eu cateva incursiuni, e un loc de care greu te desparti cand trebuie sa pleci, mai ales pentru cei care traiesc in agitatia orasului. Ai gasesti linistea necesara ca sa poti medita, sa te poti linisti si sa te rogi. Aici rautatea in adevarata ei forma nu si-a facut inca loc asa o gasesti cand cobori spre zonele populate si sper ca nici pe viitor sa nu ajunga sa puna stapanire pe sufletele din acest colt de rai binecuvantat de Dumnezeu. E greu sa poti sa stai aici sa te rogi in mijlocul pustietatii sa duci o viata retrasa departe de agitatia si rautatea lumii, dar prin vointa si credinta poti reusi. E o mare biruinta pentru cei ce pot duce o astfel de viata, ispitele pentru ei fiind destul de mari.

Din exterior vi s-ar parea ca viata la un schit e simpla, dar sunt foarte multe lucruri de facut. Daca ar fi sa stati o saptamana, de treaba s-ar gasi in fiecare zi. Cere-i parintelui de treaba si te pune imediat la treaba! In functie de sezon in afara de rugaciunile zilnice treaba se gaseste pentru cei care doresc sa dea o mana de ajutor.


In decembrie 2014 am reusit sa ajung in zona, ducandu-i parintelui cateva alimente care s-au strans din bunavointa unui grup de oameni darnici (carora le multumesc inca odata) care au sarit in ajutor, pentru a avea peste iarna toate cele necesare. Detalii despre aceasta actiune gasiti, aici.

Din ce am mai discutat cu parintele, si-ar dori pe viitor sa ridice o alta casa din lemn unde sa stea, casa actuala de langa biserica e una destul de veche, incercata de intemperiile care au mai avut loc prin zona de-a lungul timpului. Si inca un lucru ar fi util in zona desi au existat N promisiuni, si anume - REFACEREA DRUMULUI AXIAL, care e intr-o stare deplorabila (chiar daca e rezervatie naturala). Iarna de exemplu este foarte greu practicabil, fara o masina de teren nu te descurci desi am vazut multi care se avanta spre a-l trece. La fel si vara cand ploua intens, mai au loc caderi de pietre, pe ici pe colo se mai surpa pamantul, mai poti ramane cu masina in noroi, s.a.m.d.

Autoritatile din zona tot au promis, dar deja trec prea multi ani si nimeni nu ia masurile necesare pentru reabilitarea acestui drum. 

Revenind, despre "Lectia de viata a staretului cu trei mastere" mai puteti citi aici.