joi, 26 februarie 2015

Interviu cu parintele Ieremia de la Putna


Se pare ca matematica, fizica, in general stiintele exacte nu reusesc sa explice marile intrebari ale omenirii. Indiferent de numarul de experimente, omenirea in evolutia ei, a incercat intotdeauna sa forteze limitele cunoasterii. Om fi noi inteligenti, dar toate au o limita. Daca inainte ptr a putea revolutiona o teorie era nevoie de un singur om, astazi pentru a putea realiza o noua descoperire este nevoie de o intreaga echipa de cercetatori. Dar care e limita acestor cercetari si care sunt barierele peste care nu putem trece?




Am citit un articol interesant pe internet. Titlul lui suna cam asa - Interviu cu parintele Ieremia de la Putna, doctor in matematica la Universitatea Berkeley din California, USA

Mi s-a parut foarte interesant si vi-l recomand si voua - aici.


miercuri, 25 februarie 2015

Vindecarea se naste din smerenie

Daca dorim sa biruim trebuie sa fim smeriti si intelepti. Vrand, nevrand printre noi se afla pacate precum judecarea altora prin vorbe sau vorbitul de rau. Sunt cele mai des intalnite inca de cand lumea a evoluat. 

Evolutie nu inseamna neaparat doar cunoastre si dezvoltarea industrial-tehnologica, evolutie inseamna si spiritualitate, indreptare si totodata directionalizare spre fapte bune sub toate formele. 

Din Ne vorbește Părintele Arsenie, ed. a 2-a, vol. 3, Editura Mănăstirea Sihăstria, 2010, p. 43-44, voi relata urmatoarele:

E ușor să spui: „Uite ce a făcut!”, dar tu nu știi de ce a făcut și nici nu-i cunoști întoarcerea lui cu lacrimi. Și nu auziți că-i mai iubit de Dumnezeu, dacă se întoarce, decât cel care nu a căzut? Și ce te faci tu? Pentru că s-a creat un obicei, și asta-i prost, să se vorbească cu ușurință de rău de altul: „Da’ ce, numai eu vorbesc? Da’ ce, nu merită? Da’ ce, nu văd eu ce face?”

Fraților, nu există în creația lui Dumnezeu nimic, fir de iarbă, să nu știe Dumnezeu de el. Au doar de iarbă se interesează mai mult Dumnezeu decât de oameni? Și atunci, sigur că suntem urmăriți. Și nouă ni se cere dăruirea. Vreți să biruiți: smeriți-vă și nu judecați pe nimeni. Pentru că în felul acesta veți fi liberi. Altfel nu.

Îți duci viața în funcție de păcatele celelalte, că nu te astâmperi să-l judeci pe el. Iei lucruri prin comparație. „Eu nu sunt așa!” și te iei în comparație cu un om pe care tu îl numești ticălos. De ce nu te iei în comparație cu Sfântul Apostol Petru, sau Pavel, sau Sfântul Siluan Atonitul? De ce nu te iei în comparație cu diferiți Părinți cunoscuți, care duc o viață aleasă? Mântuitorul spune: „Iubiți pe vrăjmași”, pe cel care-ți face rău. Cum e vorba: „Mi-a zis, și i-am zis, și am să-i zic!” Nu numai că nu-l ierți, dar te gândești la o răzbunare față de el. Vreți răzbunare? Vă învăț eu: să-l iubiți și să-l pomeniți la rugăciune. Pentru că, dacă te răzbuni, rămâi dator la Dumnezeu. Dacă nu te răzbuni, rămâne Dumnezeu dator la tine, și e mai bine așa, că spune și Scriptura: „Răzbunarea e a Mea”.


Informatiile din acest articol au fost preluate de aici.

Lumina din lumina ...

In acest weekend dupa slujba de liturghie oficiata la Biserica Sf. Andrei din Iasi, am revenit dupa scurt timp in biserica. In afara de linistea din interior, liniste care iti confera posibilitatea unei scurte meditatii sau a unei rugaciuni, am avut parte si de o imagine superba cu raze de soare care intrau prin ferestrele bisericii dand lumina si caldura locului. Avand doar telefonul la mine am surprins cateva cadre. Din toate imaginile facute am selectat una singura pe care doresc sa v-o impartasesc si d-voastra:


As vrea sa inchei acest post cu o reflectare personala asupra slujbei de duminica a Sfintei Liturghii. Nu frecventez constant o singura biserica pentru a participa la slujba de Sfanta Liturghie, intotdeauna am cautat (cu siguranta voi mai merge si in alte parti), un loc unde sa ma simt cel mai bine si implicat. Personal marturisesc ca in ce priveste orasul Iasi, pana in prezent cel mai mult mi-a placut oficierea slujbei la Manastirea Trei Ierarhi din Iasi. Cu siguranta mai sunt si alte locatii in oras care imi pot transmite acelasi sentiment.

Doamne ajuta!

vineri, 20 februarie 2015

Manastirea Sangeap-Basaraba la sfarsit de an 2014


Unde mi-am petrecut "revelionul" sau mai bine zis unde am prins trecerea dintre ani 2014 spre 2015?
Raspuns: la Manastirea Sangeap-Basaraba localizata in com. Scobinţi, 707445, jud. Iasi.

De ce aici? Pentru ca am dorit sa fie altceva decat ce a fost pana acum. Zis si facut... Pana in ziua de 31 decembrie 2014 nu aveam nimic planificat, chiar mi-am propus ca voi sta acasa sa ma odihnesc sau sa lucrez, nefiind primul revelion care m-a prins lucrand la ceva pana tarziu.

In ultimii ani, cu ajutorul lui D-zeu, si tin sa multumesc ptr asta, ptr faptul ca asa a oranduit EL sa fie, am avut parte de altfel de revelioane, mai exact perioadele 2011-2012 si 2012-2013. Le-am petrecut in alte tari din UE si a fost intr-adevar o alta atmosfera, mult mai originala decat monotonia de acasa, vestitele petreceri de apartament sau din locatii inchise, care de altfel ma si plictiseau foarte tare si ptr mine se terminau repede.


miercuri, 11 februarie 2015

In vizita la Manastirea Petru Voda - Neamt

Un film despre cateva adevaruri tulburatoare aflate intr-o vizita la Manastirea Petru Voda din Neamt. Un scurt citat din acest film: "Eu am venit in numele Tatalui Meu si voi nu M-ati primit". Urmariti continuarea in filmul de mai jos:



vineri, 6 februarie 2015

Despre desfranare ...

Un subiect care este la ordinea zilei si intr-un fel sau altul ne-a atins pe toti atat cu gandul cat si cu fapta .... cel ce vrea se vindeca de aceasta "boala" sau va trai cu ea tot restul vietii. 


Dar cu grija, cu o educatie duhovniceasca buna, cu vointa, ambitie si determinare, ne putem intr-un final trezi !





Citez:

"De la rochia scurtă purtată pe stradă sau la servicu până la cohortele de secretare din firme, de la dezvoltarea modei ca perisabilitate a plăcerii conformiste până la întunecatele stabilimente ale păcatului, toate sunt note dintr-un roman al devenirii omului în marfă, care-şi vinde trupul pentru confort, materie şi plăcere" ..... continuarea - aici.

"Patima desfranarii consta in intrebuintarea patologica pe care omul o da sexualitatii sale." .... continuarea - aici

Despre vindecarea duhovniceasca de patima desfranarii puteti gasi - aici, precum si un canon de pocainta pentru cel cazut in desfranare - aici.