luni, 17 martie 2014

Filmul - Iisus Hristos

Pentru cine e interesat am postat acest film. Fiecare dintre voi are ceva de invatat de aici ori de cate ori il veti revedea.


Vizionare placuta!

vineri, 7 martie 2014

Cele 10 porunci

Cele 10 porunci - Decalogul

1.  "Eu sunt Domnul Dumnezeul tau, Care te-a scos din pamantul Egiptului si din casa robiei. Sa nu ai alti dumnezei afara de Mine!" (Ies. 20, 2-3).
2.  "Sa nu-ti faci chip cioplit si nici asemanare a vreunui lucru din cate sunt in cer, sus, si din cate sunt pe pamant, jos, si din cate sunt in apele de sub pamant! Sa nu te inchini lor, nici sa le slujesti lor" (Ies. 20, 4-5).
3.  "Sa nu iei numele Domnului Dumnezeului tau in desert, ca nu va lasa Domnul nepedepsit pe cel ce ia in desert numele Lui" (les. 20, 7).
4.  "Adu-ti aminte de ziua odihnei, ca sa o sfintesti. Lucreaza sase zile si-ti fa in acelea toate treburile tale, iar ziua a saptea este odihna Domnului Dumnezeului tau; sa nu faci in acea zi nici un lucru: nici tu, nici fiul tau, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tau, nici asinul tau, nici orice dobitoc al tau, nici strainul care ramane la tine. Ca in sase zile a facut Domnul cerul si pamantul, marea si toate cele ce sunt intr-insele, iar in ziua a saptea S-a odihnit. De aceea a binecuvantat Domnul ziua a saptea si a sfintit-o" (Ies. 20, 8-11).
5.  "Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, ca sa-ti fie bine si sa traiesti ani multi pe pamantul pe care Domnul Dumnezeul tau ti-l va da tie" (les. 20, 12)
6.  Sa nu ucizi.
7.  Sa nu fii desfranat.
8.  Sa nu furi.
9.  "Sa nu marturisesti stramb impotriva aproapelui tau" (les. 20, 16).
10. "Sa nu doresti nimic din cate are aproapele tau." (les. 20, 17).

Vi se par greu de indeplinit? Daca avem constiinta, un suflet curat si bun nu ar trebui sa avem piedici in a le indeplini. Pentru cei mai multi dintre noi, da.

In opozitie biserica Catolica recunoaste ca a modificat cele 10 porunci precum si ziua sabatului. Despartiti in jur de anul 1000 de biserica crestin ortodoxa, in ziua de azi, Papa incearca din rasputeri sa uneasca cele 2 biserici "surori" cum le denumeste. "Surori" prin ce? Dogmele din biserica catolica sunt total diferite fata de cele din biserica crestin ortodoxa, s.a.m.d. 







Stilul vechi vs stilul nou - calendarul Iulian vs Gregorian

Desprea amestecarea stilurilor s-au scris multe, s-au discutat si inca se vor mai discuta. In ce priveste calendarul, expresia stil vechi se referă la calendarul iulian, predominant în întreaga Europa în Evul mediu. Calendarul pe stil vechi a rămas înca in uz în unele țări până în secolul al XX-lea și mai este folosit încă de mai multe biserici naționale ortodoxe si astazi. Denumirea stil vechi este dată opoziția față de stilul nou care corespunde calendarului gregorian.



Cand s-a facut aceasta indreptare a acestui calendar?

In anul 1923 s-au adunat la Constantinopol intr-un sinod, reprezentanti ai tuturor Bisericilor Ortodoxe. Acolo, cercetand cu frica lui Dumnezeu si cu amanuntime chestiunea calendarului Iulian si vazand ca prin indreptarea lui nu se aduce nici o stirbire dogmelor, canoanelor Bisericii si randuielilor Sfintilor Parinti si ca prin ramanerea in urma a calendarului de la 21 la 8 martie, se calca randuiala stabilita de Sfantul si Marele Sinod ecumenic de la Niceea, au hotarat cu totii sa indrepte calendarul Iulian si sa aduca echinoctiul de la 8 martie la 21 martie cum este acum.