vineri, 7 aprilie 2017

Fotografii vechi au dus la descoperirea muntelui Sinai

Muntele Sinai, numit intre localnici si cu numirea de "Jebel Musa", adica "Muntele lui Moise", este unul dintre cei mai insemnati si cunoscuti munti din Peninsula Sinai, Egipt. Acesta este locul in care Dumnezeu a dat omului poruncile Sale, acesta este locul in care Moise s-a ostenit spre primirea Tablelor Legii. Cele 10 Porunci ale Vechiului Testament au pus un nou inceput lumii iudaice.


La baza muntelui se afla, parca uitata de lume si de timp, Manastirea Sfanta Ecaterina, locul in care Moastele Sfintei se odihnesc asteptand venirea din nou a Mantuitorului. Aici pelerinii vin cu inimile cuprinse de emotie si de bucurie. Aici, Creatorul a facut totul maret. Muntii parca nu se mai termina, piatra parca este plina de viata, ocupand tot locul. Manastirea pare singura urma de viata din acest loc pietros.

Pe varful muntelui, cateva capele amintesc de maretul eveniment cu Tablele Legii. Capelele sunt si mai solitare decat manastirea de la poalele peretelui de stanca. La mica distanta de Manastirea Sfanta Ecaterina se inalta o serie de mici hoteluri cu toate cele necesare: bai, piscine cu apa limpede, mancare specifica zonei si alte facilitati. Toate acestea sunt sustinute parca prin minune. Turismul da viata acestor pietre, iar Manastirea umple totul de duh.

Floriile

In aceasta ultima saptamana inainte de Sfintele Sarbatori de Pasti crestinii ortodocsi sarbatoresc Sarbatoarea Floriilor care este cunoscuta in Bucovina si sub denumirea de Duminica Stalparilor. De Florii praznuim intrarea Mantuitorului in Ierusalim. 

Chiar daca materialul video prezentat este mai vechi (1997), acesta ni-l prezinta pe parintele Calistrat (de la Manastirea Vladiceni, Iasi) la predica in duminica Floriilor.